ma.GurusHealth.ru

Исхрана терапија за пациентите со дијабетес

Видео: Исхрана за дијабетес тип 2. Јадење со дијабетес мелитус. Што може да се јаде во дијабетес

Исхрана терапија за пациентите со дијабетес

Како човек кој не имаат дијабетес, тоа е можно да се задржи на нормално ниво на шеќер во крвта, без согласност со било која диета, очигледно е дека потребата за диета со дијабетес е диктирана пред се од несовршеноста на било хипогликемични терапијата со лекови.

Ова објаснува зошто со степенот на недостаток на инсулин пресметки исхрана стана покомплексен: во отсуство на инсулинската секреција регулатор на гликоза станува човековата интелигенција. На пример, една кратка инсулинската доза пред следниот оброк зависи од содржината на јаглехидрати и сегашната вредност на гликемијата. За да се поедностави пресметките јаглени хидрати товар храната развива т.н. систем леб единици (BU).
Од tableted хипогликемични терапија кај дијабетес тип 2 се насочени кон стимулирање на секреција на инсулин и намалување на отпорност на инсулин, на пример, за активирање на ендогени механизми за регулирање на гликоза во крвта, пациентот е доволно за да се избегне потрошувачката на брзо се апсорбира јаглени хидрати, за да се намали регулаторниот товар на гликемија физиолошки механизми.
Во принцип, дијабетес исхрана одговара на т.н. "здрава храна" и не се потребни никакви посебни ограничувања. Но, како и во реалниот живот да обезбеди адекватно храна не е лесно, почитувањето на "здраво" диета често е тешка задача за да работи лице со дијабетес.
Бидејќи луѓето со дијабетес треба да се следи нивната исхрана, на diabetologists во исхраната терапија на дијабетес вклучуваат заедно со целите на третманот не се директно поврзани со регулација на гликоза во крвта, но потенцијално подобрување на здравјето на пациентите со дијабетес. Прво, ние препорачуваме урамнотежена содржина на протеини, масти и јаглени хидрати исхрана. Второ, во кршење на липидниот метаболизам, често поврзани со дијабетес, да ги ограничат внесот на масти, особено на заситените. Трето, со тенденција на дијабетичарите, особено тип 2, да се ограничи развојот на внесувањето сол хипертензија. Особено, стандарден дијабетичар исхрана обично има следниов состав:

  • 10% од своите калорична опфатени заситени масти (< 7% в случае гиперлипидемии);
  • 30% од калорична содржина е покриена од страна на сите исхрана масти;
  • 50-60% калории обезбеди јаглени хидрати, кои структура треба да содржи диетални влакна (за забавување на апсорпцијата на јаглехидрати);
  • потрошувачката на шеќер е ограничена на 25 g / ден;
  • сол е ограничено до 6 g / ден.


Пациенти со прекумерна телесна тежина назначи хипокалорична диета за намалување на вишокот на телесна тежина. За оваа пресметува индексот на телесна маса (БМИ), која се добива со делење на телесната тежина (во кг) на плоштадот на висина (во метри):

Видео: Исхрана за дијабетес


БМИ = (телесна тежина во кг) / (висина во метри)2


Оваа пресметка е воведен со цел да се избегне раст и затоа е погодна за оценување на телесната тежина на сите големини (освен за џуџе и гигантизам пациенти) во зависност од телесната тежина. Оние кои се пресмета БМИ чини мачни, може да се користат специјални маси, во зависност од тежината и раст БМИ.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Akarbozal (акарбоза) e) Синоними: glyukobay, glucobay. Psevdotetrasaharid се инхибитори на…Akarbozal (акарбоза) e) Синоними: glyukobay, glucobay. Psevdotetrasaharid се инхибитори на…
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
Важноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитусВажноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитус
Хипогликемични агенсиХипогликемични агенси
Причини за развој на инсулинска резистенција. отпорност на инсулин кај дијабетесПричини за развој на инсулинска резистенција. отпорност на инсулин кај дијабетес
» » » Исхрана терапија за пациентите со дијабетес