ma.gurushealth.ru

Антиген-презентирачки клетки. Структурата и функцијата на имунолошкиот систем.

Антиген-презентирачки клетки. Структурата и функцијата на имунолошкиот систем

Способноста да ги презентираат (на презентација) Антигенските пептиди на Т-лимфоцити се антиген-презентирачки клетки: Дендритичните клетки, макрофаги и Б-лимфоцити.

Видео: Како функционира имунолошкиот систем

Презентацијата на антигенски пептиди претходи следните чекори:
1) фаќање на антиген влегуваат во телото,

2) неговата обработка (распаѓање)

видео клипови: "Вредноста на лимфниот систем во реставрација на имунитет"

3) формирање на комплекси на антигенски пептиди акумулирани со своите MHC молекули постојано се синтетизира во овие клетки,

4) транспорт комплекси формирана на мембраната антиген-презентирачки клетки,

5) испорака до средно лимфоидни органи, каде што има средба со Т-лимфоцити и откривање на формираната комплекс Т-клеточен рецептор.

дендритични клетки, како и макрофагите и лимфоцити, се на хематопоетски потекло. Дендритичките клетки се наоѓаат во интестиналниот епител, урогениталниот тракт, дишните патишта, белите дробови, кожата во епидермисот (Лангерхансови клетки) и интерстицијална простори.

Антиген-презентирачки клетки. Структурата и функцијата на имунолошкиот систем.

Структурата и функцијата на имунолошкиот систем

K органите на имунолошкиот систем се:
- централно (примарна) на коскената срцевина и тимусот,
- периферна (секундарна): слезината, лимфните јазли поврзани со мукозните мембрани (мукозна-поврзани) лимфоидно ткиво.

Централните органи на имунолошкиот систем Процеси се постојано зголемувањето на бројот на прогениторни клетки Т и Б лимфоцити созревање (диференцијација) на селекција (избор) на, придружени од нивните делумно уништување или транспортот на зреење клетки преку крвта во периферните органи.

Периферните органи на имунолошкиот систем се исполнувањето на точка Т и Б лимфоцитите со дојдовни да антигени, препознавање и развој на местото на последователни фази на специфичен имунолошки одговор на антигенот антиген. Лимфоцитен антиген препознавање на сигнал е својата подобрена размножувањето, диференцијацијата и брзо активирање. B клетки по активирање во периферните органи на имунолошкиот систем се разликува во плазма клетки производство и секретирачки антитела - имуноглобулини. Активираните Т и Б лимфоцитите во периферните органи на производот имунолошкиот систем и лачат меѓуклеточната посредници - цитокини кои влијаат на имунолошкиот одговор. Таму, во периферните органи на имунолошкиот систем, се акумулираат и се чуваат долговечни Т и Б лимфоцитите се одговорни за одржување на "имунолошка меморија" за средбата со антигенот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Реакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антителаРеакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антитела
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
» » » Антиген-презентирачки клетки. Структурата и функцијата на имунолошкиот систем.