ma.GurusHealth.ru

Клиничка разлики помеѓу дијабетес тип 1-ви и 2-ри

Видео: дијабетес тип I и тип II дијабетес, разликите

Клиничка разлики помеѓу дијабетес тип 1-ви и 2-ри

Видео: Клиничките испитувања Dzhinury Prokumbens во третманот на дијабетес тип 2

Треба да се напомене дека тоа содржи типични сценарија проток на два типа на дијабетес, кој во клиничката пракса не е секогаш целосно реализирани.

На пример, кај тип 1 дијабетес може да се стави на инсулин за да исчезнат за некое време по дијагноза ( "меден месец" на дијабетес) и тип 2 дијабетес со хронични компликации може да биде отсутен. Автоимуни DM1 може да се јавуваат по 40 години, и 10-15% од младите пациенти кои страдаат од дијабетес тип 1, антитела на бета-клетки не може да се открие (идиопатска дијабетес).
Така, ако постои дијагностичка за дијабетес мелитус - Хипергликемија одреден степен, функцијата дијагностички не е на располагање, но само повеќе или помалку специфични симптоми (знаци) за ваков тип. Како резултат на тоа, дијагнозата на тип на дијабетес е веројатно дека Тоа претставува дијагностички хипотеза. Во пракса, тип на дијабетес во времето на почетокот на болеста се определува од страна на ендокринолог предмет на одредени карактеристики (специфични, но не е дијагностички) комбинации на клинички манифестации на болеста (на возраст на почетокот на болеста, телесната тежина, зависноста од инсулин, со тенденција да кетоза), а не на било дијагностички карактер. Како резултат на тоа, од типот на дијабетес може да биде прескокнат од страна на лекар, ако натамошниот тек на болеста се разликува од усвоените сценарија.
Кога клиничкиот тек на дијабетес да се утврди видот може да биде тешко, се предлага да се вклучат лабораториски методи - да се утврди нивото на C-пептид во серумот (кое се намалува со дијабетес тип 1 и покачена или нормално со T2DM) и автоантитела на компонентите на бета-клетки (кои често се поврзани со дијабетес тип 1, но не SD2). Но, овие тестови не се дијагностички, но само една специфична, т.е. не секогаш се разликуваат карактеристичен за одреден тип на дијабетес правилно. На пример, и покрај фактот дека времетраењето на сегашните нивоа DM1 на C-пептид е намалена, па дури и блиску до нула во моментот на дијагнозата LED1 C-пептид може да биде нормално, бидејќи базенот на бета-клетките се уште е доволно за одржување на инсулин на гладно секрет во нормалата . Што се однесува до автоантитела кон бета клетки, околу 15% од нив не се откриени пациенти T1D, а во 10-15% од младите пациенти со дијабетес тип 2, напротив, се детектираат овие автоантитела. Неодамна предложи за диференцијална дијагноза на дијабетес тип се користи уште не е рутинска студија на адипонектин како маркер на инсулинска резистенција - со дијабетес тип 1, го подигнуваат и спуштаат со T2DM. Но, резултатите од овој тест, а не се апсолутни и не може да се смета како дијагностички функција.
Исто така, лабораториски-длабочината на испитување на пациент со новонастаната дијабетес, со цел идентификување на етиологијата на болеста, обично нема практично значење. Ова се должи на фактот дека конечниот избор на хипогликемични терапија всушност определува експериментално во зависност од клиничките ефекти на доделени дрога. Почетна страница за избирање на хипогликемични терапија во зависност од видот на дијабетес (инсулин или други лекови saharosni-zhayuschie) доволно одвојување видови на дијабетес клинички симптоми и сериозноста на метаболички нарушувања на дијабетес во времето на откривање.
Некои шанси во диференцијацијата на видови на дијабетес, кој во иднина може да има влијание врз тактиката на лекувањето на дијабетес, закачени на генетиката на дијабетес. Во случај на дијагноза на одредени генетски аномалии сомнежи за неговата дијагноза исклучени како во овој случај, генетски резултатите од тестирањето се генерираат исклучиво дијагностички карактеристики.

Видео: Третман на дијабетес тип 2. Клуб Збогум diabet.mp4

Сподели на социјални мрежи:

Слични
CAMP протеин враќа на панкреасотCAMP протеин враќа на панкреасот
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Општи карактеристики на автоимун полигландуларен синдромиОпшти карактеристики на автоимун полигландуларен синдроми
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Една третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулинЕдна третина од пациентите со тип 1 дијабетес инсулин
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Интестинална пропустливост кај пациенти со дијабетес мелитус тип I I Вид cdИнтестинална пропустливост кај пациенти со дијабетес мелитус тип I I Вид cd
Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…
» » » Клиничка разлики помеѓу дијабетес тип 1-ви и 2-ри