ma.gurushealth.ru

Дијабетес мелитус тип 2 дијабетес

Видео: дијабетес тип 2

Дијабетес мелитус тип 2 дијабетес

Видео: Пораз Дијабетес - тоа е лесно. Дијабетес тип 2 дијабетес

Етиологија и патогенеза.

Видео: O.Shershun 2 дијабетес од типот 18.05. 2011

дијабетес тип 2 (T2DM) се развива поради нарушувања секреција и биолошко дејство на инсулин (инсулин отпор), и често е тешко да се процени кој од овие нарушувања прави поголем придонес за инсулин инсуфициенција, се манифестира со хипергликемија. Во моментот на откривање на дијабетес тип 2 нивоа на крв инсулин може да биде нормален или дури и на високо ниво, но тоа не е доволно за контрола на хипергликемијата - во однос на недостаток на инсулин. Така, кај пациенти со тип 2 дијабетес секреција и биолошко дејство на инсулин не е доволно за надминување на инсулинска резистенција.
Исто така, треба да се напомене дека, во прилог на недостаток на инсулин, дијабетес тип 2 е придружена giperglyukagonemiya. Неговиот развој е најверојатно поврзани со оштетување на чувствителноста на инсулин (инсулин отпор) алфа-клетките, која ги отстранува огромното vnutriostrovkovoe инсулинската акција на глукагон секреција. треба да се разгледа улогата на глукагон во патогенезата на тип 2 дијабетес, лекарот бидејќи предложените лекови (инкретин број) кои ги потисне на зголемена секреција на глукагон T2DM.
Специфичните етиологијата на тип 2 дијабетес не е утврдена, но не се почитува автоимуна деструкција на бета-клетките. Иако дијабетесот тип 2, постои јасна генетска предиспозиција, но генетски механизми на развој се покажа како доста сложен и се уште не се добро разбрани. Ризикот од развој на дијабетес тип 2 се зголемува со возраста, дебелината (абдоминална и воопшто), слаба физичка активност. Тип 2 дијабетес почесто се јавува кај жени со гестациски дијабетес, историја, како и кај пациенти со хипертензија и / или Disley-pidemiey.


Клинички манифестации. Кога дијабетес тип 2, ретко развиваат нагласена метаболички нарушувања, како што се кетоацидоза поради недостаток на инсулин напредува бавно, на донесувањето на првата фаза од хиперинсулинемија. Во моментот на откривање на дијабетес, овие пациенти обично се полни, хипергликемија симптомите се благи или отсутни, често нивните роднини, исто така страдаат од дијабетес. Со оглед на избришани клиничката слика, доцна дијагноза на дијабетес тип 2 - типичен феномен. Тоа е причината зошто во моментот на откривање на дијабетес тип 2 кај пациент може да се изрази како "задоцнета" компликации на дијабетес - ретинопатија, нефропатија, невропатија.
Обично дијабетес тип 2 се развива по 30 години, со максимална инциденца од 60 години. Но, во последно време нејзината фреквенција кај младите луѓе и децата се зголемува, особено дебели - во некои земји (САД, на пример) во една третина од пациентите со дијабетес на возраст од 10-19 години дијагностицирани со дијабетес тип 2.
Како што изјави недостаток на инсулин кај пациенти со тип 2 дијабетес се развива бавно, дури и по шеќерна болест се дијагностицира, поголемиот дел од пациентите на инсулинска терапија не е од витално значење. Покрај тоа, во овие пациенти, особено во почетната фаза на болеста, се ефикасни лекови кои ја намалуваат отпорноста на инсулин. Како резултат на тоа, карактеристична клиничка карактеристика на T2DM е независност од инсулински препарати во првите години по дијагнозата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Избор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулинИзбор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулин
Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од ракСулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Ефекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антителаЕфекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антитела
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
» » » Дијабетес мелитус тип 2 дијабетес