ma.gurushealth.ru

Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини

Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини

Токсоплазмоза - инфекција предизвикана од Toxoplasma gondii.

Симптомите варираат од нивното отсуство или бенигно зголемување на лимфните јазли (болест слична на мононуклеоза) до опасни по живот болести на централниот нервен систем и лезии на други органи кај луѓето со ослабен имунолошки систем. Retinohorioidit, напади и ментална ретардација е назначена со конгенитална инфекција. Дијагноза со серолошки тестови, хистологија, или PCR. Третманот обично Пириметамин плус или сулфадијазин или клиндамицин. Кортикостероидите се дава истовремено retinohorioidite.

Човечки токсоплазмоза изложеност е заеднички секаде каде што има мачка 20-40% од здравите возрасни лица во серопозитивни САД. Ризикот за развој на болеста е многу ниска, освен за фетусот заразени во матката, и луѓето со ослабен имунолошки систем.

Патогенезата на токсоплазмоза кај луѓето

Т. gondii е многу честа појава кај птиците и цицачите. Ова е пресуден интрацелуларен паразит инвазија и множи со поделба како tachyzoites во цитоплазмата на секоја клетка содржи јадро. Кога имунолошкиот систем на домаќинот е активен, репродукција на tachyzoites престанува и псеудоцистите се формираат во ткивата. Toxoplasma цисти се нарекува во bradyzoites. Сексуална репродукција на Т. gondii се случува само во цревниот тракт koshek- како резултат на ооцисти излачува надвор, остануваат заразни во влажна почва за месеци.

може да се јави инфекција

 • оброк со ооцисти
 • оброк со псеудоцистите содржи bradyzoites Toxoplasma,
 • transplatsentarno,
 • трансфузија на крв или трансплантација на органи.

Прв ооцисти на храна или вода загадена со мачка измет, тоа е најчестиот метод на орални инфекции. Инфекцијата може да се појави во употреба на сурови или печено месо, кое содржи цисти, обично јагнешко, свинско или говедско месо ретки. Следобеден со цисти ткиво или ооцисти се распределени tachyzoites кои се шират насекаде во телото. Оваа акутна инфекција придружени со развој на заштитни имунолошки реакции и формирање на цисти во ткивата на многу органи. Цисти може да се врати во живот, особено кај имунокомпромитирани пациенти. Токсоплазмоза повторно започнува во 30-40% од пациентите со СИДА кои не земаат профилактички антибиотици и триметоприм / сулфаметоксазол за профилакса Pneumocysti sp.

Токсоплазмоза може да се пренесува трансплацентарно, ако мајката се заразени во текот на бременоста или ако слабеење на имунолошкиот систем го поттикнува претходна инфекција. Пренос на Toxoplasma на фетусот е исклучително редок кај имунокомпетентни мајки кои претходно имале токсоплазмоза. На пренос може да се случи преку трансфузија на крв или вкупниот број на бели крвни клетки или преку трансплантација на органи од серопозитивен донатор. Во инаку здрави луѓе, вродена или стекната инфекција може да се повтори во ретината. Претходна инфекција предизвикува отпорност на повторна инфекција.

Симптоми и знаци на токсоплазмоза кај луѓето

Инфекции може да се случи на неколку начини:

 • Акутна токсоплазмоза.
 • токсоплазмоза на ЦНС.
 • Вродена токсоплазмоза.
 • Окуларна токсоплазмоза.
 • Дисеминирана или не-CNS заболување кај имунокомпромитирани пациенти.

акутна токсоплазмоза. Акутна инфекција е обично асимптоматски, но 10-20% од пациентите почнуваат билатерални, unpainful грлото на матката или аксиларни лимфаденопатија. Некои од нив, исто така, се манифестира синдром на грип, треска, благи, слабост, мијалгија, хепатоспленомегалија и поретко фарингитис, која може да биде слична на инфективна мононуклеоза. Атипична лимфоцитоза, блага анемија, леукопенија, и малку зголемено ниво на ензимите на црниот дроб се заеднички. Овој синдром може да биде присутна за многу недели, но речиси секогаш само-ограничувачки.

токсоплазмоза CNS. На поголемиот дел од пациентите со СИДА и други имунокомпромитирани пациенти болеста се манифестира зголемување на интракранијални лезии, или енцефалитис. Овие пациенти обично присутна главоболка, нарушена ментална состојба, напади, кома, треска, а понекогаш и фокални невролошки дефицити, како што се губење на моторни или сензорни контрола, парализа на кранијалните нерви абнормалности на визија и фокални напади.

конгенитална токсоплазмоза. Овој тип на следниов начин почетна, често асимптоматски инфекции стекнати од страна на мајката за време на бременоста. Жени инфицирани пред забременувањето, обично не се пренесува токсоплазмоза на фетусот ако инфекцијата не се повторува во текот на бременоста имунокомпромитирани. Можност за абортус и мртвородено. Процентот на преживеани бебиња родени со токсоплазмоза ќе зависи од тоа кога се стекнати мајките infektsiya- се зголемува од 15% за 1 триместар до 30% во текот на 2-ри и 60% во текот на 3-ти.

