ma.gurushealth.ru

Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.

Во новородени од Мајки со дијабетес (NMD), ризикот од конгенитални аномалии се зголеми 3 пати во однос на 1-2% од основата ризик за сите деца. Тоа се случува најчесто срцеви мани и деформитети на екстремитетите. Типичен, но доста ретка аномалија е агенезија на крстот. Повеќе често се означени прекумерен раст или фетална макрозомија тежина на фетусот во 4500 g, што е резултат на вишокот на снабдување на гликоза на фетусот преку utero-плацентарна систем.

Големината на плодот може да доведе до клинички расчекор со големината на мајчината карлицата, што ќе бара испорака со царски рез. При раѓањето вагинално голема опасност dystocia.

кратко време по раѓање во NMD се јавува neonatanaya хипогликемија. Тоа е последица на промените во услови на постоење. Додека во утробата, фетусот ги добива зголемени количини на гликоза и се сретна со зголемување на производството на инсулин за неговото усвојување. По раѓањето, гликоза прилив е завршен и висока концентрација на инсулин предизвика значителен пад на гликоза во крвта. Во новороденчиња оваа група се исто така изложени на зголемен ризик од neonatalnoy хипербилирубинемија, хипокалцемија и полицитемија.

Видео: д-р Елена Berezovskaya - Исхрана за гестациски дијабетес

друг компликација на бременоста, sochetannym со дијабетес е hydramnion, т. e. зголемување на износот на амнионската течност во износ поголем од 2 литри (или gidroamnion poligidroamnion). Таа се јавува кај околу 10% од случаите. Зголемување на обемот на амнионската течност и големината на матката се зголемува ризикот од предвремено плацентарна абрупција и предвремено раѓање и е предиспонирачки фактор за развој на постпартална атонија.

гестациски дијабетес

Фреквенцијата на спонтани абортуси конвенционалните бременоста и бремените жени со дијабетес, добро реагираат на третман, приближно ист. Но, оваа бројка значително се зголемува кога несоодветна компензација. Во вториот случај, исто така, постои зголемен ризик од смрт на фетусот и раѓање на мртво дете.

Видео:-неделно NormaSahara №18. "Како да се јаде во дијабетес мелитус за време на бременоста"

на IDS респираторен дистрес синдром Таа се развива во 5-6 пати почеста, и обично лесно да се процени на достасување од тестовите се во овие случаи малку предвидувачка вредност.

Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.

Околу 1% од жените страдаат дијабетес веќе пред бременоста. Овие пациенти акушерски медицински надзор и третманот треба да започне пред бременоста. Нејзината мисија е да се подобри протокот на дијабетес, а максималниот можен оптимизација на метаболизмот на јаглени хидрати. Нема консензус за тоа како оваа тактика може да го намали ризикот од конгенитални аномалии на фетусот. Сепак, голем број на други позитивни показатели за повеќето пациенти и фетусот потврди рационалност и ефикасноста на таквите тактики е дијабетес.

гестациски дијабетес обично се дијагностицира кај бремени стандарден преглед. Одредени фактори на ризик може да се предвиди неговиот развој со висок степен на веројатност. Овие фактори вклучуваат претходни деца родени со тежина од повеќе од 4,000 g, се повторува спонтани абортуси, не објасни мртвородени деца, дијабетес кај блиски роднини, дебелина, упорни гликозурија. Сепак, 50% од жените со гестациски дијабетес не се забележани фактори на ризик. Овој факт бара изучување на метаболизмот на јаглени хидрати во сите бремени жени.

Најчестите тест за толеранција на глукоза Таа не бара било пред-третман на пациентот. Се состои во следново: На пациентот пие раствор кој содржи 50 g на гликоза (гликол), и по 1 час утврдени во плазма нивоа на гликоза. Горната граница на нормала тест glyukolovom на 1-часовна еднаква на 1,4 g / l. Ако резултатот на студии надминува оваа бројка - тоа се препорачува дека тестот за толеранција на глукоза 3-час. Прво, во рок од 3 дена пациентот зема одредена количина на јаглени хидрати (во просек 150 g / ден).

Видео:-неделно NormaSahara №42. "Во текот на бременоста кај дијабетес мелитус"

Потоа почнува тестA) утврдени ниво на гликемија natoschak- б) проголтан раствор кој содржи 100 g glyukozy- в) по 1, 2, 3 Часа нивоа на гликоза се одредуваат постојано. Горната граница на нормала, се прикажани во табелата. Две или повеќе параметри надминува норма, укажуваат на присуство на гестациски дијабетес. Еден индикатор укажува на вишокот на болест и бара преиспитување по 4-6 недели (во зависност од гестациската старост и почетното време на испитување). Сите стандардни параметри се прикажани во табелата.

Ако пациентот не е откриено фактори на ризик, првиот 1 час тест за толеранција на глукоза обично се врши помеѓу 24 и 28 недела од бременоста, бидејќи тоа е во овие услови и да започне да покажува знаци на нарушена толеранција на глукоза. Кога пациентот има ризик фактори се присутни, - една анкета спроведена на антенатална грижа. Ако тоа не го детектира патологија, треба да се повтори на почетокот на третиот триместар од бременоста. тактики, истражувањето открива абнормални во околу 15% од бремените жени. Последователните 3-часовен тест за оваа група на пациенти одредува присуството на гестациски дијабетес во 15% од нив.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На сила на вентрикуларна исфрлање кога фетална ретардација. Влијанието на дијабетес на фетусотНа сила на вентрикуларна исфрлање кога фетална ретардација. Влијанието на дијабетес на фетусот
Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…
Разлики во фетусот и новороденчето исхраната на дететоРазлики во фетусот и новороденчето исхраната на детето
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Карлична презентација. Карлична презентација на фетусот.Карлична презентација. Карлична презентација на фетусот.
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Болести на срцето и големите крвни садови во фетусот. Две-димензионални ултразвук фетална срцеваБолести на срцето и големите крвни садови во фетусот. Две-димензионални ултразвук фетална срцева
Плацентарна абрупција време на бременоста: симптоми, причини, третман, симптомите, компликацииПлацентарна абрупција време на бременоста: симптоми, причини, третман, симптомите, компликации
Деца од мајки со дијабетесДеца од мајки со дијабетес
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
» » » Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.