ma.GurusHealth.ru

Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2

Видео: Дијабетес и контактни леќи

Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2

Видео: Што треба да знаете за инсулин ДАМТЏЅ

Доделување пациенти на интензивна нега со дијабетес тип 2, тоа е потребно да се има предвид дека, за разлика од дијабетес тип 1, потребно е да се компензира за инсулинска терапија и отпорност на инсулин, а не само на апсолутна недостаток на инсулин.

Како резултат на тоа, пациентите со DM2 примаат монотерапија со инсулин, инсулин дневна доза е обично 1 кг на идеална телесна тежина е поголема отколку кај пациенти со дијабетес тип 1, достигнувајќи 100-200 u / ден.
Друга карактеристика на инсулински третман на дијабетес тип 2 е потребата за почитување пациент со хипокалорична диета со цел намалување на покачена телесна тежина. Во овој случај, пациентот по стандарден појадок во текот на денот може да се земе храна со многу ограничени калорична содржина и јаглени хидрати состав (лиснато, тревни и слични салати, на пример). Тогаш владата инјектирање на двојно-дејствувачки инсулин (ЦРН или Левемир) наутро и навечер со краток вовед на инсулин во утринските часови или наутро и во вечерните часови може да биде најдобар. Во случај на основната терапија ДАМТЏЅ може да се администрира еднаш - во утринските часови или во вечерните часови како што е поудобно за пациентот.
Во практиката постојат пациенти со дијабетес тип 2 третирани со инсулин, кој никогаш не се дава инсулин во комбинација со метформин или глитазон. Во случај на недостаток на ефикасноста на таквите третман или зависноста на хипогликемија може да се обидете да го додадете во третман на инсулин метформин или глитазон. Понекогаш е доволно за подобрување на надомест на шеќерна болест или дури и намалување на дозата на инсулин од страна на 10-25%.
Наместо режим честите инјекции одделно едноставна / краток и продолжен инсулин со T2DM е соодветен третман мешавини подготвени главниот / ultrashort инсулин и ЦРН-инсулин ( "premix"), со што се намалува честотата на инјектирање и затоа лесно се поддржани од страна на пациентите. Особено ова е најмногу погоден за пациенти чии главни оброци се само наутро и навечер. Во овој поглед, третмански режим премикси на може да се натпреварува со режимот за третман на инсулин со долго дејство (Levemir, Lantus), кога тие се споени со едноставен инјектирање / ultrashort дејствувачки инсулин наутро и навечер, на пример. Најпопуларните едноставна односот на долго-дејствувачки инсулин и 30% до 70%. Сепак, треба да се има на ум дека промена на инсулинот, обезбедување на една доза на едноставен зголемување / ultrashort инсулин и NPH инсулин во случај на премикси невозможно. Алтернативата е дека NPH инсулин и ултра / регуларен инсулин може да се меша во ист шприц, а пациентот може да се подготви тој треба мешавина пред администрација, намалување на бројот на инјекции.
Предности на третман на тип 2 дијабетес инсулинска пумпа не е докажано и денес, и поради тоа што е многу ретко се користи во дијабетес тип 2.

Видео: инсулинска пумпа терапија. во средината на третман "ендокриниот"

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Избор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулинИзбор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулин
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Ефекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антителаЕфекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антитела
Шеќер rafineries дијабетес. Третирање и спречување на дијабетична нефропатијаШеќер rafineries дијабетес. Третирање и спречување на дијабетична нефропатија
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
» » » Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2