кај новородени болест може да биде тешко, особено ако се стекнати во рана фаза beremennosti- симптоми вклучуваат жолтица, исип, хепатоспленомегалија и грицкам карактеристични абнормалности: билатералните retinohorioidit, церебрална калцинација, хидроцефалус или микроцефалија и психомоторна ретардација. Прогнозата е лоша.

Многу деца со помалку тешки инфекции, како и поголемиот дел од бебињата родени од мајки заразени во текот на третиот триместар од бременоста, се појави здрави при раѓање, но се изложени на ризик за напади, ментален недостаток, retinohorioiditu или други симптоми развива, со месеци или дури и неколку години подоцна.

окуларна токсоплазмоза. Овој тип е обично резултат на конгенитална инфекција која повторно се зголемува, често се на возраст од 10-20-30 години, но ова ретко се случува со инфекции. Фокален некротизирачки ретинитис и средните грануломатозно воспаление на хориоидниот може да се развие и да предизвика болка во очите, заматен вид, а понекогаш и слепило. Релапси се заеднички.

Dnsseminirovannaya инфекција, без CNS. Болест без оштетување на очите и централниот нервен систем се многу поретки и се забележува само кај пациенти со ослабен имунолошки систем. Тие може да се појави пневмонитис, миокардитис, полимиозитис, дифузна макулопапулозен исип, треска, треска и малаксаност. Кога токсоплазмоза пневмонитис, дифузни интерстицијални инфилтрати може да напредува брзо да се консолидираат и да предизвика респираторна инсуфициенција, додека оклузивна болест може да доведе до срцев удар малите белодробни сегменти. Миокардитис, во која спроводливост дефекти се вообичаени, но често се асимптоматски, брзо може да доведе до срцева слабост. Ако не се лекува распространети инфекции се обично фатална.

Дијагноза на токсоплазмоза кај луѓето

 • Серолошки тестови.
 • Ако тоа влијае на централниот нервен систем: КТ или МРИ, и лумбална пункција.

Дијагнозата обично се утврди серолошки со користење на техника индиректна флуоресцентни антитела (IFA) или од страна на елементи анализа, имунолошки (ОВЖС) за IgG и IgM антитела. Специфични IgM антитела се појави во текот на првите 2 недели од акутна болест, достигнувајќи врв во рок од 4-8 недели и на крајот да стане невидливи, но може да се претстават до 18 месеци по акутната инфекција. ИгГ антитела се појави побавно, врв во 1-2 месеци, на ниво може да биде висока и стабилна месеци - години. Специфични IgM антитела со ниски IgG компатибилен со неодамнешна инфекција кај имунокомпетентни пациенти. Акутна инфекција треба да се размислува, ако ИгГ позитивни кај имунокомпромитирани пациенти и присуството на енцефалитис. Toxoplasma специфични IgG ниво на антитела кај пациенти со СИДА и Toxoplasma енцефалитис обично е низок - умерено, но може да otsutstvovat- IgM антитела не се откриени. Претходна инфекција во здрава личност обично дава негативна анализа на ИгМ и позитивни анализа на IgG. Пациенти со retinohorioiditom обично се ниски титри на ИгГ антитела и IgM антитела не се откриени.

Дијагнозата на акутна токсоплазмоза во текот на бременоста и на фетусот или новороденчето може да биде тешко, се препорачува стручни совети. Ако пациентот е бремена, и IgG и IgM позитивен, треба да биде schelan avident за ИгГ анализа. Висока avident антитела во првите 12-16 недели од бременоста сама по себе исклучува инфекција стекната во текот на бременоста. Но, што е најниско резултат avident анализа на IgG не може да се толкуваат како неодамнешна инфекција, бидејќи некои пациенти имаат постојана ниска стапка avident IgG за неколку месеци по инфекцијата. Осомничени неодамнешна инфекција кај бремена жена треба да се потврди пред интервенцијата со проверка на примероци на референтната лабораторија за токсоплазмоза. Ако пациентот има клинички знаци слични на токсоплазмоза, но титарот на ИгГ е ниска, тоа е потребно повторно да се утврди на титарот на 2-3 недели подоцна. Ако постои зголемување на титарот на антитела, може да укажуваат на присуство на акутна токсоплазмоза.

Детекција на специфични IgM антитела кај новородени укажува на конгенитална инфекција. Мајчините IgG поминува низ плацентата, на IgM - не. Откривање на Toxoplasma-ИгА антитела е повеќе чувствителни отколку IgM во конгенитално инфицирани бебиња, но е достапна само во референтна лабораторија. Тие треба да бидат консултирани кога се осомничени фетусот или конгенитална инфекција.
Toxoplasma понекогаш утврдени хистолошки. Tachyzoites кои се присутни за време на акутна инфекција, извалкан со Giemsa или Рајт, но тие може да биде тешко да се открие во конвенционалните пресек студии. Цистите не се разликуваат во акутни и хронични инфекции. Toxoplasma се разликува од други интрацелуларни организми, како што Histoplasma, Trypanosoma cruzi и Leishmania PCR тестови на ДНК на паразит во крвта, амнионската течност, или CSF се достапни во неколку специјализирани лаборатории. PCR анализа базирана на амнионската течност - метод на избор за дијагноза на токсоплазмоза во текот на бременоста.

