ma.gurushealth.ru

Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.

Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. турбулентен проток

белите дробови усогласеност квантифицира за проширување на ткивото на белите дробови во било кое време за промена на нивниот обем во текот на фазите на вдишување и издишување. Затоа, разтегаемост е статичка карактеристика на еластични својства на ткивото на белите дробови. Сепак, за време на апарати за дишење постои отпор на движењето на надворешните дишење, предизвикува неговата динамички карактеристики, меѓу кои има најголема вредност отпорност на протокот на воздух, како што се движи низ дишните патишта на белите дробови.

За движење на воздух од околината влијае на градиентот на притисокот низ дишните патишта до алвеолите и во спротивна насока: во овој случај воздухот тече од регионот висок притисок низок притисок. При вдишување на воздушниот притисок во алвеоларниот простор е помалку од атмосферата и во издишувањето - обратно. отпор на дишните патишта проток на воздух Тоа зависи од градиентот на притисокот меѓу усмената и алвеоларниот простор.

Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.

проток на воздух преку респираторниот тракт може да биде ламинарен, турбулентен и на преминот меѓу овие два вида. Воздухот се движи во дишните патишта, главно ламинарен проток, чија стапка е повисока во центарот на цевката и во близина на долниот ѕидови. Во ламинарен проток на воздух брзината зависи линеарно на градиентот на притисокот по должината на дишните патишта. Во места поделба на дишните патишта (поделба) ламинарен проток на воздух кредити на турбулентна. На појавата на турбулентен проток во дишните патишта постои бучава која може да се auscultated во белите дробови со стетоскоп. Отпорност ламинарен проток на гас во цевката поради неговиот дијаметар. Затоа, во согласност со законот Pua-Zejle отпор вредноста дишните патишта на протокот на воздух е пропорционална со дијаметар издигнат на четвртата власт. Од отпор на дишните патишта е во обратна пропорција со нивниот дијаметар на четврта, оваа бројка што значително влијание на промените на дијаметарот на дишните патишта предизвикани од, на пример, да ги изолираат од слузницата на слуз или бронхоконстрикција. Целокупната дијаметарот на дишните патишта зголемува пресек во правец од душникот на белите дробови периферија и станува како голем како е можно во терминалот на дишните патишта, што предизвикува остар пад на отпорност на проток на воздух и неговата брзина во тие региони на белите дробови. Така, на линеарната брзина на вдишуваат воздух проток во душникот и главните бронхии е околу 100 см / ови. На границата vozduhoprovodyaschih и транзиција зони на дишните патишта линеарна брзина на воздухот е околу 1 cm / s, бронхијална дишните патишта е намален на 0,2 см / s, а во алвеоларни канали и кеси - до 0,02 cm / s. Таква ниска брзина на воздух поток во алвеоларни канали и кеси со нив предизвикува мало отпорност се движат воздух и не е придружено со значително намалување на трошоците во мускулната сила.

Напротив, најголем отпор на дишните патишта проток на воздух Тоа се случува на ниво на бронхиите сегментните се должи на присуството во нивните секреторни мукозна епител и мазни мускулни слој на добро развиени, односно. Д. Факторите кои најмногу влијаат и на дијаметарот на дишните патишта, и отпорност на проток на воздух во нив. Во надминување на овој отпор е една од функциите на респираторните мускули.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Форсиран експираторен витален капацитет (fezhe). Дише со емфиземФорсиран експираторен витален капацитет (fezhe). Дише со емфизем
Максимален проток на издишување. Пресметка на максимален експираторен протокМаксимален проток на издишување. Пресметка на максимален експираторен проток
Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…
Нарушувања на инхалација. Максимален експираторен протокНарушувања на инхалација. Максимален експираторен проток
Коефициент на вентилација-перфузија на белите дробови. размена на гасови во белите дробови.Коефициент на вентилација-перфузија на белите дробови. размена на гасови во белите дробови.
Движењето на воздухот во белите дробови. Плевралната и алвеоларниот притисокДвижењето на воздухот во белите дробови. Плевралната и алвеоларниот притисок
Респираторни напор за време на нуркаат. Работата вложен во здивотРеспираторни напор за време на нуркаат. Работата вложен во здивот
Вентилација. Вентилација на крвта. Физиолошки мртов простор. Алвеоларна вентилација.Вентилација. Вентилација на крвта. Физиолошки мртов простор. Алвеоларна вентилација.
Перфузијата на белите дробови крв. Ефектите на гравитацијата на вентилација. Ефектите на…Перфузијата на белите дробови крв. Ефектите на гравитацијата на вентилација. Ефектите на…
Отпорност на проток на воздух. Границите на надворешните работи потрошени на здивОтпорност на проток на воздух. Границите на надворешните работи потрошени на здив
» » » Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.