ma.GurusHealth.ru

B-лимфоцити. Карактеризација на B-лимфоцити. мемориски ќелии.

B-лимфоцити. Карактеризација на B-лимфоцити. мемориски ќелии

B-лимфоцити прекурсори од човечка феталниот црн дроб на 8-9 недели фетусот се движи во коскената срцевина каде што тие созреваат под влијание на интерлеукин-7, кој се излачува од стромални клетки.

Во раниот период на созревање во коскената срцевина е формирана и фиксиран на површината на мембраната B-лимфоцити имуноглобулин антиген-рецептор. Незрело B-лимфоцити е мембрана-клеточни рецептори (IgM) дефинирани специфичност, т. Е. способноста да се препознаат и се врзуваат специфичен антиген. На состанокот на незрели B-лимфоцити со автоантигени врзување со мембрана IgM вториот води до срцева диференцијација на Б-лимфоцити со последователно уништување од страна на апоптоза. Во оваа фаза на умре до 90% на незрели Б-клетки. Дел од незрели Б-клетки после изложување на растворлив autoanti ген не се убиени, и продолжува да состојба на анергија во однос на дадена антиген. Ова го објаснува својствени состојба на имунолошка толеранција (неуспехот да се одговори) на нивната сопствена авто-антигени.

B-лимфоцити. Карактеризација на B-лимфоцити. мемориски ќелии.

Преживеаните во овој процес на селекција Б-клетки како созревање ја напуштаат коскената срцевина, поминува во крвотокот преку венските синуси, и да влезат во периферните органи на имунолошкиот систем, кој се трансформираат во зрели B-лимфоцити. Во крвотокот B-лимфоцити вклучени во рециклирање и колонизираат во зоната на периферните органи и ткива на имунолошкиот систем.

Видео: ИМУНИТЕТ во акција. Загатката на живите клетки

• За 2 107 B-лимфоцити ја напуштаат коскената срж на дневна основа, што е 5-10% од вкупниот население од Б-клетки периферната крв. Тоа е доволно за целосно реновирање на населението периферни Б лимфоцити за 4-5 дена. Меѓу преживеаните и влезе во рециркулација релативно долг животен век B-лимфоцити (Со половина на животот на 1-2 месеци) го сочинуваат значаен дел од клетки меморија која може да реагираат брзо пролиферација, активирање, производство и секреција на специфични антитела (имуноглобулини) во втората средба со истиот антиген.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
» » » B-лимфоцити. Карактеризација на B-лимфоцити. мемориски ќелии.