ma.gurushealth.ru

Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со антиген-презентирачка клетки.

Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со антиген-презентирачка клетки

Во случај на неуспех на одговорот на почетокот на одбраната и вродена фактори на имунитет во организмот да се акумулира микроорганизми кои содржат странски антигени. Контактирајте со овие антигени на имунолошкиот систем клетки води кон развој на специфични имунолошки одговор кој започнува со презентација фаза и препознавање на антигенот.

растворлив антигени На антитела се врзуваат за мајчин форма и антиген-препознавање имуноглобулин рецептори на Б-клетки.

Т-лимфоцити својата антиген-препознавање на Т-клеточни рецептори се врзуваат краток пептидни фрагменти на протеински антигени во комплекс со свој молекули главен комплекс на хистокомпатибилност I или II класа антиген на мембраните на клетките.

Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со антиген-презентирачка клетки.
Сл. 8.8. Интеракција на Т-помошник (Th1) со антиген-презентирачка дендритични клетки (DC) е посредувана од страна на цитокини (IL-12, гама-интерферон) и на коскената-Muliro молекули (CD40, CD40L) "имунолошки синапса" центар .Во се: Т-клеточен антиген рецептор препознава (1) и комплексот признати од страна на нивните антигенски пептид со молекул главен комплекс на хистокомпатибилност (2).

Молекулите на голем комплекс на хистокомпатибилност на површината на човечки бели крвни клетки, се нарекуваат "човечки леукоцитите антиген» (човечки леукоцитите Антигени - HLA). Молекулите на главниот хистокомпатибилен комплекс класа I на присутни на површината на сите видови клетки, освен еритроцитите и trophoblast клетки. Молекулите на главен комплекс на хистокомпатибилност класа II е на површината на антиген-презентирачка клетки: дендритски клетки, макрофаги, B-лимфоцити.

антиген-презентирачки клетки игра важна улога во почетните (start-up) фаза специфични имунолошки одговор:
1) макрофаги обично се антигени бактериско потекло - фаќање производи и интрацелуларни обработка на бактерии,
2) B-лимфоцитите се микробиолошки антигени, антигени, токсини, поврзани нивната површина имуноглобулин рецептори,
3) најмногу универзална антиген презентирачки клетки се дендритичните клетки, кои се потребни за да се кандидира на основните имунолошки одговор, се многу, вклучувајќи туморски антигени.

По фаќањето на странски протеини - антиген овие клетки и неговото распаѓање на кратки пептиди во клетките се случува kompleksirova-собата на индивидуалните MHC молекулите со специфични пептиди. Такви комплекси се транспортира до површината на антиген-презентирачки клетки (Сл. 8,8).

на состанокот антиген-презентирачка клетки со Т-лимфоцити, вршење на површината на соодветна структура на антиген-рецептор, лиганд-рецептор затвора комуникација, т. e. се јавува препознавање на антиген.

CD4 + Т-лимфоцити се во можност да го признае антигенски пептиди во комплекси со своите молекули на главен комплекс на хистокомпатибилност класа II, CD8 + Т-лимфоцити - комплекс со свој молекули главен комплекс на хистокомпатибилност I класа. Врзувањето на Т-клеточен рецептор е антиген на зголемување на телесната сигнал на пролиферацијата на Т-лимфоцити со следните забрзана диференцијација и активирање на неговото потомство клетки. Резултатот е клон на T-ЛИМ-fotsitov способен кога се занимаваат со истиот антиген брзо да се активира за да се учествува во отстранување на патогената агент.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Крос-презентација. На имунолошкиот одговор во отсуство на инфекцијаКрос-презентација. На имунолошкиот одговор во отсуство на инфекција
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитетАктивирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
» » » Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со антиген-презентирачка клетки.