ma.gurushealth.ru

Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.

Функции на B-лимфоцити. Видови на молекули на површината на B-лимфоцити

B-лимфоцити преку нивните имуноглобулин рецептор може да се препознае не само пептиди, но, исто така, поголем протеински молекули, нуклеински киселини, јаглехидрати, липиди и липопротеини растворлив полисахариди антигени. зрели B-лимфоцити се во можност да го признае независно растворливи антигени, за разлика од Т-клетки, тие не бараат презентација на антигени. Покрај тоа, B-лимфоцити можат да се дејствува како антиген-презентирачки клетки во врска со EP2. За таа цел, Б клетки имаат на нивната површина адхезија и костимулаторни молекули, рецептори за имуноглобулини, компоненти на системот на комплементот и цитокини (таб. 8.4).

Видео: Мускулите

Табела 8.4. Видови на молекули на површината на B-лимфоцити
молекулифункции
Антиген-рецептор имуноглобулин природатаПризнавање и антиген-врзувачки
адхезија молекулилимфоцитен адхезија на ендотелните клетки да екстрацелуларниот компоненти на матрица
костимулаторни молекулиВклучени во активирање на B-клетки по интеракција со антиген
имуноглобулин рецепториЗдружуваат имуни комплекси
Рецепторите на компонентите на комплементотКои се вклучени во врзувањето имуни комплекси
цитокин рецепториврзуваат цитокини
Молекулите на голем комплекс на хистокомпатибилностСе вклучени во антигенска презентација

признавање антиген Б-клеточен рецептор Таа служи како еден од сигналите активирање на B-лимфоцити, која се манифестира нивната пролиферација и диференцијација во производство на имуноглобулин плазма клетки. Дополнителни сигнали активирање на Б-клетки се добиени со реакција со Th2, кои произведуваат и лачат соодветните цитокини: интерлеукини 4, 5, 6, 10.

Синтеза и секреција на антитела (Имуноглобулини) B-лимфоцити е во завршна фаза специфични хуморалниот имунолошки одговор на одредена антиген. Динамиката на имун одговор е вклучен синтеза на антитела која почнува со IgM, други изотиповите: IgG, IgA или IgE. Прекинувачки предизвикани од страна на разни цитокини и интеракција на ко-стимулаторната молекули (CD40-CD40L), присутни на површината B-лимфоцити и Th2.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитетРегулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет
Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…
» » » Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.