ma.gurushealth.ru

Гестациски дијабетес мелитус. Ефект на бременоста на дијабетес.

Околу 2% од сите бременост комплицирана од дијабетес мелитус (ДМ), или постоеле пред бременоста, или кои произлегуваат во текот на неа. Во секој од овие два случаи, дијабетес бременоста, и во голема мера го комплицираат текот на едни со други.

Видео: Гестациски дијабетес кај бремени жени

За неколку години во клиничка пракса Белата класификација се користи која е базирана на критериуми какви што се возраста на пациентот кога првите симптоми, траење на дијабетот проток, можните компликации (на пример, кардиоваскуларни болести). Во последниве години, таа се користи едноставен класификација на американскиот Дијабетес асоцијација. Оваа класификација се утврдени три видови на нарушена толеранција на глукоза.

Тип 1 дијабетес прв пат се појавува во детството, се карактеризира со нестабилност на курсот и на тежината на корекција. Се верува дека тоа е предизвикано од автоимуна конфликтот, што предизвикува уништување на бета клетките на панкреасот. Со овој тип на болест често се развива дијабетична кетоацидоза (ЗКП). Дијабетес тип 2 се јавува во зрелоста. Овие пациенти обично се дебели и терапевтски ефект може да се постигне од страна на соодветна исхрана. Причината за овој тип на дијабетес ќе заврши наскоро во исцрпеност, а не уништување на бета клетки.

Видео: човек како дијабетес влијае на бременоста

гестациски дијабетес е специјален тип на нарушена толеранција на глукоза, се јавува само за време на бременоста. Во повеќето случаи, оваа состојба е реверзибилен, но во иднина оваа категорија жени се изложени на ризик од развој на дијабетес.

дијабетес мелитус

Ефект на бременоста на дијабетес.

време бременост често менување на исхраната: ги намалува внесот на храна во почетокот на бременоста, поради гадење, повраќање и промени во вкусот. Метаболизмот на гликозата, исто така, значително под влијание на хормоните на бременоста. Најзначајните од нив е човечки плацентарен лактоген (ЕЛА), кој е произведен во вишокот расте плацентата. ЕЛА Vliet како на масна киселина на метаболизмот и метаболизмот на гликозата. Овој хормон го активира липолизата од страна на зголемување на концентрацијата на слободни масни киселини, го намалува навлегувањето на гликоза и глуконеогенезата, т.е. ЕЛА е антагонист на инсулин.

со зголемување на времетраењето на бременоста ЕЛА да се развие подобрена и засилена ефектите предизвикани од тоа што бара корекција во употреба на инсулин. Други хормони, естроген и прогестерон, имаат помал ефект. Тие влијаат на интеракцијата помеѓу инсулин и гликоза на insulinase ефект, - ензим произведени од страна на плацентата и расцеп на инсулин. Таквите различни ефекти на бременоста врз метаболизмот на гликозата го прави тешко да се поправи истовремена дијабетес. Кај бремените жени со поголема веројатност да се развие дијабетична кетоацидоза.

на зголемување на бубрежниот проток на крв се зголемува и директна гломеруларна филтрација гликоза. Во исто време, постои зголемување на тубуларна реапсорпција, но сепак на крајот таму е гликозурија бремена, во просек по 300 mg на ден. Во дијабетес, гликозурија вредност може да биде уште поголема, но оваа бројка се одразува лошо ниво на гликоза и не може да послужи како водич за утврдување на реалните нивоа на гликемија. Урината е висока во гликоза е одличен медиум за бактериски раст, па кај бремени жени со дијабетес, инфекции на уринарниот тракт се два пати поверојатно.

Покрај тешкотиите svyaannyh третман дијабетес, DFA зголемување на инциденцата на бременоста-индуцирана хипертензија и прееклампсија се случи два пати почесто во споредба со бремени жени без дијабетес soputsvuyuschie. Во 15% од пациентите за време на бременоста се влошува дијабетичната ретинопатија.

Таа понекогаш оди пролиферативна форма, што уште повеќе без медицинска ласерска коагулација, што доведува до губење на видот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Гестациски дијабетесГестациски дијабетес
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дијабетес масти и посно. Чешање во дијабетесДијабетес масти и посно. Чешање во дијабетес
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
» » » Гестациски дијабетес мелитус. Ефект на бременоста на дијабетес.