ma.GurusHealth.ru

Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.

Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор

По првата средба со телото странски антиген во лимфоидни органи се зачувани долгата потомци на Т-и Б-лимфоцитите да се размножуваат во одговор на активациски сигнал добиени од antigenras Poznan-рецептори. Во овие мембрана потомство клетки се чуваат за специфичен антиген рецептори способни за контакт со него кога повторно влегува во телото.

капацитет на имунолошкиот систем забрзување и подобрување на активирање на одговорот на вториот состанок со истиот антиген се карактеризира како "имунолошка меморија".

Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.

карактеристики долговечни меморијата Б клетки Тие се:
1) способност за брзо одговори на пролиферација и диференцијација во плазма клетки во ре-средба со антиген,
2) способноста брзо да се префрлате од ИгМ синтеза на синтеза на ИгГ и ИгА,
3) способноста брзо да се произведуваат и лачат големи количини на специфични антитела со изречена заштита својства.

Некои од одговорите на зголемувањето на бројот на контакт со Т лимфоцити антиген не подлежат на дополнителни диференцијација, а по неколку оддели се претвори во клетки што може да се чуваат во органите на имунолошкиот систем за повеќе од 20 години и одржување на состојба на имунолошка меморија против одреден антиген.

карактеристики мемориски Т-клетки Тие се:
1) подобрена антиген-врзувачки активноста на рецепторите на антиген,
2) зголемување на бројот на рецептори на интерлеукин-2,
3) подготвеност да брзо да одговори на повтори контакт со антигенот активирање, пролиферација и диференцијација во ефекторни клетки.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Реакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антителаРеакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антитела
Учество на коскената срцевина во имунолошкиот одговор. Стимулирање на механизам на коскената…Учество на коскената срцевина во имунолошкиот одговор. Стимулирање на механизам на коскената…
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
» » » Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.