ma.GurusHealth.ru

Хипогликемични агенси

Видео: Подготовките со голема база на докази во третманот на дијабетес тип 2

хипогликемични агенси

Клучот е хипогликемични хормонот инсулин, како и во врска со тоа, сите лекови може да се подели во следниве групи:

Видео: Кардиоваскуларни безбедноста на орални хипогликемични агенси

  • инсулински препарати;
  • секретагоги на инсулин (сулфонамид metiglinidy);
  • инхибираат хиперсекреција kontrinsulinovyh хормонот глукагон (DPP-4 инхибитори, агонисти на GLP-1);
  • намалување на отпорност на инсулин-зависен ткива на инсулин (метформин, тиазолидиндиони);
  • намалување на базен на бета клетките на панкреасот (рецептор агонисти на GLP-1, тиазолидиндиони).

Видео: TSN буквално. Alsou Nelaeva од дијабетес


Од друга страна, зголемување на гликозата во крвта е директно поврзана со приемот на гастроинтестиналниот тракт, и вишокот гликоза може да биде излез од страна на бубрезите (гликозурија). Како резултат на тоа, на намалување на нивото на гликоза во крвта може да биде блокирање, во поголема или помала мерка, на апсорпција на гликоза, што се врши со дрога акарбоза, или преку стимулирање на гликоза излачување од страна на бубрезите.
Врз основа на горенаведените стратегија хипогликемични терапија насочена кон изборот на најдобрите почнувајќи антихипергликемиски лек или комбинација на лекови. И ако избраната почетна терапија е неефикасна, тогаш тоа е најдобар начин да го менувате. Кај дијабетес тип 1 дијабетес кога е причина за смртта на бета-клетките, и како резултат на тоа, практично нема секреција на инсулин модификација е комбинирана терапија на инсулин препарати со различно времетраење. Ако комбинација на инсулин е неефикасен, ограничување на можностите на денес е воведувањето на дозирањето на инсулин како субкутана или преку инсулинска интраперитонеално порта (во случај на неуспех на субкутана администрација). За разлика од поткожни инјекции на инсулин препарати, инсулин дозирање може да се повеќе флексибилно промена на концентрација на инсулин во крвта, зголемување на можноста за компензација на дијабетес.

} {Модул direkt4

Во однос на инсулин е важно да се напомене дека во физиолошки услови, регулирање секреција на инсулин се врши континуирано, како пред оброк, а на нејзината позадина, некои единствен механизам, иако доста комплексен. Модерната клиничка пракса одвојува регулатива инсулин на гликоза во крвта со инсулин, од една страна, како одговор на внесувањето храна, а од друга - помеѓу оброци. И за таа цел развиени две групи на инсулински препарати:

  • долго дејство (продолжен), главната цел на кој третман е регулирање на гликемија помеѓу оброци (т.н. "база");
  • ultrashort / кратко дејство, кој е контролиран пораст на одговор на глукозата голтање (т.н. "болус").


Како резултат на тоа, пациентите со апсолутен инсулински дефицит (обично T1D пациенти) подготвени комбинација на лекови депо и ultrashort / кратко дејство, која за краткост наречен "базалните болус" инсулин. Овие репрезентации, исто така, поврзани релативно нов термин "инсулин на одборот» (инсулин одбор) - "остатоци" на инсулин во телото од претходната доза на инсулин во времето на воведувањето на нови инсулински инјекции. Тоа е, во Русија може да се нарече "остаток на инсулин", иако "на одборот" (брод, авион, еден организам) звучи интересно.
Исто така, треба да се напомене дека не постои ограничување на дозата на инсулин формулации - тоа е спроведено во износ што може да се постигне целни вредности на гликемија (HbA1c), отпорност на инсулин и затоа, за нејзините дневни дози може да биде многу голем. Кога секојдневно инсулинската секреција на обично не повеќе од 40-60 единици. пациент со отпорност на инсулин може да биде потребно да се воведе повеќе од 200 единици. / ден.
Во дијабетес тип 2 во почетокот на резерви болест ендогени секреција на инсулин е доволно задржана доминира и отпорност на инсулин-зависен ткива. Во овој поглед, почнувајќи терапија опфаќа администрирање на лекови кои го намалуваат инсулинска резистенција (метформин) или да се има повеќеслојна ефект на инсулин-зависен механизми за регулација гликемија (аналог на GLP-1, tiozolidinediony) или блокирање на апсорпција на гликоза од гастроинтестиналниот тракт или во блиска иднина, стимуланси гликозурија (dapagliflozin) . При стартување на терапија неефикасност DM2 спектар во комбинација антидијабетични лекови првично се проширува се должи на лекови кои го намалуваат отпорност на инсулин и / или глукагон секреција модулатори. Кога резерви секрецијата на инсулин кај дијабетес тип 2 се исцрпени, се додаваат на третман на инсулин секреторни (сулфонамиди), но ако тие се неефикасни (нема доволно ендогени инсулин резерви), а потоа назначен инсулински препарати се обично во комбинација со лекови кои го зголемуваат осетливоста на инсулин-зависен ткива на инсулин.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефринХормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефрин
Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулативаЕфект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива
Сулфонилуреа се поврзани со висок ризик од ракСулфонилуреа се поврзани со висок ризик од рак
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Ефекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антителаЕфекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антитела
Insuloma и хиперинсулинизмот: причини и механизми за развојInsuloma и хиперинсулинизмот: причини и механизми за развој
Лечење на хиперинсулинизам и insulomaЛечење на хиперинсулинизам и insuloma
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Високо прочистен свињи инсулин микрони (monocomponent). Подготвени од свински панкреасот жлезди.…Високо прочистен свињи инсулин микрони (monocomponent). Подготвени од свински панкреасот жлезди.…
Ефект на инсулин на метаболизмот на гликозата во црниот дроб. За ослободување на гликоза од црниот…Ефект на инсулин на метаболизмот на гликозата во црниот дроб. За ослободување на гликоза од црниот…
» » » Хипогликемични агенси