ma.GurusHealth.ru

Јас гранка на тригеминалниот нерв. Ii гранка на тригеминалниот нерв на максиларниот нерв

Јас гранка на тригеминалниот нерв (N. Ophthalmicus) заминува од Gasser (semilunar) јазол е насочена нагоре и напред, се протега во надворешниот ѕид на кавернозниот синус, лежи странични abducens и под блок. Кавернозниот синус на I гранка на тригеминалниот нерв прошири сензорни влакна mesencephalic јадро сите нерви на окуломоториус. До излез од черепната празнина на офталмолошки гранка филијалите на одделени галоп малиот мозок (r. Tentorii). На оптичкиот нерв излегува на черепот преку горниот празнина на орбитален канал, каде што поделен на терминал гранки: (. N frontalis) фронтална нерв, кинење (n lacrimalis.) И nosoresnichny (n nasociliaris.).

инервација зона Јас гранка на тригеминалниот нерв: Кожата на челото и предната: скалпот на коронарна жица, на горниот очен капак, внатрешниот ygol очи, мостот на носот, на окото, на мукозата на носната шуплина на горниот фронтална и етмоидалниот синусите, namet малиот мозок и менингите на коронарната шиење (sutura coronaria).

Како дел од lacrimal нерв slezootdelitelnye тестирани парасимпатичниот влакна од ганглија на pterygopalatine (ганглија sphenopalatinum) Јас гранка на тригеминалниот нерв учествува во формирањето на цилијарното јазол (ганглија ciliare) на. Парасимпатичките инервација g. ciliare добива од јадра Yakubovicha Edinger-Westphal-, симпатична - плексус од симпатична внатрешната каротидна артерија и чувствителен како што долго корен (radix longe, sensitiva) - од nosoresnichnogo нерв (јас гранка гранки на тригеминалниот нерв).

Видео: тригеминалниот нерв - Продолжува 2

Втората гранка на тригеминалниот нерв - максиларниот нерв (n. maxillaris) заминува од јазол Gasser и веднаш испраќа средината гранка менингите (р. meningeus medius), кои гранки со исто име артерија.

Втората гранка на тригеминалниот нерв Таа се протега во надворешниот ѕид на пештера синус и надвор од черепната празнина во јама pterygopalatine. Главната гранка и е продолжение на максиларниот нерв или infraorbital infraorbital нерв (n. Infraorbitalis). Од pterygopalatine тоа јама преку долниот дел од орбитални орбитата на пукнатини празнина додава infraorbital канал и излегува преку infraorbital отвор за да се кучешки фоса, каде што се распаѓа во филијали формирање гуска нога.

анатомија на тригеминалниот нерв

Од infraorbital нерв се прошири на задните горниот, средниот и горниот дел на предниот горен алвеоларна гранка (пред неговото влегување во долниот орбитална фисура) кои се меѓусебно поврзани за да формираат тубули во алвеоларна коска на забот плексус на горната вилица (плексус dentalis чувствувате).
зигоматичниот нерв (N. Zygomaticus) излегува приклучоци на око и во филијалите на форма skulolitsevoy skulovisochnoy (r. Zygomaticofacialis, r. Zygomaticotemporalis).

Видео: 2 гранка на тригеминалниот нерв 1

Зона II инервација гранка на тригеминалниот нерв: Кожата на долниот очен капак, надворешниот агол на окото, се соочуваат дел од површината страна, на горниот дел од образот, горната усна, горната вилица и неговите заби.
II вегетативна гранки јазол тригеминалниот нерв е pterygopalatine јазол (ганглион pterygopalatinum или ганглион sphenopalatinum).
Во нејзиното формирање учествуваат симпатична, парасимпатичниот и сензорни влакна.

парасимпатичниот влакна g. sphenopalatinum добива од горниот дел на плунковни јадро вградени во мозочното стебло, тие се составени од средно нерв (n. intermedius) и се протегаат од вториот во kolentsa јазол (ганглион geniculi) (види. VII пар CHN) како што е поголема петрозен нерв (n. petrosus големи).

Голем карпести нерв Се наоѓа во посебен ритам на покривот на пирамидата на темпорална коска од черепот празнина излегува преку предниот отвор парталав и минува низ крило на sphenoid коска канал, и влегува во pterygopalatine јама, што резултира со pterygopalatine јазол.

симпатична инервација pterygopalatine јазол добива од внатрешната каротидна плексус (плексус caroticus) во форма на длабока петрозен нерв (n. petrosus Профундус). pterygoideus областа на Каналис на длабоки и големи камениот нерви се спојат во vidian нерв. Симпатичната влакна тестирани pterygopalatine јазол без да го прекинувате.

чувствителни инервација pterygopalatine јазол II добива од гранка на тригеминалниот нерв во чувствителни гранки се протега од максиларниот нерв (n. Maxillaris nn. Pterygopalatine.

Зона инервација pterygopalatine јазол: Слузокожата на sphenoid синус и задниот етмоидалниот клетки, слузокожата на задните краја на горниот и средниот turbinates, назален септум, тврди и меки непце, за џвакање на горната вилица, на слузокожата на средниот и долниот назален премини, долниот школка и на максиларниот синус, крајниците.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Јадрата на кранијалните нерви на фетусот. Language-фарингеална нерв ембрионЈадрата на кранијалните нерви на фетусот. Language-фарингеална нерв ембрион
Внатрешната каротидна артерија, а. Carotis меѓународна, во својот курс е продолжение на заедничка…Внатрешната каротидна артерија, а. Carotis меѓународна, во својот курс е продолжение на заедничка…
Нервозно 18.19 полиња. моторни окулиНервозно 18.19 полиња. моторни окули
Офталмоплегија парализа на мускулите на очите поради лезии на окуломоториус нерв. Етиологија,…Офталмоплегија парализа на мускулите на очите поради лезии на окуломоториус нерв. Етиологија,…
Пирамида на временската коска. Елементи на пирамидата на темпорална коска.Пирамида на временската коска. Елементи на пирамидата на темпорална коска.
На коскена рамки (vallekuly) барабан нерв. Средно нерв.На коскена рамки (vallekuly) барабан нерв. Средно нерв.
Орбитираат врвот синдром. Синдромот на кавернозниот синус кавернозниот синусОрбитираат врвот синдром. Синдромот на кавернозниот синус кавернозниот синус
0-V кранијален нерв0-V кранијален нерв
Анатомски и топографски карактеристики и функции на органите на lacrimalАнатомски и топографски карактеристики и функции на органите на lacrimal
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Јас гранка на тригеминалниот нерв. Ii гранка на тригеминалниот нерв на максиларниот нерв