ma.GurusHealth.ru

Т-лимфоцити функција. Т-лимфоцитите. Цитокини.

Видео: 006 генетиката на адаптивни имунитет како и пристап кон индивидуалните дијагноза - Дмитриј Chudakov

Т-лимфоцити функција. Т-лимфоцитите. цитокини

Со развојот на специфичен имунолошки одговор на Т лимфоцитите во лимфните јазли, слезината и лимфоидни ткива mukoznoassotsiirosvannyh изврши секреторен и ефекторни функции.

Видео: Т-лимфоцитите

Т-лимфоцитите произведуваат и лачат цитокин молекули. цитокини се поврзе со специфични рецептори на површината на целните клетки. Соединение со цитокин за неговиот рецептор доведува до сигнал за активација, кои се пренесени трансдукција фактори кои одговараат на јадрото на целни клетки во која почне да функционира одредени гени контролирање на клеточната функција. Така, Т-лимфоцити од страна на нивните цитокин контрола на производи процеси на пролиферација, диференцијација и функционална активност на макрофаги, дендритични клетки, други Т-лимфоцити, B-лимфоцити.

Т-лимфоцити функција. Т-лимфоцитите. Цитокини.

некои цитокини директно вклучени во заштитата на телото:
интерферони поседуваат антивирусно дејство,
tumornekrotiziruyuschy фактор (TSP) Е делотворна цитотоксичен ефект на некои клетките на туморот.

Видео: цитокини (citokines)

Активира CD8 + Т-лимфоцитите вршење на ефектор функција на цитотоксични Т-лимфоцити (CTL): да препознаваат нивните рецептори и да ги убијат целните клетки кои се однесуваат на нивната површина соодветните специфичност за еден антигенски пептид. Во директен контакт со целната CTL содржината мобилен гранули CTL (цитотоксини: perforins и grenzimy) навлезат во целните клетки и да предизвика нејзиното уништување.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Повреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенијаПовреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенија
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…
» » » Т-лимфоцити функција. Т-лимфоцитите. Цитокини.