Ако се сомнева дека токсоплазмоза ЦНС, пациентите мора да се врши со контраст главата КТ, МРИ или и двете методи се користат дијагностички плус лумбална пункција (без знаци на зголемен интракранијален притисок). МНР е повеќе чувствителни отколку CT. Цереброспиналната течност може да покаже лимфоцитна плеоцитоза и покачени нивоа на протеини. КТ е обично покажува една или повеќе густа, заоблени, зголемување на прстен во облик на повреда. Иако овие лезии не се патогномонични, нивното присуство кај пациенти со СИДА и знаци на ЦНС бара именување на хемотерапија. Т. gondii токсоплазмоза Ако дијагнозата е точна, тогаш клинички или радиолошки подобрување треба да биде јасно видливо во 7-14 дена. Ако симптомите перзистираат, треба да се разгледа назначувањето на мозочна биопсија.

Третман на токсоплазмоза кај луѓето

 • Пириметамин плус сулфадијазин (кога е прикажан третман).

Повеќето пациенти имунокомпетентни не е потребна терапија, ако не постои висцерална болест или присуство на тешки симптоми. Сепак, одреден третман е индициран кај акутна токсоплазмоза новородените деца, бремени жени и имунокомпромитирани пациенти.

Најефективен шема за пациентите имунокомпетентни - пириметамин плус сулфадијазин. Повисоки дози на пириметамин се користи за ХИВ-инфицирани пациенти со токсоплазмоза на ЦНС. Некои клиничари користите доза на пириметамин плус сулфадијазин. Пациентите кои се алергични на сулфонамиди, даде клиндамицин, наместо на сулфонамиди. Друга опција - плус пириметамин, atovaquone, почнувајќи со доза од 200 mg, проследено со 75 mg / ден за 6 недели. Токсоплазмоза релапси се заеднички кај пациенти со СИДА, а огромното третманот треба да продолжи се додека на ЦД4 не ќе се зголеми и ќе биде над 200 / PN. Коска пириметамин супресија на коскената срцевина може да се минимизира леуковорин (исто така наречен фолна kislotoy- не фолна киселина, која го блокира терапевтски ефект). Пациенти со окуларна токсоплазмоза исто така, треба да се даде кортикостероиди.

Третманот на бремени жени со примарна инфекција може да се намали појавата на фетусот инфекција. Употребата на спирамицин е поволна за намалување на пренос кај бремени жени во текот на 1 триместар, но спирамицин помалку активни од пириметамин плус сулфонамиди, и не поминува низ плацентата. Спирамицин даваме до фетална инфекција не е регистриран или исклучи на крајот на 1 триместар. Ако не се случиле трансфер, спирамицин може да продолжи. Ако фетусот е заразен, употреба на пириметамин плус сулфадијазин. Пириметамин - потентен тератоген и тоа не треба да се користи во текот на 1 триместар. Се препорачува да се стручни совети за инфективни болести.

Конгенитално инфицираните деца треба да се третира со пириметамин на секои 2-3 дена и сулфадијазин еднаш дневно за околу една година. Бебињата треба, исто така, даваат леуковорин со пириметамин и за 1 недела по пириметамин откажа за да се спречи супресија на коскената срцевина.

Спречување на токсоплазмоза кај луѓето

Тоа е важно да се мијат темелно после ракување со сурово месо, почва или мачка тоалети. Избегнувајте да јадете храна која е веројатно да се заразени мачка измет.

Хемопрофилакса се препорачува за пациенти со ХИВ позитивна серолошка анализа за IgG. Т. gondii - додека бројот на CD4 + клетки не е <100/мл. Одна двойная таблетка триметоприма/сульфаметоксазола один раз в день, который также является профилактическим средством против Pneumocystis jirovecii. Альтернативно может использоваться пириметамин плюс дапсон или атоваквон с или без пириметамина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Инфекции од микроорганизми возбуден (кламидија, токсоплазмоза)Инфекции од микроорганизми возбуден (кламидија, токсоплазмоза)
Мачка гребнување кај децата симптоми, причини, третманМачка гребнување кај децата симптоми, причини, третман
Токсоплазмоза retinohorioiditТоксоплазмоза retinohorioidit
Примарен лимфом на централниот нервен системПримарен лимфом на централниот нервен систем
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Домашни миленици: здравствените ризици сопственициДомашни миленици: здравствените ризици сопственици
Отечени лимфни јазли причини, болести и лекувањеОтечени лимфни јазли причини, болести и лекување
Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагнозаТоксоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
» » » Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини