ma.gurushealth.ru

Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)

Видео: Итна контрацепција - методи со кои може да се користи од страна на жените по сексуален однос

Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)

Итна контрацепција е метод кој може да се користи од страна на жените со можност за неефективноста на нивните методи на контрацепција и веројатноста за појава на несакана бременост.

Видео: Итна контрацепција

Во првата студија потврди ефикасноста на итни хормонална контрацепција, беше спроведена во 1963 година Потоа имало неколку студии со различни видови на контрацептивни средства кои имаат отвори патот за нивната поширока примена. Во 1997 година, ФДА ја одобри употребата на орални контрацептиви со висока содржина на активните супстанции за посткоитална контрацепција. Од оваа точка фармацевтските компании почнаа да се создаде специјални производи за итна контрацепција. За посткоитална контрацепција се исто така ефикасни, и други методи како што се употребата на мифепристон (RU-486) ​​и спирала.

Слично на тоа, составот на орални контрацептиви, постојат и во комбинација и само-прогестин итна контрацепција дрога. Метод на комбинирани лекови (Yuzpe режим) вклучува два пати дневно со интервал од 2 часа 12 орални контрацептивни таблети кои содржат 50 ug етинил естрадиол (на пример, Ovral1: 50 .mu.g од етинилестрадиол, 0,5 mg norgestrela- вкупното: 200 .mu.g етинил естрадиол, норгестрел, 2 mg) . Орални контрацептиви со пониска содржина на етинил естрадиол може да се користи во соодветен еквивалент дози (на пример, 4 таблети од било втората генерација орални контрацептиви, 2 дози на 12-часовен интервал). Специфични FDA одобрен за посткоитална контрацепција средства (Preven2) содржи 4 таблети (50 g етинил естрадиол и 0.25 mg од левоноргестрел), која треба да се подели во 2 дози и добиваат 12-часовен интервал. доби 1 таблета 2 дози со интервал од 12 часа на 10 таблети кои содржат 0.075 mg левоноргестрел (План А) или во истиот режим (2 дози со интервал од 12 часа): Прва контрацепција со користење само прогестин лекови може, исто така, да биде два вида содржи 0.75 mg од левоноргестрел (план Б).

При примање на единечна доза од 0.75 mg од левоноргестрел преку 2 сета Часа пикот на серумската концентрација на активно соединение (5-10 ng / ml), по што следи од страна на својата брза излачување во рок од 24 часа. Механизмот на дејство е двосмислена, но ЛНГ е веројатно за да го инхибираат овулација и влијае на ендометриумот, со што се спречува имплантација. Истражувањата покажаа намалување на сперма враќање на грлото на матката, можеби поради дебелината на грлото на матката слуз или алкалност на интраутерина средина. Некои студии покажале дека промените во други фактори, како што се интегрини, одговор рецептор може да се деградира ендометриумот. Механизмот на дејство зависи од односот на време на овулација, однос и администрација на итна контрацепција.

Видео: Како да не се бремени. итна контрацепција

Максимална ефикасност се постигнува кога првата доза е донесена најдоцна во рок од 72 часа по коитус, втора доза се зема преку 12 часа. Неефикасност во комбинација средства од 2-3%, прогестин - 1%. Итна контрацепција ефикасно - 75% - се намалува бројот на несакана бременост од 8% до 2%. Меѓутоа, со зголемување на времето помеѓу коитус и доза на дрога и намалување на ефикасноста на 0,4%, 1,2% и 2,7% за првиот, вториот и третиот дена од незаштитен коитус соодветно. Да се ​​зголеми ефикасноста на итна контрацепција може да се препорача однапред, тогаш жените веќе ќе имаат "на дофат на раката", потребната доза. Во примената на една таква стратегија не е забележано зголемување на ризикот од несериозно однесување.

Кога се користи средство за итна контрацепција често се забележува сериозно гадење или повраќање (51,7%), но тие се помалку изразен кога се користи само-прогестин подготовки. Тоа треба да се антиеметици за 1 час пред секоја доза на контрацептивни средства. Ако пациентот има повраќање во рок од 1 час по земање на контрацептивни средства треба да ги земам повторно.

Контраиндикации за употреба на комбинираната ресурси на итна контрацепција, веројатно иста како онаа на комбинирани орални preparatov- за прогестин значи дека не постојат контраиндикации. метод за итна контрацепција може да се примени во случај на силување.

И покрај фактот дека итна контрацепција е достапен за две децении и е широко се користи во Европа, тоа се нарекува "повеќето чувана тајна во Америка." Причината е тоа што многу малку жени знаат како да побара право на алатката, а премалку лекарите препишуваат овие лекови. Овие алатки се користат за жртвите на силување за време на нивниот третман во универзитетски медицински центри и одделенијата за итни случаи. За време на прес-конференција посветена на темата, д-р LUELLA Клајн, поранешен претседател на Американскиот колеџ за акушерство и гинекологија, рече дека овој метод може да се намали бројот на абортуси во земјата за 50%. Во 1996 година, програмата за репродуктивно здравје практики отвори жешка линија, да се направи овој метод повеќе познати и достапни центри за планирање на семејството низ целата земја и стана негов застапник.

Овој метод е околу 75% ефикасна во спречување на несакана бременост и може да се примени во рок од 22 часа на незаштитен коитус. Тоа не е абортус, тоа не се прекине веќе воспоставена бременоста.

Тоа вклучува воведување на два големи дози на хормони, кои се вклучени во редовна контрола на раѓањето апчиња. Осум видови на лекови се на пазарот денес може да се користи за оваа намена. Седум од нив се комбинираат и двете содржат естроген и прогестерон. Ovral, на пример, се користи како прима два бели таблети, а потоа уште две таблети по 12 часа. Несаканите ефекти вклучуваат гадење во 30-66% од случаите. За да го отстраните, вашиот лекар може да ви препише лекови за гадење, кои може да се земе еден час пред земање на апчиња. Поголемиот дел од жените менструација се јавува 21 дена по преземањето на апчиња. Жените кои не толерираат естроген, лекарите може да ви препише контрацептивни се состои само прогестин.

Мора да се земе во рок од 48 часа. Спирала, исто така, се спречи бременоста. Јас го препорачувам само на оние кои имаат многу мал ризик од болести, сексуално преносливи болести, со моногамен сексуален однос, и оние кои сакаат доволно долго за да се заштитат од бременоста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Pfizer е сеќавајќи се серија на контрола на раѓањето апчињаPfizer е сеќавајќи се серија на контрола на раѓањето апчиња
Хормонална контрацепција: Метод на инјектирањеХормонална контрацепција: Метод на инјектирање
Oviary не ќе го пропушти орални контрацептивиOviary не ќе го пропушти орални контрацептиви
Контрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејствотоКонтрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејството
Велика Британија: прва испорака контрацепцијаВелика Британија: прва испорака контрацепција
Физиолошки метод на контрацепцијаФизиолошки метод на контрацепција
СпермицидиСпермициди
Untitled DocumentUntitled Document
Велика Британија: продажба на контрацептивни средства на 13 годиниВелика Британија: продажба на контрацептивни средства на 13 години
Методот на бариера на контрацепцијаМетодот на бариера на контрацепција
» » » Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)