ma.GurusHealth.ru

Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1

Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1

Видео: Ноември 14 Светски ден на Дијабетес (Светскиот ден на дијабетес)

Дијагноза и стабилизација

Во времето на третман за откривање на DM1 зависи од тежината на метаболички абнормалности - елиминирање на дијабетична кетоацидоза, синдром на хипергликемија, хиперосмоларна или умерена декомпензација на метаболизмот на јаглени хидрати. Непосредна цел на третманот во основа станува отстранување на тешка хипергликемија, нарушувања на намалување на буџетскиот дефицит и електролити течност, и со што е неопходно за да се избегне хипогликемија (всушност инсулин предозирање). Со оглед на горенаведеното целни вредности на гликемија постигне постепено, во рок од 1-2 недели. На почетна доза на инсулин е околу 0,5-0,75 единици. по 1 кг телесна тежина на ден. Сепак, во првиот ден од третманот може да биде дека дозата е недоволна поради минливи метаболички инсулинска резистенција придружни изразени нарушувања на метаболизмот на јаглените хидрати, особено во состојба на кетоацидоза. Во овој случај, потребата за инсулин може да достигне 1 u / kg / ден.
Иако не се препорачува, но некои лекари претпочитаат да се започне лекување со две или три инсулински инјекции на ден, така што пациентот се адаптира на основните принципи на инсулин пред да се премине флексибилен режим на чести краток инјекции на инсулин. Во случај на две инјекции се администрира во дневна доза наутро 2/3 (да ги покрие потребата во него, за појадок, ручек и вечера), а во вечерните часови останатите 1/3 (покривање оброк за вечера и оброк во текот на ноќта). Така потребата за инсулин помеѓу оброците (базалните режим) се компензира одржлив инсулин, што е 1/2 од вкупната доза. Продолжена инсулин може да биде дел од готов инсулини краток и продолжено дејство (premix-инсулин) или да се дава посебно во форма на просечното времетраење на дејството на инсулин (ЦРН, на пример) или долго дејство (Lantus или Левемир). Во случај на подготвен мешавина на кратко и да ја продолжи инсулин (инсулин со претходно измешан) можноста за избор на адекватни дози на инсулин значително ограничени, и затоа може да бара дополнителна инјекција на краток инсулин во текот на денот во зависност од нивото на глукоза во крвта пред оброк. За време на настинки пациентот, со кој се воведува пред-микс инсулин, обично бараат дополнителни инјекции на инсулин кратко во средината на денот.
Истите принципи се забележани во режим на три инјекции на ден во исто време на дозата може да биде поделена на два дела: краток инсулин пред вечера и продолжен (ЦРН, Левемир) - спиење.
Горенаведениот третман вклучува студија гликемија glucometer (авто) барем пред секое инјектирање кратко / ultrashort инсулин.

Видео: Третман на дијабетес тип 1 со матични клетки со цел Chelyabinsk

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
Истражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитусИстражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитус
Ефекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антителаЕфекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антитела
Шеќер rafineries дијабетес. Третирање и спречување на дијабетична нефропатијаШеќер rafineries дијабетес. Третирање и спречување на дијабетична нефропатија
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Ацидоза кај дијабетес мелитус. Дијабетес мелитус тип IIАцидоза кај дијабетес мелитус. Дијабетес мелитус тип II
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
Хипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третманХипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третман
Домашни инсулински препарати. Антидијабетици butamidДомашни инсулински препарати. Антидијабетици butamid
» » » Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1