ma.GurusHealth.ru

Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.

Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити

основните функционира CD4 + Т лимфоцити - производство на цитокини кои ја активирате функциите на други клетки, во овој поглед, овие клетки се нарекува асистенти (помошник) И соодветно означување та. Главната функција CD8 + Т лимфоцити е цитотоксичност, т. е. на способноста да го убие цел клетките инфицирани со соодветна специфичност за вирус, така што тие се нарекуваат цитотоксични Т-лимфоцити и означена CTL (табела. 8.3).

Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Сл. 8.2. цитокини рамнотежа, што зависи од застапеноста на клеточен или хуморалниот имунолошки одговор. Преваленцијата на Th2 доведува до зголемување на хуморалниот одговор и да ја потисне Th1. Th1 доминација доведува до зголемување на клеточниот имунолошки одговор и сузбивање на Th2. Овие алтернативни ефекти се посредувани од страна на различни групи на цитокини.

CD4 + Т лимфоцити По признавањето антиген започне да се лачат интерлеукини (IL-2, IL-4), интерферон-гама и се разликуваат во две насоки. некои - Th1 - се здобијат со способност да се активира макрофагите и се вклучени во клеточниот имунолошки одговор. Друга насока на диференцијација доведува до формирање на Th2, способна за активирање B клетки да произведуваат антитела за соодветната специфичност, т. e. се вклучени во хуморалниот имунолошки одговор. Секоја од двете подгрупи та Таа произведува паракрини и автокрините ефект на цитокини, кои може да се меша со диференцијација и активирање на алтернативни подгрупи (сл. 8.2).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Повреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенијаПовреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенија
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Супресивна ефект Т-клетки. T-супресорните клеткиСупресивна ефект Т-клетки. T-супресорните клетки
Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.
» » » Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.