ma.GurusHealth.ru

Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на протокот на крв во крвните садови на жлездите.

Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на протокот на крв во крвните садови жлезди

плунковните жлезди по активирањето да произведе 2 мин плунка еднаква тежина од страна на жлезди. Побудување на парасимпатичниот нерви да предизвика црвенило на плунковните жлезди. Во овој случај, артериоли и Preko-pillyarnye сфинктери се релаксираат, и капиларна пропустливост се зголемува, што создава поволни услови за транспорт на материите во клетките на жлезда. Со активна работа на жлезди присутни во овие артериовенски анастомози не функционираат и целата крв поминува низ капиларите. Во создавањето на функционална хиперемија се вклучени: 1) вазодилататор-широк влакна кои придонесуваат за производство на вазодилататор кинини, 2) метаболити, 3) gistomehanichesky фактор - намалување на трансмурален притисок во ѕидот на крвниот сад се должи на филтрирање дел од плунка во интерстициумот. Симпатичниот влијание врз бродови на плунковните жлезди со што нивните стегање. Вазоконстрикторен ефект преку Alfvén-адренергичните рецептори.

Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на протокот на крв во крвните садови на жлездите.

панкреасот. снабдување со крв ендокриниот ткиво и егзокрините жлезди преку истиот садови. Капилари снабдуваат крв a-, а потоа Лангерхансова островче Б-клетки и понатаму ендокриниот ткиво. Железо инервирани од симпатикусот и парасимпатикусот нерви, жлезди садови - само симпатична. Стимулација на симпатичните нерви води до вазоконстрикција и инхибиција на секреција. Зголемување на протокот на крв предизвикани од супстанции жлезда, релаксирање на мазните мускули на крвните садови (АТП, АДП, brandikinin, holitsistokinin et al.).

Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на протокот на крв во крвните садови на жлездите.

Функционална хиперемија жлезда, кои произлегуваат од ингестијата е поврзан со активирање на вагусниот нерв центар, порака на хлороводородна киселина во стомакот и евакуација на храна во дуоденум. Е пуштен во дуоденумот и holitsistokinin секретин стимулира лачењето на локалните метаболити кои го зголемуваат протокот на крв на панкреасот. Дозволете распределба влијание кинини парасимпатичниот нерви, кои придонесуваат за зголемување на протокот на крв и капиларна пропустливост во панкреасот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тироидната и паратироидните жлездиТироидната и паратироидните жлезди
Плунковните жлезди на ембрионот. Видови на плунковните жлезди на фетусотПлунковните жлезди на ембрионот. Видови на плунковните жлезди на фетусот
Сијалоденитис, плунковни жлезди: третман, симптомите, предизвикува, класификацијаСијалоденитис, плунковни жлезди: третман, симптомите, предизвикува, класификација
Регулирање на функцијата на жлездите на дигестивниот тракт. Нервен регулирање на ендокрините жлездиРегулирање на функцијата на жлездите на дигестивниот тракт. Нервен регулирање на ендокрините жлезди
Ангиотензин II и вазопресин. Ендотелин и брадикининАнгиотензин II и вазопресин. Ендотелин и брадикинин
Регулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот системРегулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот систем
Плунковните камења каналПлунковните камења канал
Вазодилататорен и хипоксична теорија за регулирање на протокот на крв во органите и ткиватаВазодилататорен и хипоксична теорија за регулирање на протокот на крв во органите и ткивата
Снабдување на крв во гастроинтестиналниот тракт (GIT). На интензитетот на протокот на крв во…Снабдување на крв во гастроинтестиналниот тракт (GIT). На интензитетот на протокот на крв во…
Хигиенски својства на плунката. Нервен регулирање на саливацијаХигиенски својства на плунката. Нервен регулирање на саливација
» » » Перфузијата clyunoy жлезда (плунка жлезди). Снабдувањето со крв на панкреасот. Регулирање на протокот на крв во крвните садови на жлездите.