ma.GurusHealth.ru

Гестациски дијабетес

гестациски дијабетес

Гестациски дијабетес мелитус (GDM) се дијагностицира кога бремена прв го откри покачено ниво на гликоза во крвта тест гликоза или орална толеранција од 75 g, а во согласност со критериумите развиена специјално за бремени жени.

Ако по 6 недели после породувањето откри повреди на метаболизмот на јаглените хидрати исчезне, дијагнозата на GDM припаѓа на категорија на претходно-сноси болести. Инаку се дефинира видот на дијабетес, во зависност од неговите карактеристики фенотип. Исто така, треба да се има на ум дека по доставувањето јасно HSD исто така, може да се трансформира во IGT или IFG, која бара да се потврди дијагнозата на тест за толеранција на глукоза по раѓањето.
Забележете исто така дека дијагнозата на GDM до завршување на бременоста останува conjectural (дијагностички хипотеза), бидејќи не постојат дијагностички тестови за да се идентификуваат во тоа време да се утврди кои од бремените жени да исчезне по раѓањето, а кој не. Како резултат на тоа, верификација на дијагнозата на GDM е ретроспектива.
GDM е откриен во околу 4% од бременоста. Во 10% од жени дијагностицирани со GDM постпартална дијабетес исчезнува и се "трансформира" во T2DM. Половина од жените со GDM развијат дијабетес тип 2 во текот на следните 10 години, HSD - значаен фактор на ризик за дијабетес тип 2.
Скрининг за GDM се препорачува за повеќето бремени жени.
Ризикот од развој на GDM се проценува на првата пренатална посета на лекар.
Жени со многу висок ризик од GDM треба да се тестираат за дијабетес веднаш по потврдување на бременоста.

} {Модул direkt4

Критериумите за висок ризик од GDM:


тест за толеранција на глукоза се спроведува кај жени со БМИ > 25 kg / m2 и има барем еден дополнителен фактор на ризик:

 • физички неактивни;
 • фамилијарна форми на дијабетес тип 2, присуство на роднини на првата линија на сродство со дијабетес;
 • раѓање најголемиот овошје (> 4500 g) или мртвородено историја;
 • артериска хипертензија > 140/90 mm Hg.;
 • HDL-C<35 мг% и/или уровень триглицеридов >250 мг% (2,82 ммоль/л);
 • синдром на полицистични јајници;
 • претходно идентификувани A1c>6,5%, IGT или IFG;
 • Други клинички услови често се поврзани со дијабетес (на пример, дебелина, висок степен, acanthosis nigricans);
 • кардиоваскуларни болести, како и anamneze-
 • полихидроамнион;
 • гликозурија;
 • возраст на жените над 30 години.


Сите жени со зголемен ризик од GDM, вклучувајќи ги и оние со кои тој не беше идентификуван во почетокот на бременоста, орален гликоза толеранс тест треба да се врши на 24-28 недели од бременоста.
Наро Студијата, која присуствуваа -25 000 бремени жени покажа дека ризикот од компликации во бременоста кај бремени жени, фетусот и новороденчето во сооднос зависи од нивото на гликоза во 24-48 недела од бременоста, дури и кога нивото на гликоза во крвта е во претходно признаени нормалните граници. И за некои компликации, па дури не постои јасна граница над која гликемија на ризик ќе биде значително зголемен. Овие податоци служат како повод да се видат во 2010 година на претходно усвоените критериуми за дијагноза на гестациски дијабетес мелитус во орален гликоза толеранс тест со 75 гр. Сега дијагноза на гестациски дијабетес мелитус во тест орална толеранција од 75 g е поставена за следниве критериуми за да биде материјално различни од оние што се користат за дијагноза на дијабетес кај бремени жени.
Дијагноза на гестациски дијабетес е основан, ако најмалку една од трите точки на гликемија еднаква на прагот вредност или погоре. Затоа е очигледно дека ако бремената откриени постот нивото на гликоза во плазмата > 5.1 mmol / l, орален тест не е потребно да се спроведе толеранција, дијабетес, бидејќи, по дефиниција, во собата - гликемија зголеми во еден момент од тестот сигурно, а со тоа, не постои точка да се најде надвор од нивото на други точки. Но повтори истражување гликемија на гладно не може да боли.
Нови критериуми за GDM значително да се зголеми нејзината распространетост. Со оглед на несомнено негативните ефекти од хипергликемија, како овошје себе, и за време на бременоста повисоки барања за дијагностицирање на болести на метаболизмот на јаглените хидрати кај бремени жени отколку небремени жени, се чини дека целосно оправдана. Сепак, тоа треба да се напомене дека денес не е доволно докази за да се покаже на предностите на нови дијагностички критериуми GDM и се уште не се развиени мотивирани алгоритми следи овие жени после породувањето, кои се веројатно да биде помалку тешка во споредба со претходно користени повисок праг на ефикасноста гликемија.
Кај жени со GDM и родила дете пред излегувањето од болницата, треба да се испита нивото на гликемија на празен стомак или на случајно избрани време. Ако дијабетес не е откриен, се препорачува да се изврши стандарден PTGG (75 g гликоза) во 6-12 недели по раѓањето. Ако прекршување на метаболизмот на јаглени хидрати во тестот не откриваат, се повторува OGTT се препорачува еднаш годишно или најмалку еднаш на секои три години.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
ЕндокринологијаЕндокринологија
Истражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитусИстражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитус
Влијанието на хипофизата во метаболизмот на мастите. Атеросклероза во нарушувања на метаболизмот на…Влијанието на хипофизата во метаболизмот на мастите. Атеросклероза во нарушувања на метаболизмот на…
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Гестациски дијабетес кај бремени жени во текот на бременостаГестациски дијабетес кај бремени жени во текот на бременоста
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
» » » Гестациски дијабетес