ma.GurusHealth.ru

Инсулин хипогликемија

инсулин хипогликемија

Ненормално намалување на шеќерот во крвта, се јавува по вбризгување на инсулин.

Видео: инсулин шприцеви, игли и пенкало за нив


Етиологија и патогенеза. Хипогликемични состојба може да се појави кај пациенти со дијабетес мелитус во случај на пречекорување на потребните дози на инсулин и оброк кој содржи малку јаглехидрати. Хипогликемија под овие услови кога со користење на конвенционални инсулин обично се случува во текот на следните 3-4 часа по инјекцијата и кога се користи протамин цинк инсулински препарати и инсулин цинк суспензии - во опсег 6-24 часа по инјекцијата. Ако инсулин се користи за зголемување на апетитот во текот на падот на молитва, тиреотоксикоза, состојба на блага хипогликемија со појавата на умерената чувството на глад е потребно реакција за ефикасно лекување. Меѓутоа, со цел да се избегне хипогликемија појави изразена потреба за поголема претпазливост во дозата на инсулин. Тешка хипогликемични реакции кај некои поединци со зголемена чувствителност на инсулин може да се следи од страна на воведувањето на релативно мали дози. Особено се зголеми чувствителноста на инсулин, пациенти со различни hypocorticoidism и хипофизата исцрпеност.

Клиничката слика. Чувството на глад, слабост, потење, тахикардија, треперење на рацете и нозете, во заеднички интерес. Ако времето не преземат соодветни мерки, состојбата на пациентот може брзо да се влошат и да одат во хипогликемични за: забележано напади, психомоторна агитација.


дијагноза. Врз основа на типични субјективни и објективни симптоми, во горенаведените развој време по инсулинска инјекција препарати. Тоа е поврзано со значителни тешкотии во кома кога докторот не може да се утврди дали на инјектирање на инсулин и не може да биде итна тест на крвта за шеќер.
Прогнозата за навремена акција преземени доста поволни. Ако не се лекува, тешка хипогликемична кома може да резултира со смрт.
Превенција. Појаснување на адекватна доза на инсулин и навремено оброк кој содржи јаглехидрати по инјекцијата.

Видео:-неделно NormaSahara №6. "Рано компликации на дијабетес: хипогликемија"

третман. Со доаѓањето на првиот субјективните симптоми на хипогликемија мора да јаде шеќер, џем, мед, слатки чај пијат чаша, раствор на гликоза. Кога хипогликемија предизвикана од протамин цинк инсулински препарати или инсулин цинк суспензии, поради неговата тенденција за релапс потреби понатаму оброк кој содржи јаглехидрати асимилирачка полека (леб, компири, житарици).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)
Апсорпција на инсулински препаратиАпсорпција на инсулински препарати
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
Хипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третманХипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третман
Домашни инсулински препарати. Антидијабетици butamidДомашни инсулински препарати. Антидијабетици butamid
Хипогликемични агенсиХипогликемични агенси
Инсулин пилула повеќе не е фантазија?Инсулин пилула повеќе не е фантазија?
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија," Глава 19 priendokrinnyh болести…Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија," Глава 19 priendokrinnyh болести…
Инсулин формулации и средства за администрацијаИнсулин формулации и средства за администрација
» » » Инсулин хипогликемија