ma.GurusHealth.ru

На активирање на Т и Б лимфоцитите во имунолошкиот одговор. Активирање на лимфоцитите. Формира специфични имунолошки одговор.

На активирање на Т и Б лимфоцитите во имунолошкиот одговор. Активирање на лимфоцитите. Формира специфичен имунолошки одговор

пренос на сигнал активирање од страна на антиген-рецепторот во клеточното јадро доведува до активирање на специфични гени одговорен за митотски активност на клетките контролирање на производство клетка на биолошки активни молекули кои се вклучени во антимикробната заштита (Антитела, цитокини).

На активирање на Т и Б лимфоцитите во имунолошкиот одговор. Активирање на лимфоцитите. Формира специфични имунолошки одговор.
Сл. 8.9. Основни облици на специфични имунолошки одговор.Во зависност од насоката на диференцијација на Th0 да Th1 или насока Th2 се развива, засебно, клеточен или хуморалниот имунолошки одговор со активирање на или макрофаги или B-лимфоцити под влијание на овие цитокини. Двете Т и Б клетки може да доведе до долго живеел клетки кои се одржи "имунолошка меморија".

B-лимфоцити добива во исто време Две активациски сигналОд антиген-рецептор кога е во комбинација со антигенот и нејзината површина од врзувањето на костимулаторни молекули на нивните соодветни лиганди на Т-лимфоцити. После тоа B-лимфоцити дистрибуирана и неговите потомци се трансформираат во зрели антитело за производство на плазма клетки.

Т-лимфоцити како одговор контактирајте со антигенот, почнува да се размножуваат, неговите потомци се здобијат со способност да произведуваат одредени цитокини или се претвори во зрели цитотоксични клетки. Во зависност на кој дополнителна активација сигнали (цитокини, ко-стимулаторната молекули) добива Т лимфоцити во времето на изложување на антиген, неговите потомци се разликуваат во две различни насоки, се претвора во Т помошни клетки, за производство на интерферон-гама (Th1), или негова Т-помошни клетки кои произведуваат интерлеукини-4, -5, -6, -10, -13 (Th2). Квантификација на THL над Th2 доминација е предуслов за развој на клетката (поточно, лепило-посредувана) имунолошки одговор. Во случај на Th2 доминација развива хуморалниот имунолошки одговор, се манифестира со производство на специфични антитела (сл. 8.9).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
» » » На активирање на Т и Б лимфоцитите во имунолошкиот одговор. Активирање на лимфоцитите. Формира специфични имунолошки одговор.