ma.GurusHealth.ru

Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.

Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. bathmotropic

Харт - изобилно инервирани орган. Меѓу чувствителни срце формации примарно значење се две популации на mechanoreceptors главно концентрирани во преткоморите и левата комора: А рецептори одговорат на промените на напонот на срцето ѕид, и Б-рецептори се возбудени во својот пасивен тензија. Аферентните влакна поврзани со овие рецептори, се дел од вагусниот нерв. Слободен сензорни нервни завршетоци се наоѓа директно под ендокардот претставуваат терминали на аферентните влакна се протега во составот на симпатичните нерви.

еферентните срцева инервација Тоа се врши со учество на двете дивизии на автономниот нервен систем. Тело симпатична preganglionic неврони кои се вклучени во инервација на срцето, кој се наоѓа во сивата маса на три странични рогови на горниот дел од сегменти на градниот 'рбетниот мозок. Preganglionic влакна се насочени кон неврони на горниот дел на дојка (ѕвездести) наклонет ганглија. Postganglionar ширум влакна од овие неврони заедно со парасимпатичниот влакна на вагусниот нерв формираат горниот, средниот и долниот срцеви нерви, симпатична влакна обземам целото тело, а не само innervate миокардот, но исто така елементи на васкуларниот систем.

Тело парасимпатичниот preganglionic неврони кои се вклучени во срцева инервација, Таа се наоѓа во мозок медулата. Нивните аксони се дел од вагусниот нерв. По внесување на вагусниот нерв во градната празнина од него се прошири гранки, кои се вклучени во срцевите нерви.

Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.

Вагусниот нерв процесите кои се одвиваат во составот на срцеви нерви претставуваат парасимпатичниот preganglionic влакна. Бидејќи овие побудување пренесува на интрамурален неврони и повеќе - по можност на проводен елементи на системот. Ефекти со посредство на правото на вагусниот нерв, која главно се синоатријалниот клетки и лево - атриовентрикуларен јазол клетки. Директно влијае на вагусниот нерв на коморите на срцето немаат.

Innerviruya ткаенина пејсмејкери, автономните нерви се во можност да ја менуваат нивната ексцитабилност, а со тоа предизвикува промена во фреквенцијата на осцилација акција потенцијали и контракции на срцевиот (хронотропен ефект). Промена на нервната ефект брзина и пренос electrotonic побудување а со тоа и времетраењето на срцева фази на циклусот. Таквите ефекти се нарекуваат dromotropic.

Од акција на невротрансмитерите на автономниот нервен систем е да го промени нивото на циклични нуклеотиди и енергетскиот метаболизам, автономните нерви воопшто се во можност да се влијае на силата на срцето контракции (инотропен ефект). Во лабораториски услови, ефектот добиен со промена на прагот вредности на побудување на кардиомиоцитите под дејство на невротрансмитери, се нарекува нејзината bathmotropic.

наведени начинот на ефекти нервен систем на контрактилен активност на миокардот и пумпна функција на срцето, иако исклучително важна, а средните миогено механизми модулирање ефекти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Надворешна регулација на пумпна функција на срцето. Автономниот регулирање на срцетоНадворешна регулација на пумпна функција на срцето. Автономниот регулирање на срцето
Медијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото цревоМедијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево
Mechanoreceptors. Механорецепторска контрола на дишење. Рецепторите на белите дробови. Рецептори…Mechanoreceptors. Механорецепторска контрола на дишење. Рецепторите на белите дробови. Рецептори…
Ефект на јони на садови. Нервен регулирање на циркулацијатаЕфект на јони на садови. Нервен регулирање на циркулацијата
Патеката на звук бран. Аферентните инервација на кохлеата.Патеката на звук бран. Аферентните инервација на кохлеата.
Анатомија на задните колони на медијалниот шарка. Нервните влакна на задните колониАнатомија на задните колони на медијалниот шарка. Нервните влакна на задните колони
Дистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен системДистрибуцијата на симпатичните нервни влакна. Физиологија на парасимпатичниот нервен систем
Автономниот инервација на окото и аднекситеАвтономниот инервација на окото и аднексите
Автономниот нервен систем на ембрионот. Парасимпатичниот нервен систем на фетусотАвтономниот нервен систем на ембрионот. Парасимпатичниот нервен систем на фетусот
Булбарна ниво на регулирање на циркулацијата на крвта. Булбарната вазомоторни центар. Вазомоторни…Булбарна ниво на регулирање на циркулацијата на крвта. Булбарната вазомоторни центар. Вазомоторни…
» » » Инервација на срцето. Хронотропен ефект. Dromotropic. Инотропен ефект. Bathmotropic.