ma.GurusHealth.ru

Ларингеален нервни влакна. Инервација на мукозата на ларинксот

Двете ларингеален нерв моторните влакна подготвени од моторот јадро на вагусниот нерв (јадро ambiguus), кој се наоѓа во мозок медулата. Сензорни влакна на горниот и долниот дел од ларингеален нерви се Tractus solitarius.

Kortikobulbarnye или пирамидални, и subkortiko-булбарна влакна од двете хемисфери на мозокот се во комуникација со секое јадро ambiguus скитници nervov- го промовира истовремено и симетрични намалување на внатрешните мускули на ларинксот.
Двете ларингеален нерв имаат врска со симпатични нерви, што го прави и вазоконстрикторен ефект, како и добивање линкови секреторен влакна.

Predgortannye лимфни јазли се комплицирани инервација. Најчесто постои една predgortanny јазол. Нервни влакна навлезат во рамките на склопот на X. Ј Mahaniku, заедно со снабдување со гранки од неговиот горен тироидна артерија. Јазол постојано се инервирани од чувствувате грлото симпатична јазли и се чувствувате ларингеален nervami- често во својата инервација учествува хипоглосалниот нерв. Понекогаш predgortannom јазол може да се открие на грлото на матката плексус гранки и глософарингеална невралгија.

Laryngo-трахеален јазли, наоѓа во прстен-трахеална жици се хранат од анастомоза помеѓу двете чувствувате тироидна артерија и нервни влакна подготвени од плексус околу periarterial овие артерии.

ларингеален нерв влакна

Слузокожата на ларинксот Тоа доведува до појава на сензорни и моторни рефлекси. MS Grachyova дефинира три рефлекс зони ларингеален мукоза.

зона нерв Тоа вклучува ларингеален површината на епиглотисот и да подготви-epiglottic набори. Тука, во првиот reflexogenic зона, на нервната мрежа на релативно големи нервни влакна. Од овие влакна се прошири нерв нишки кои продираат во мукозните епител и завршуваат слободно во меѓуклеточната простори на епителот.

Во втората зона reflexogenic ларингеален слузница вклучува вистинската гласните жици. Во овој регион, има директно под епителот нерв фибрили со различна дебелина. Некои од нив завршуваат со четка или грмушки епител. Повеќето од нервни влакна во меѓуклеточната простори на епител на слузокожата на ларинксот се вклучени во формирање на густа нервните мрежа и е дипломирањето во епителни клетки во форма на pugovok или петелки.

третиот reflexogenic зона дел на слузницата, кој е под вистинската гласните жици, или во т.н. субглотичната простор. Оваа зона се карактеризира со висока концентрација на нервни влакна од различни дебелина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Јас гранка на тригеминалниот нерв. Ii гранка на тригеминалниот нерв на максиларниот нервЈас гранка на тригеминалниот нерв. Ii гранка на тригеминалниот нерв на максиларниот нерв
Фацијалниот нерв. средна нервитеФацијалниот нерв. средна нервите
Крвните садови ларинксот. Лимфните садови ларингеаленКрвните садови ларинксот. Лимфните садови ларингеален
Улогата на глософарингеалниот нерв во болка на лицетоУлогата на глософарингеалниот нерв во болка на лицето
X-XII кранијални нервиX-XII кранијални нерви
Хипоглосалниот нерв, и нејзината улога во фацијална болкаХипоглосалниот нерв, и нејзината улога во фацијална болка
Грлото на матката плексус. на грлото на матката симпатична поделба на багажникотГрлото на матката плексус. на грлото на матката симпатична поделба на багажникот
Дистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен системДистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен систем
Автономниот инервација на окото и аднекситеАвтономниот инервација на окото и аднексите
Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.
» » » Ларингеален нервни влакна. Инервација на мукозата на ларинксот