ma.GurusHealth.ru

Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини (антитела).

Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулин (антитела)

Клеточниот имунолошки одговор насочени против интрацелуларен паразитски микроорганизми, главната заштитна улога во тоа му припаѓа активирани макрофаги и цитотоксични лимфоцити (CD8 + CTL).

макрофагите, заразени од страна на микроорганизми добиени од сигнали THL активирање како цитокини: интерферон-гама и tumornekrotiziruyuschy Фактор (TNF), кои дејствуваат преку нивните рецептори, предизвикувајќи зголемена продукција на супероксид од страна на макрофаги и nitroxide радикали кои ги уништуваат интрацелуларни паразити.

Цитотоксични CD8 + CTL можност да го убие вирусот заразени клетки преку директен контакт со нив. Во точката на контакт на CTL на целната клеточната мембрана продорнпот за формирање на пори протеини - perforines формирање pinholes во мембраната преку кои целната клетка продорен ензими - fragmentiny предизвикува уништување на јадрото на клетката и неговото уништување.

На хуморалниот имунолошки одговор

На хуморалниот имунолошки одговор поповолно штити од екстрацелуларниот токму-паразитски микроорганизми кои се видливи ефект на специфични антитела. Производители на антитела (имуноглобулини) се потомци на активирани Б-лимфоцити - плазма клетки.

B-лимфоцити добива активацискиот сигнал во врска антиген рецептор препознава антигенот. За активните пролиферација и диференцијација во плазма клетки потомци на B-лимфоцити добиваат дополнителна активација сигнали - произведени Th2 цитокини: Интерлеукини-4, -5, -6, -10, -13. Оние цитокини зголемување на производството и секреција на антиген-специфични зрели плазма клетки на антитела.

Табела 8.5. Заштитните функции на имуноглобулини (антитела) на разни изотиповите
Изотиповите (часови) на имуноглобулинилокализацијазаштитните функции
имуноглобулин GКрвта и ткиватаНеутрализира отрови и вируси, активација на комплемент системот, зголемување на фагоцитоза
IgMСамо крвотокотАктивација на комплемент системот
Имуноглобулин А (секреторен)Тајните на мукозните мембрани, мајчиното млекоПречка на адхезија на бактерии и вируси во мукозните мембрани, нивните врзување

специфични антитела - имуноглобулини се против, специфични антигени на бактерии (стафилококи, стрептококи, дифтерија, гастроинтестинални инфекции, Clostridium, итн), се врзува за бактериски токсини, предизвикувајќи неутрализација нивните, т. e. губење на токсични акција на организмот. Бактериите се поврзани со специфични антитела, побрзо и полесно се заробени и убиени од страна на фагоцитните клетки или лизирани со активен систем за дополнување.

имуноглобулини поделени во пет класи (изотиповите): IgG, IgM, IgA, IgE, IgD. Во нормални серумски 80% од сите имуноглобулини се состојат од IgG, IgM во уделот изнесува 6% на IgA- удел од 13%, додека учеството на ИгЕ и IgD - стотинки или илјадити делови од еден отсто. Главната заштитни имуноглобулини IgG се. Во различни изотиповите имуноглобулин разликуваат заштитни својства (таб. 8.5).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговорМобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Имуноглобулин G (IgG). Имуноглобулин М (IgM). На функциите на имуноглобулин G и m.Имуноглобулин G (IgG). Имуноглобулин М (IgM). На функциите на имуноглобулин G и m.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…
Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…
» » » Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини (антитела).