ma.gurushealth.ru

Аденовирусен конјуктивитис, симптоми и третман

Видео: Конјуктивитис кај деца и возрасни: фото, симптоми, третманот

Аденовирусен конјуктивитис, симптоми и третман

Видео: конјунктивитис. Симптоми и лекување

Аденовирусен коњуктивитис (pharyngo-коњунктивален треска).

Етиологија, патогенеза. Предизвикани од видови вирус 3 и 7, барем на други видови. Инфекцијата се пренесува преку капки. Болеста се јавува почесто кај деца.

Симптоми внатре. Водечка вредност поразен на горниот респираторен тракт (ринитис, фарингитис, итн) пред или болест на окото се случува истовремено. Карактеристично зголеми субмандибуларниот и паротидните жлезди, зголемување на телесната температура на 38-40 ° проследено со пад на своите литичка. Гледано кинење, мали блефароспазам, капак Оток, конјунктивална хиперемија. Конјунктивата на окото "лизгави" во фоликулите на конјуктивата век. Ослободување од одговорност, обично оскудни, мукозен. Децата често се придружени со формирање на филмови - мембранозен конјунктивитис. Понекогаш комплицирана со појавата на инфилтрати во рожницата - епителните кератитис.
Оваа болест е 2-4 недели, без да предизвика значително намалување во визија. Во случаи на повреди на рожницата во текот на еден подолг временски период. Со смирување воспаление точка субепителни корнеална непроѕирност може да остане за неколку месеци. Времето поволни.

признавање - врз основа на конјунктивитис со акутен ринитис, регионално аденопатија и врз основа на податоци од лабораториски тестови (серолошки и виролошки).

Видео: Училиште здравје 2013/07/13 Како да се третираат konyuktevit?

превенција. Согласност со санитарните прописи и асептична техника.

третман. Третирање на респираторни хрема во терапевтот. Локалната: ДНК-ASE во форма на капки (15 единици се раствора во 5 ml дестилирана вода), дозволено во коњунктивален црево. Со подобрување на фреквенција капнување намали. Решението останува активен за 12 часа. За спречување на средно средство за дезинфекција инфекција, nonirritating капки (по можност 0,3% sintomitsina раствор, 0,25% воден раствор на хлорамфеникол и m. P.).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Акутниот бактериски конјуктивитис: третман, симптомитеАкутниот бактериски конјуктивитис: третман, симптомите
Болка во очите на можните причини за болка во очитеБолка во очите на можните причини за болка во очите
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Пролетната хрема (пролетната конјуктивитис) -hronicheskoe воспаление на конјунктивата на очните…Пролетната хрема (пролетната конјуктивитис) -hronicheskoe воспаление на конјунктивата на очните…
Алергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомитеАлергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Трахома, хронична заразна болест на конјуктивата. Етиологија, патогенеза: Атипични вирусот…Трахома, хронична заразна болест на конјуктивата. Етиологија, патогенеза: Атипични вирусот…
Вирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомитеВирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
ParatrahomaParatrahoma
» » » Аденовирусен конјуктивитис, симптоми и третман