ma.GurusHealth.ru

Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.

Т-лимфоцити. Карактеризација на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити

Од критичниот настан во развојот на Т-лимфоцити - формирање на антиген-препознавање на Т клеточен рецептор - се случува само во тимусот. Да бидат во можност да го признае било антиген потребни милиони различни антиген специфичност на рецептори. Формирање на огромен спектар на генот антиген-рецептор прераспределба е можно благодарение на процесот на пролиферација и диференцијација на прогениторни клетки.

како созревањето на Т-лимфоцити на нивната површина се појавуваат EN tigenraspoznayuschie рецептори и други молекули кои посредува нивната интеракција со антиген-презентирачка клетки. Така, во признавањето на сопствените MHC молекулите, заедно со Т клеточен рецептор вклучување на молекула CD4 или CD8. Меѓуклеточната контакти обезбеди збир на површината адхезија молекули, од кои секоја одговара на молекула - лиганд на површината друг клетката. Општо земено на реакција Т-лимфоцити со антиген-презентирачка клетка не е ограничено на препознавање на антигенски комплекс Т клеточен рецептор, а другиот е придружена од страна на врзувањето на комплементарни парови на површината "ко-стимулаторната" молекули.

Табела 8.2. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити
молекулифункции
Антиген-рецептор: клеточниот рецептор TПрепознавање и врзувањето на комплексот: Пептид + антигенски местото на главен комплекс на хистокомпатибилност молекула
Co-рецептори: CD4, CD8Вклучени во врзувањето молекули на главниот хистокомпатибилен комплекс
адхезија молекулилимфоцитен адхезија за ендотелните клетки на антиген-презентирачки клетки, да се елементите на екстрацелуларниот матрикс
костимулаторни молекулиСе вклучени во Т лимфоцити активирање по интеракција со антиген
имуноглобулин рецепториЗдружуваат имуни комплекси
цитокин рецепториврзуваат цитокини

Комбинација лимфоцити површината молекули, кои се наведени сериски броеви "кластер на диференцијација» (кластери на диференцијација - CD), означена како "површината на клетката фенотип", и на поединецот површински молекули се нарекува "маркери", бидејќи тие се етикетирани одредени подгрупи и диференцијација фаза Т-лимфоцити. На пример, во подоцнежните фази на диференцијација сам Т лимфоцити губат CD8 молекула и да ја задржат само ЦД4, додека други го губат нивниот ЦД4, ЦД8 и да ја задржат. Затоа, меѓу зрели Т-лимфоцити разлика CD4 + (Т помошни клетки) И ЦД8 + (Цитотоксични Т-лимфоцити). Меѓу циркулација на крвта Т-лимфоцити клетки со маркер CD4 е околу два пати поголема од клетки со CD8 маркер.

Зрели Т-лимфоцити мечка површински рецептори за различни цитокини и рецептори за имуноглобулини (таб. 8.2).

Како признание Т клеточен рецептор антиген Т лимфоцити добијат активирање сигнали, пролиферација и диференцијација во ефекторни клетки насока, т. е. клетки во можност директно да учествуваат во заштитни или штетни ефекти. За таа цел, на нивната површина се зголемува драматично износот на адхезија и костимулаторни молекули и рецептори за цитокини. Т-лимфоцитите ќе почнат да произведуваат и лачат цитокини кои ги активираат макрофагите и други Т лимфоцити и B-лимфоцити.

По завршувањето на инфекција, спрегнат со зголемена продукција, диференцијација и активирање Т ефектори соодветните клон, во рок од неколку дена 90% од ефекторни клетки умираат затоа што не добиваат дополнителна активација сигнали. Во телото да остане долго живеел клетки меморија носи соодветни рецептори на специфичноста и се способни да одговорат со пролиферација и активирање на вториот состанок со истиот антиген.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
» » » Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.