ma.GurusHealth.ru

На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични имунолошки одговор. кружење на лимфоцити.

Видео: Отпорност Општи механизмот на човечкиот имунолошки систем. Лесно да се научат од В.С.

На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични имунолошки одговор. кружење на лимфоцитен

На внатрешната средина на организмот клетки и молекули се присутни, кои обезбедуваат заштитна функција (имунитет). Некои од нив припаѓаат на вродениот имунолошки фактори, односно. Е. присутни во телото пред средбата со било патоген или странски молекули. Овие фактори вклучуваат заштита на фагоцитни клетки од крвта и ткивата, како и големи гранулирани лимфоцити, познат како "органски (природни) убијците". Фактори својствени заштита на телото се исто така молекули произведува и излачува од горенаведените клетки и лимфоцити, стромални и други клетки. Овие молекули вклучуваат :. Дополнуваат протеини систем медијатори на меѓуклеточната интеракција - цитокини и други комплементните протеини се произведуваат континуирано и циркулираат во крвта, повеќето од цитокини почнат да се произведуваат и secre-Тед клетки само во одговор на сигнал за активирање (на пример, при контакт со микроорганизми) .

Видео: фагоцитоза и функцијата на имунолошкиот систем

А повеќе ефективен начин заштита на внатрешната средина од продира во неа на странски агенти (антигени) е специфичен имунолошки одговор, како резултат на што телото станува дополнителни заштитни механизми: активираните клетки и молекули произведена од нив. На заштитни мерки на овие механизми е строго селективно (посебно) Во однос на одреден антиген (на пример, патогени микроорганизми), што предизвика контакт со имунолошкиот одговор. Специфични имунолошки одговор е во функција на клетки и органи на имунолошкиот систем.

На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични имунолошки одговор. кружење на лимфоцити.
Сл. 8.1. кружење на лимфоцитен.На органите на централната имунолошкиот систем (коскената срцевина и тимусот) лимфоцити зреење влезат во крвотокот и колонизирање периферните органи и ткива на имунолошкиот систем, каде што влезе во лимфните повторно во крвта, додека продолжува кружење на воздухот.

главните клетки на имунолошкиот систем се Т-и Б-лимфоцитите, кои се рециклираат во системот на крвта и лимфниот проток, постојано се движат од еден имунолошкиот систем органи и други, имаат способност да се оди ткаенина за заштитните функции (сл. 8.1).

Видео: целуларен имунитет на прстите

реакции на одбраната специфичниот имунитет освен Т и Б lim-fotsitov вклучени фагоцитни клетки (гранулоцити, моноцити, макрофаги), "природните клетки убијци, мастоцити, ендотелни и епителни клетки кои играат улога помошни комуницирате со Т и Б лимфоцитите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Вроден имунитет. Модерната идеја на вродениот имунитетВроден имунитет. Модерната идеја на вродениот имунитет
Резултати ген регулирање на имунитетРезултати ген регулирање на имунитет
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
» » » На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични имунолошки одговор. кружење на лимфоцити.