ma.gurushealth.ru

Женски надворешни гениталии, структура, анатомија

Видео: Структурата на женскиот репродуктивен систем

Женски надворешни гениталии, структура, анатомија

Надворешните гениталии (друго име - вулвата) вклучуваат големи и мали усни, клиторисот и вагиналниот отвор.

majora усни два наборите на кожата, масното ткиво богата ограничуваше мрежата на крвните садови и нервни завршетоци. Тие се со големина од 7-8 см во должина и се наоѓа помеѓу пубисот и анусот, покривајќи влезот на вагината. На надворешната површина на labia majora е покриена со коса, внатре е полу мукоза.

Видео: матката, вагината, трема и вулвата крави и свињи

Малите заштита на вагината од механички оштетувања и да се спречи навлегувањето на внатрешните репродуктивни органи на бактерии.

Малите - две меки наборите на кожата, скриени меѓу majora усни. Тие немаат масното ткиво, потни жлезди и косата. Нивната форма, големина и боја се многу индивидуални. Предна усни се спојуваат, формирајќи еден вид на хауба над клиторисот, на работ на овие огради може да биде и мазни и реси, боја - од бледо розова кафена. Ткаенини од овој многу еластична тело, исполнети богато разгранета мрежа на крвните садови. Понекогаш на рабовите на малите усни во корист на labia усни. Покрај тоа, зголемување на големината на малите усни се случи за време на сексуален однос, кожата збира кога возбудени пополни со крв и да стане потемна се повеќе и жлезди лоцирани во нив почнуваат да се издвои посебна тајна, што ја олеснува пенетрацијата на пенисот во вагината и да се направи однос безболна. Еластичноста на малите усни им овозможува да се протега во текот на породувањето, тече на новороденчето.

Клиторисот е често нарекуван како аналоген на пенисот. Всушност, неговата структура и облик одговараат на пенисот. Само големината на клиторисот е многу мал -. Не повеќе од 3 cm во нормална состојба што се крие зад наборите на малите усни, надвор делува само врвот на телото. Како пенисот, сексуалната возбуда клиторисот одговара на зголемување во големина. Клиторисот содржи повеќе од пенисот, и нервните клетки. Тоа не е случајно, тој се смета за најчувствителната ерогена зона кај жените.

На влезот на вагината кај жените, се уште не се имале сексуален однос, делумно затворен химен - тенка еластична мембрана има еден или повеќе мали дупки. Преку дупка во хименот случува менструална крв одлив.

Сила и еластичност на хименот е многу индивидуални. Неговите остатоци може да се истрае и по влегувањето во сексуалниот живот, па дури и по породувањето. Спротивно на вкоренет поими присуство недопрен химен не е гаранција за "невиност" на девојката, како и неговото отсуство не може да послужи како доказ дека сексуален однос се случил.

Она што е интересно е тоа што на сите членови на химен светот на животните има само женски хиена и крт.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Гинеколошки преглед на женитеГинеколошки преглед на жените
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Формирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органиФормирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органи
Kraurosis вулвата-преканцерозна состојба на надворешните гениталии, изразена во дистрофични,…Kraurosis вулвата-преканцерозна состојба на надворешните гениталии, изразена во дистрофични,…
Изолирани повреда на женските гениталииИзолирани повреда на женските гениталии
Вестибулитис. Бенигните тумори на надворешните гениталии.Вестибулитис. Бенигните тумори на надворешните гениталии.
Тоа се случува кај жените на возраст од 60 до 70 години или постари. Развој на рак на локализација…Тоа се случува кај жените на возраст од 60 до 70 години или постари. Развој на рак на локализација…
Гноен карличните болест. бартолинитисГноен карличните болест. бартолинитис
Бенигна болест на вулвата и вагинатаБенигна болест на вулвата и вагината
» » » Женски надворешни гениталии, структура, анатомија