ma.GurusHealth.ru

Оптимизација на контрола на гликемијата

Оптимизација на контрола на гликемијата

Идеална цел на инсулинска терапија: одржување на плазма гликоза пред техники за пишување на 5-7 mmol / L, и по 2 часа после јадење - не повеќе од 10 mmol / l.

Во ноќен живот хипогликемија се обезбеди ниво на глукоза во крвта е 4-7 mmol / L. Додека бројот надминува норма, но дури и нивниот дофат и постојано одржување исклучително тешко поради несовршеноста на модерната инсулин, се бара повеќе напор за да се оптимизира третман (чести инсулински инјекции, само-мониторинг глукоза во крвта пред секое инјектирање на инсулин, пресметката на секоја доза на краток инсулин во зависност од јаглехидрати храна и гликоза, и слично). Покрај тоа, кај пациенти склони кон чести хипогликемија, гликоза целни вредности може да биде повисок.


На сооднос на кратки инсулин / јаглени хидрати во оброк
Точноста на пресметката се подобри дозата на инсулин, со оглед на големината на дозата на инсулин, неопходни за отстранување на одредена количина на јаглени хидрати во оброк, т.е. пресметување на т.н. инсулин-јаглени хидрати сооднос (I: I). Овој сооднос е достатно различни, па дури и може да варира во текот на денот. На спектар на варијација е од страна на (1 u) :( 5 g јаглени хидрати) до (1 u) :( 25 g јаглени хидрати). Може да се пресмета и единици на житни ако 1HE = 10 g јаглени хидрати, јаглени хидрати сооднос потоа се движи од (u) :( 0,5HE) до (U) :( 2,5HE) .. Имајте на ум дека постојат различни препораки за колку грама јаглехидрати вклучуваат 1HE - 10, 12 или 15. Значи она што треба да се погледне за кога се користи табела за конверзија во грама јаглехидрати XE.
Повеќето погодно да се придржуваат на повеќе од десет (или "poludesyati", односно, 1HE = 15 g) систем пресметка, а со тоа и во споменатиот пресметка тука 1HE = 10/15 g јаглени хидрати. Но, може да работи со било кој маса XE (но со некој!), Не плаќаат многу внимание на содржината на XE грама јаглени хидрати. како резултат на грешка во пресметката sistematicheekaya се корегира во изборот на дозата на инсулин. А повеќе "прецизен" калкулатори може да работи со грама јаглени хидрати. Веројатно поради оваа причина често неколку леб единица "нејасна" - 10-12 гр јаглехидрати. Всушност, како и во други слични пресметка маси XE.
Постои маса, која може да се користи за утврдување на потребниот износ за XE пациентот дневно, а тоа се наведени подолу.


Да се ​​утврди вредноста на односот I: I или краток доза на инсулин, кој се пресметува врз XE, можете да го користите еден од два начина:


  1. неколку пати да се фиксен износ на јаглехидрати и со промена на дозата на инсулин во зависност од нивото на шеќер по јадење, да ги најдат потребните рамнотежа;
  2. започне со фиксна сооднос и контрола на гликемијата пред оброците и 2 часа по оброкот, постепено го најде вистинскиот став.


Започнете со број на грама јаглехидрати на 1 единица. Инсулинот се најде од едноставна пресметка - бројот 500 поделена со краток дневна доза на инсулин (МДИ). Ако сакате да се пресмета во XE, потоа 50 поделено со LED диоди. На пример, ако пациентот дневно инсулинската доза е 50 единици., Со оглед на тоа 500/50 = 10, за секои 10 грама јаглехидрати во исхраната мора да се администрира 1 единица. инсулин. Или 50/50 = 1, а потоа на 1 XE мора да влезе 1 единица. инсулин. На пример, ако пациентот мора да се земе 20 грама јаглехидрати, а земајќи ги во предвид погоре пресметки презентирани грама јаглехидрати пред јадење неопходно е да се влезе во 20/10 = 2 единици. инсулин. Или кога ќе треба да се 2HE, со оглед на горенаведените пресметки за пациентот XE треба да влезат во 2/1 = 2 единици. инсулин.
Во зависност од нивото на гликемија по 2 коефициент Часа се прилагоди секој пат да се 2-5 g или соодветно на 0,2-0,5HE.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Создаден Бионика панкреасотСоздаден Бионика панкреасот
Дијагноза и прва помош за хипергликемските комаДијагноза и прва помош за хипергликемските кома
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Дозирање на третман на инсулин (инсулин пумпа)Дозирање на третман на инсулин (инсулин пумпа)
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
Хипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третманХипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третман
Важноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитусВажноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитус
» » » Оптимизација на контрола на гликемијата