ma.GurusHealth.ru

Слезината. функцијата на слезината. Лимфни јазли. Функциите на лимфните јазли.

Слезината. функцијата на слезината. Лимфни јазли. Функциите на лимфните јазли

слезината врши функции крв филтер, кој ги отстранува крв од паѓа на странски честички и молекули, како и од страна на возраст од еритроцити.

Видео: лимфни јазли. Лимфни јазли. Парчиња во светлина микроскоп

Слезината. функцијата на слезината. Лимфни јазли. Функциите на лимфните јазли.
Сл. 8.5. Периферните органи на имунолошкиот систем, обезбедување на специфични имунолошки одговор на антигени кои влегуваат во телото на различни начини.Антиген влегуваат во крвотокот (1), специфични имунолошки одговор се развива во слезината. На пенетрација антиген преку кожата (2), се одговорни пред лимфоцити во регионалните лимфни јазли. На самото место одговор на антигени, кои да навлезат преку мукозните мембрани (3), на слузокожата-асоцирано лимфоидно ткиво.

на слезината се Т- и B-група, претежно населени T- или B-лимфоцити. Како еден од периферните органи на имунолошкиот систем на слезината е на самото место:
1) на созревање на природните клетки убијци,
2) препознавање на антиген,
3) антиген-пролиферативна и диференцијација-rentsirovki Т- и B-лимфоцити,
4) за активирање на Т и Б лимфоцитите,
5) производство на цитокини,
6) производство и секреција на специфични антитела - имуноглобулин.

слезината е на местото на специфични имунолошки одговор на антигени, кои циркулираат во крвта и во лимфните јазли се одигра процеси специфични имунолошки одговор на антигени кои влегуваат преку лимфните (сл. 8.5).

лимфни јазли

лимфни јазли Таа функционира како еден вид на филтер лимфата, одложување на микроорганизми заробени во лимфата. Како периферните органи на имунолошкиот систем на лимфните јазли се на место:
1) препознавање на антиген,
2) антиген-пролиферација и диференцијација на Т и Б лимфоцитите,
3) активирање на Т-и Б-лимфоцитите,
4) производство на цитокини,
5) производство и секреција на специфични антитела - имуноглобулин.

Видео: Билет 089. слезина: положбата, структурата, функцијата, снабдување со крв и инервација

Слезината. функцијата на слезината. Лимфни јазли. Функциите на лимфните јазли.

еден на лимфните јазли има тежина од околу 1 g секој час на лимфните јазли оди во лимфните лимфоцити еквивалент тројна неговата тежина. Најголем дел (90%) на клетките во лимфните на еферентните претставуваат лимфоцити напуштиле крвотокот во тој лимфни јазли. Меѓу клетки од лимфните јазли се состојат околу 10% макрофаги, и околу 1% - дендритски клетки.

Видео: Дијаграм на човековите лимфниот систем

на кортикални (надворешни) слој на лимфните јазли доминирана од страна на кластери на лимфоцити. Во мозокот (внатрешна) на лимфните јазли лимфоцити слој содржани во комбинација со макрофаги (околу 10%) и дендритски клетки (околу 1%), кои функционираат како презентација антигенот на Т-лимфоцити и производство на цитокини. Во рамките на лимфните јазли лимфоцити се случува во слободен промет меѓу лимфата, крв и лимфното ткиво.

Со развојот на специфични имунолошки одговор медулата на лимфните јазли се акумулира формирана од Б лимфоцити, плазма клетки производство и секретирачки соодветна антиген специфичноста на -immunoglobuliny антитело. Строго одредени позиционен односот на Т и Б лимфоцитите, макрофаги, дендритични клетки во лимфните јазли обезбедува во согласност развојот на фазите на имунолошкиот одговор: препознавање на антиген презентација, Т-клеточни рецептори активирање на пролиферација и диференцијација (созревање) лимфоцити. Како резултат на тоа, во лимфните јазли формираат зрели Т лимфоцити, кои се вклучени во одбраната реакции. Има исто така, формирана долговечни клонови на Т и Б лимфоцитите, кои ги одржуваат имунолошка меморија на средбата со специфичен антиген.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Колонизација на периферните лимфоидни органи. лимфоцитен репопулацијаКолонизација на периферните лимфоидни органи. лимфоцитен репопулација
Limfangitvospalenie лимфните садови. Симптоми внатре. Hyperemic, болни со палпација лента што се…Limfangitvospalenie лимфните садови. Симптоми внатре. Hyperemic, болни со палпација лента што се…
Onkologiya-Onkologiya-
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Стромални микросредина создадена mehanotsitami. Специфичност стромални mehanotsitovСтромални микросредина создадена mehanotsitami. Специфичност стромални mehanotsitov
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Својствата и карактеристиките на Т-супресори. Интеракцијата на Т-супресориСвојствата и карактеристиките на Т-супресори. Интеракцијата на Т-супресори
Onkologiya-Onkologiya-
Видови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитетВидови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитет
Потиснување на активноста на Т-супресори. Механизмот на дејство на Т-супресори на антителоПотиснување на активноста на Т-супресори. Механизмот на дејство на Т-супресори на антитело
» » » Слезината. функцијата на слезината. Лимфни јазли. Функциите на лимфните јазли.