ma.GurusHealth.ru

Други видови на дијабетес

Други видови на дијабетес

Видео: Митови за дијабетес

Други видови на дијабетес во прилог на 1-ви и 2-ри тип

Видови Дијабетес: Видео

Во модерните класификација на класата на други одредени видови на дијабетес вклучуваат осум категории, генетско нарушување предизвикано од бета-клеточна функција и / или биолошко дејство insulina- болести кои влијаат на панкреасот целосно zhelezu- ендокринопатии поврзани со хиперпродукција kontrinsulinovyh gormonov- супстанци (дрога итн Хемиски ) кој има kontrinsulinovyh удираат акција или бета kletki тројна да се изолирани апарат infektsiyami- ретки автоимуни синдроми да предизвика проводен, во прилог на други типичен манифестации, и дијабетес diabet- генетски синдроми со различни и клинички добро дефинирани патологија, на која често се развиваат дијабетес.
Овие категории сметка за само < 3% всех больных диабетом. Вместе с тем их диагностирование очень важно с клинической точки зрения, так как методы лечения и прогноз могут существенно отличаться. В качестве примера рассмотрим MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young или сахарный диабет 2-го типа у молодых).


Кај пациентите со МОДИ се предлага да се разликуваат четири главни категории на моногенски фенотип на бета-клетките форми на дијабетес:

  1. Дијабетес мелитус што се случува пред 6 месеци возраст и често се предизвикани од генетска мутација која код Kir6.2, и тоа е исто така познат како ген одговорен за формирање на бета-клеточниот рецептор SUR1 подгрупата sulfanilamide. Оваа генетска мутација е придружена со апсолутен недостаток на инсулин, кој се корегира со високи дози на сулфонамиди подобро од инсулин.
  2. Варијанта генетски дијагностициран дијабетес, која се појавува стабилна до умерена хипергликемија на гладно, која се развива во млада возраст и е последица на мутација на ензимот глукокиназа, која бара специфичен третман.
  3. Опција текот на дијабетес, кој се јавува кај младите луѓе со дијабетес во семејството, кои се движат во таков начин што тоа не може да се припише или да T1D ниту T2D, а предизвикани од мутации во транскрипционите фактори NHF-лок (нуклеарен фактор 1-ss хепатоцитите) или NHF -4oc. Така се добро третирани со ниски дози на сулфонамиди.
  4. Дијабетес мелитус со тешки манифестации на екстрапанкреатични болести на бубрезите (NHF-1 мутација (3) или глувост (предизвика митохондријални m.324A мутација>G), која бара терапија само со инсулин.


Како и за генетски преглед на пациентот, а потоа, ако сакате, може да се врши генетска анализа во научна лабораторија, која е специјализирана во областа на генетска дијагноза на дијабетес тип 2.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Општи карактеристики на автоимун полигландуларен синдромиОпшти карактеристики на автоимун полигландуларен синдроми
ЕндокринологијаЕндокринологија
Научниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасотНаучниците ќе бидат во можност да се започне процесот на регенерација на панкреасот
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…
Би можеле недостаток на витамин А причина дијабетес?Би можеле недостаток на витамин А причина дијабетес?
» » » Други видови на дијабетес