ma.gurushealth.ru

Имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин Е (IgE). На функциите на имуноглобулин А и Е.

Видео: Локалната мукозна имунитет | Mestnyj Immunitet Slizistyh Obolochek

Имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин Е (IgE). На функциите на имуноглобулин А и Е

Имуноглобулин А (IgA) циркулира во серумот во форма на мономери или димери. димер IgA poliglobulin може да се врзе рецептор на базолатералната површината на епителни клетки и во еден комплекс со овој рецептор за да навлезат во епителни клетки. Во внатрешноста на оваа комплексна епителни клетки се изложени на протеолиза и низ апикален површината на епителни клетки се излачува IgA димерот комплекс формирана со poliglobulin на рецепторот на фрагмент, кој беше наречен "секреторни компонента". Главните страницата на синтеза и секреција на IgA се: епител на гастроинтестиналниот тракт, респираторен тракт, доилки млечни жлезди, плунковни и lacrimal жлезди. IgA дете телото добиваат млеко на мајката за време на доењето. Како дел на слузницата тајни секреторни IgA - Siga обезбедува локалната мукозна имунитет. Заштитниот ефект на Siga против пенетрација преку мукозните мембрани на бактерии и вируси, е зависна од нејзината способност да се поврзе со микроорганизми и да се спречи нивните адсорпција или адхезија рецептори на мукозните мембрани.

Во крвниот серум на здравите луѓе Имуноглобулин Е (IgE), како по правило, не се содржи.

Имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин Е (IgE). На функциите на имуноглобулин А и Е.

Заштитниот ефект на специфични антитела реализирана со помош на неколку механизми:
1) подобрување на фагоцитоза на бактерии
2) неутрализирање на бактериски егзотоксини и вируси;
3) активирање на системот за комплементот, по што следи од страна на акција на membranatakuyuschego bacteriolytic комплекс,
4) пречка колонизираат мукозните мембрани на патогени бактерии и адсорпција на вирусот.

Како резултат на тоа, хуморалниот имунолошки одговор одредена бактериска инфекција антитела се акумулира во крвниот серум на класи IgG и IgM. Во реакцијата на овие антитела со антигени на површината на бактерии, условите за активирање на комплементот од страна на класичната патека, како резултат на што станува бактериска лиза (bacteriolysis). Класичната патека на системот за активација на комплемент започнува со сцената Clq врска со одреден дел од молекула на имуноглобулин што станува достапна само по реакцијата на имуноглобулин - антитела на своите антиген. на тој начин Clq активира, стекнување на серин протеиназа активност (esterases) кој предизвикува каскада процесот на разделување и се приклучи следните фракции: C4, C2, C3. По започнува активирање C3 membranatakuyuschego понатамошна фаза на формирање на комплекс (C5-C9), кој води до лиза на бактерии. Некои активира заштитните функции компоненти на системот на комплементот се опишани погоре.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мембрана имуноглобулини. површина антителоМембрана имуноглобулини. површина антитело
Автозомно рецесивен синдром хиперпродукција на имуноглобулин m (IgM). генска мутација помошАвтозомно рецесивен синдром хиперпродукција на имуноглобулин m (IgM). генска мутација помош
Образование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клеткиОбразование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клетки
Имуноглобулин G (IgG). Имуноглобулин М (IgM). На функциите на имуноглобулин G и m.Имуноглобулин G (IgG). Имуноглобулин М (IgM). На функциите на имуноглобулин G и m.
Структурата на имуноглобулини мембраната. Потеклото на антитела против површината наСтруктурата на имуноглобулини мембраната. Потеклото на антитела против површината на
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
» » » Имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин Е (IgE). На функциите на имуноглобулин А и Е.