ma.GurusHealth.ru

Инервација тимпан. Плексус нервите и тимпан

инервација тимпан врши барабан плексус (плексус tympanicus). На главниот дел во формирањето на плексус го барабанот нерв обезбедување на инервација на чувствителни мукозата на двете средното уво и мастоидот клетки.

Џејкобсон нерв (N. Tympanicus ови. Jacobsoni) заминува од камче јазол глософарингеалниот нерв (gangl. Petrosum) и кој поминува низ долниот отворањето на каналот на истото име придружени со. tympanica инфериорни, влегува во средното уво, премин својата внатрешниот ѕид. Нерв излегува од средното уво преку горниот отворањето на каналот на истото име и веќе се нарекува мала површина петрозен нерв (n. Petrosus superficialis малолетник) е исто име во бразда.

Потоа рече нерв, кој поминува низ камен-конусни достигнува отворот на надворешната површина на база на черепот, назначена со тоа, јазол влегува во уво (gangl. oticum), со што се вршење на анастомоза помеѓу последниот јазол и камениот. Тапан нерв испраќа голем број на филијали: мукозна Евстахиевата туба поврзување гранки на соседните дел од вагусниот нерв, на горниот дел на грлото на матката јазол симпатична стеблото, за да се нерв на лицето за да симпатичкиот плексус на внатрешната гранка на каротидна артерија на областа на мукозата на овална прозорецот, круг прозорецот, и конечно, гранка која поминува низ aditus на клетките на процесот на мастоидот.

Џејкобсон нерв и нејзините филијали anastomose на внатрешниот ѕид на тимпан со гранки на фацијалниот нерв, тригеминална и симпатична плексус внатрешната каротидна плексус формирање на барабанот во синор.

инервација тимпан

Од Александар (Александар), нерви дупнато мукоза празнина, добиени од барабанот плексус содржани во рамките на длабоко периостеална слој главни гранки на миелинизираните влакна. Тенки гранки со тоа да навлезат во површинскиот слој и формира богата плексус, savoring oezmyakotnye влакна субепителни нежни плексус.

Видео: Анатомија на уво

Краузе прв Го најдов во барабанот плексус нервните ганглии на, се состои од неколку клетки, па дури и 20-40 клетки. Покрај тоа, одделни нервни клетки или групи беа воспоставени во главните нервни плексус куфери и поголеми гранки. Иритација тапан плексус и особено неговите единици, очигледно симпатичниот лик, според Lempert (Lempert), а потоа Frenknera (Frenkner), игра голема улога во појавата на бучава уво кај пациенти со болест гноен уво (хроничен гноен отитис медиа мукозните школка тимпан со својот поголем дел е уништено нерви, при уво звуци такви пациенти не се случи).

Во врска со ова, овие автори на голем број на пациенти со уво звуци делумно трауматизирани слузница во Кејп, т. е. произведе т.н. тимпан-симпатектомија. Оваа операција не е секогаш успешна. Росен (Росен), врз основа на нивните студија сугерира дека гранките на нервните тапанот учествуваат во механизмот на губење на слухот тинитус и вртоглавица, тој има направено со остар загуба уво слух и бучава фенестрација од лавиринтот со тапан намалување на тимпани и искоренување плексус. Росен покажа дека секогаш постои некој нерв барабан (исто така плексус) се одвива во отворен ров коска, во некои случаи, нервните беше затворен до коска канал, во врска со ова, се разбира, стружење на слузницата не даде успех.

истражување Росен, а потоа IL Kruchinina воспоставено бројни опции поминува тапан плексус. Kruchinina покажа дека децата до 5-6 години тапан плексус наоѓа под слузницата во medialnoii ѕид шуплина е многу плитки бразди или коска не ја напушти дупчиња во образите. Кај постарите деца и возрасните на возраст од тапанот плексус е во коскената сулкус, кои се разликуваат во нивната длабочина.
Лигавицата се слободни нервни завршетоци. ITE мускулите инервација наведени погоре.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Јадрата на кранијалните нерви на фетусот. Language-фарингеална нерв ембрионЈадрата на кранијалните нерви на фетусот. Language-фарингеална нерв ембрион
Јас гранка на тригеминалниот нерв. Ii гранка на тригеминалниот нерв на максиларниот нервЈас гранка на тригеминалниот нерв. Ii гранка на тригеминалниот нерв на максиларниот нерв
Фацијалниот нерв. средна нервитеФацијалниот нерв. средна нервите
Улогата на глософарингеалниот нерв во болка на лицетоУлогата на глософарингеалниот нерв во болка на лицето
Снабдувањето со крв на ушното тапанче. Инервација на тапанчетоСнабдувањето со крв на ушното тапанче. Инервација на тапанчето
Болка во нервните невралгија уво тапанБолка во нервните невралгија уво тапан
На коскена рамки (vallekuly) барабан нерв. Средно нерв.На коскена рамки (vallekuly) барабан нерв. Средно нерв.
V-ix кранијални нервиV-ix кранијални нерви
Клиничкото значење анастомози уво. Значење услови перфузија структури уво.Клиничкото значење анастомози уво. Значење услови перфузија структури уво.
Фоса лажат полжави прозорецот. На врвот на наметка.Фоса лажат полжави прозорецот. На врвот на наметка.
» » » Инервација тимпан. Плексус нервите и тимпан