ma.gurushealth.ru

Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.

Човечки хорионски гонадотропин. недостаток на чувствителност АФП тест во распределба на ризикот за Даунов синдром Тоа доведе до активна потрага по други биохемиски маркери на оваа патологија. Проучувањето на својствата на АФП продолжи паралелно со проучување на хуман хорионски гонадотропин (hCG). HCG - гликопротеин кој е произведен од страна на syncytiotrophoblast и влегува во крвотокот на мајката кратко време по имплантација на јајце клетката во матката ѕид. Во крвниот серум на мајката и фетусот може да се открие неколку фракции на hCG: hCG биолошки активна форма, во неактивна форма, слободен и врзани a-и бета фракции. Урината е откриен p-fraknii метаболит на hCG. Од hCG се излачува од trophoblast клетки, што може да се најде не само кај бремени жени, но исто така и кај пациенти со пациенти трофобластична болест

Во физиолошки бременоста со зголемување на нејзиниот живот вредности на човечки хорионски гонадотропин се намалува нагло и nonlinearly во просек со 30 до 18 IU / ml. На синтезата и секрецијата на HCG за време на бременоста е под влијание на многу фактори. HCG стимулира гонадотропин ослободувачки фактор, естрадиол, епидермален фактор на раст, активин, и ја инхибираат секрецијата на својата - p-фактор на раст, прогестерон и други.

Во 1987 година почна М. et al, објави значителен (двојно или повеќе) зголемување нивото на човечки хорионски гонадотропин во мајчиниот серум во трисомија 21 во фетусот. Понатамошни студии покажаа дека hCG е еден од најчувствителните биохемиски маркери во скрининг за дијабетес, и различни фракции на hCG присутни во повеќето програми за скрининг се користи моментално.

зголемување механизам нивото на човечки хорионски гонадотропин во трисомија 21 се уште не се целосно разбрани. Познато е дека не дел од човечки хорионски гонадотропин ген структура не е локализирана во хромозом 21, со што се зголемува нивните нивоа не можат да имаат генетски етиологија. Постои теорија дека се обидува да објасни зголемување на нивото на hCG во ДМ повреда на диференцијација на cytotrophoblast во syncytiotrophoblast во овој трисомија, но апсолутен доказ на оваа претпоставка не е пронајден,

Ниту еден од биохемиски програма на човечки хорионски гонадотропин не се користи како единствен маркер. Ова се должи на значителна промена во неговото ниво во присуство на патологијата на бременоста, не е поврзан со хромозомски абнормалности. Со цел да се избегне зголемување на бројот на лажно позитивни резултати скрининг во SD во практика на медицината често се користи комбинација на АФП и hCG (двојно тест), како и комбинација на АФП, hCG и неконјугиран естриол (тројна тест).

HCG е нормално во текот на бременоста и моларна бременост

неконјугиран естриол

Кратко време по објавувањето на студии за hCG, се појави во печатот на резултатите од истражувањето неконјугиран естриол (NE) Даунов синдром. Причината беше претпоставката направени во 1972 г, дека намалувањето на функцијата на црниот дроб кај фетусот со трисомија 21 мора неизбежно ќе доведе до намалување на синтеза на многу супстанци и не само AFPs.

Во нормална содржина на бременоста NE во мајчината крв зависи од гестациската старост и се зголемува линеарно со просек од 0,6 до 2.0 ng / ml или 20-25% на неделна основа во опсег од 15 до 22 недели. Значително влијание врз содржината на NE во крвта овозможува пушењето. Пушачите ниво бремена NE во просек за 15% под нормалните. Возраста на мајката и на телесната тежина не влијае на нивото на NE во крвта.

Во 1988 година Џ Canick g. Et al, Ј Haddow et al покажале јасна врска ниско на ниво на неконјугиран естриол во крвта на мајката и Даунов синдром кај фетусот. Според нивните податоци, средната вредност за овошје со Даунов синдром Мама беше 0,79, што беше статистички значително различни од средната здрава фетуси (1.0 мајка). Пресвртница беше 35% во развојот на биохемиски скрининг за дијабетес почна студии Н. Wald et al исто така, спроведена во 1988 година на нивните податоци, чувствителноста на анализа со користење на неконјугиран естриол за Даунов синдром, што е повеќе од чувствителноста на скрининг за возраста и изолирани АФП. Оваа бројка, одигра клучна улога во вклучување на NE во биохемиска програма.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На хормонот на жолтото тело. хорионски гонадотропинНа хормонот на жолтото тело. хорионски гонадотропин
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Цистична zanossvoeobraznoe промена хорион, што се гледа во нагло зголемување во големина ресички,…Цистична zanossvoeobraznoe промена хорион, што се гледа во нагло зголемување во големина ресички,…
Човечки хорионски гонадотропин (gonadotropinum chorionicum). Синоними: хорионски гонадотропин,…Човечки хорионски гонадотропин (gonadotropinum chorionicum). Синоними: хорионски гонадотропин,…
Биохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефектБиохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефект
Скрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедуриСкрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедури
Анализа на hCG кај бремени жени.Анализа на hCG кај бремени жени.
Неинвазивен тест на крвта во првиот триместар од бременоста сигурно детектира појавата на Даунов…Неинвазивен тест на крвта во првиот триместар од бременоста сигурно детектира појавата на Даунов…
Хормон и трисомија 21, процентот на АФПХормон и трисомија 21, процентот на АФП
Маркери на хромозомски абнормалности на фетусот. PAPP-A. SP1. И инхибин.Маркери на хромозомски абнормалности на фетусот. PAPP-A. SP1. И инхибин.
» » » Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.