ma.gurushealth.ru

Интраутерина контрацепција метод

Интраутерина контрацепција метод

метод интраутерина спречување на бременоста се појави неодамна. Тоа вклучува интраутерина: Т-облик на спирала прстени и петелки.

Механизмот на дејство на контрацептивни интраутерина уред е да се стимулира перисталтиката на јајцеводите, при што јајцето добива на матката брзо, без да се целосно зрели. Покрај тоа, тие поседуваат спермицидно активност. Во овој случај, дури и ако се случи оплодување и, ембрионот не може да навлезат во ѕидот на матката поради промените во хемиските својства на неговата околина. Затоа, интраутерина контрацептивни заштити многу добро против несакана бременост.

Видео: спирала "Мирена"

Стави спирала жена сама не може, тоа може да се направи само на гинеколог. Претходно испитување се спроведува заради индивидуални избор на видот и големината на интра-матката средства, како и исклучоци контраиндикации него. Обично, спиралата се вметнува веднаш по завршувањето на менструацијата.

Контраиндикации за интраутерина контрацепција се акутен и субакутен инфламаторни заболувања на гениталните органи, матката fibroids, канцер на генитален малформации на матката, и менструални неправилности. Не е пожелно да ги применуваат претходно или beremenevshim жени подложени на царски рез, како при инсталирањето на ризик спиралата продупчување матката ѕид е значително зголемен.

Интраутерина контрацепција понекогаш да предизвика несакани ефекти и компликации. Тоа се однесува на продолжување на менструација во текот на првите неколку месеци по воведувањето на интраутерина уред, а како последица на тоа, зголемување на загуба на крв. Но, подоцна на менструалниот циклус обично се обновени. Некои жени имаат крварење во intermenstrual период. Тие може да биде предизвикана од трауматично влијание на туѓо тело во внатрешноста на матката, во овие случаи, лекарот обично се препорачува да се отстрани спирала во иднина да се користат и други контрацептивни средства. По воведувањето на спирала, некои жени во рок од неколку дена доживува грчеви во долниот дел на стомакот, случајот може да се користи за болка аналгетици и седативи, но ако тие не имаат позитивен ефект, интраутерина уред отстранети. Постојат случаи, иако ретки, кога една жена претходно бил болен со воспалителни болести на внатрешните генитални органи, воведувањето на интраутерина причини уред повторува воспаление.

Некои жени имаат спонтан протерување на интраутерина уред, кој е често се должи на особеностите на анатомски и физиолошки структура на гениталните органи или бројот на претходните бремености. И самонаметнат егзил се јавува за време на менструацијата, така што останува незабележано од страна на многу. По екстракција хеликс внесете друг интраутерина уред може да биде само по 2-3 месеци.

Видео: Како што е неопходно да се заштитат себеси, до 100% не летаат

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Знаци на бременост кога колор доплер. Peritrofoblastichesky крвотокотЗнаци на бременост кога колор доплер. Peritrofoblastichesky крвотокот
Акушерство и ГинекологијаАкушерство и Гинекологија
Воведувањето на интраутерина уред (спирала)Воведувањето на интраутерина уред (спирала)
Карактеристики на интраутерина контрацепцијаКарактеристики на интраутерина контрацепција
СпермицидиСпермициди
Маркери правилен развој на бременоста. Диференцијација на матката од ектопична бременостМаркери правилен развој на бременоста. Диференцијација на матката од ектопична бременост
Untitled DocumentUntitled Document
Ектопична бременост. Механизми на формирање на ектопична бременостЕктопична бременост. Механизми на формирање на ектопична бременост
» » » Интраутерина контрацепција метод