ma.gurushealth.ru

Скрининг маркери на фетусот патологија во раните фази од бременоста.

До средината на 80-тите постепено почна да се акумулира податоци за природата на промените во NE, а АФП рана бременост. Констатирано е дека во ДМ отстапување нивоа на овие маркери се веќе снимени на 9- и 11 недели оваа разлика во медианите може да се користи како скрининг тест во триместар јас. Очигледно е дека тајмингот промена на биохемиски испитувања на почетокот на бременоста е од големо клиничко значење. Тоа е причината зошто во последните 15 години, многу истражувачи обрнувам многу внимание на различни биохемиски маркери, кои може да се открие во раните фази, проучување на законите на нивната дистрибуција во зависност од времетраењето на бременоста во здраво овошје и зеленчук со различни хромозомски нарушувања, пресметување на средна за здрава и погодени овошје беа оценети тест чувствителност. Се покажа дека поголемиот дел од Втората триместар познати маркери (АФП, различни фракции на hCG, NE, PAPP-А, инхибин А), исто така може да се користи во раната бременост, рано биохемиски скрининг ефикасност значително се зголемува кога се вклучени во поединечната пресметка ризик возраста на мајката, а особено ултразвук евалуација нухална (TVP) фетусот).

Податоците презентирани во табелата се покаже дека вклучувањето во скрининг голем број на биохемиски маркери не се подобри detectability хромозомски аберации. Комбинираните резултати од студиите 44 европски центри покажа дека ефикасноста на почетокот на биохемиски скрининг на 4 маркери (АФП, hCG, NE, PAPP-А), без ултразвук е пониска од скрининг на ултразвук на ТВП во раните фази на бременоста (70,1 и 72,7% соодветно). Имајте на ум дека вредноста на ултразвучен преглед е значително пониска од биохемиски испитувања на неколку маркери.

Најголемата клиничко значење (тест со 88,3% сензитивност) имаше комбинација скрининг во овие студии со TVP три биохемиски маркери (Слободен p-hCG, NE, PAPP-A). Според Cuckle H. и Ј, Лит, од најинтересните еден за почетокот на проекцијата на / цена сооднос квалитет мешавина беше евалуација РТА со утврдувањето на PAPP-A (чувствителност 81,2%) или ТВП 4- PAPP-A + бесплатна бета hCG (86 , 4%).

Видео: САД во периодот од 11-14 недели, сега ќе го направи во Мурманск

При организирањето на биохемиски скрининг Јас триместар треба да се запомни дека нивоата на сите маркери значително се разликуваат, во зависност од фазата на бременоста и за време на нормална и на фетусот. На пример, поднесена од страна на истиот истражувачи, во ДМ за средни PAPP-А во мајчиниот серум на времето зависи содржат: 6- 8 недели - 0.35 мајка во 9-11 недели - 0.40 мајка, 12-14 недели - 0.62 мајка. Како резултат на тоа, времетраењето на бременоста има големо влијание врз чувствителноста на скрининг.

феталниот патологија

К. Спенсер et al. Ги анализиравме резултатите од неколку големи клиники посветен на проценување на ефективноста на почетокот на биохемиски скрининг со користење на заеднички HCG, и го привлече вниманието на една интересна функција. Различни автори, проучување на општото ниво на hCG во крвта на мајката исто бременост, направени дијаметрално спротивни заклучоци во врска со можноста од користење на овој маркер како скрининг параметар SD a. Истражувачите заклучиле дека вкупниот hCG не може да се користи како скрининг маркер на ЦД, во нивните пресметки добиени средната вредност за овошје со дијабетес, еднаква на просек од 1.119 мајка (разлика во споредба со здрави плодови несигурни). Авторите кои го направија позитивен заклучок за употребата на HCG во скрининг општиот режим LED, просечната бројка е еднаква на 1.412 мајка (разликите се значајни). Се покажа дека во првата група, средната вредност на гестациската возраст е 10 недели, а вториот беше поголема и разновидна во рамките на 11-12 недели.

Споредба на резултатите различни issledovanteley дозволено К. Спенсер et al, заклучи дека ефикасноста на почетокот на биохемиски скрининг без употреба на ултразвук, iCal хромозомски абнормалности маркер се намалува со зголемување на гестациската возраст.

истражувањето ефикасност во I тримесечје тоа зависи од организациски аспект. Регистрација на бременоста во рана фаза е проблем не само за Русија. Сервира од страна на голем број на автори, 30-40% од бремените жени третирани во акушерската клиника по 14 недели, а со тоа и драстично ја намалува ефикасноста на почетокот на проекцијата.

Во извршувањето на почетокот на биохемиски скрининг Треба да се земат предвид етничката припадност на пациентите. Неодамнешните студии покажаа дека во Јас триместар од бременоста, нивото на биохемиските маркери, особено слободниот p-hCG и PAPP-А, во различни етнички групи се значително различни отколку во триместар II, и покрај фактот дека научно објаснување за овој факт се уште е таму. Според студијата К. Спенсер et al., Воведување на шема во пресметката на индивидуални прилагодување на ризикот за националниот идентитет има поголемо влијание на точноста на резултатите од воведувањето на измените и дополнувањата на телесната тежина на бремена.

Така, биохемиски скрининг во почетокот на бременоста, сигурно ветува насока на развој на пренатална дијагноза. Во денешно време да се направи дефинитивни заклучоци за моделите и тајмингот на истражувањето во I тримесечје рано.

Очигледно е дека употребата на само биохемиски скрининг нема значително да се подобри дијагноза на хромозомски абнормалности во раната бременост. Ефикасноста пренатална испитување може значително да се зголеми само кога нивоата на вкупниот проценка на биохемиски маркери од ултразвук податоци.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Други лабораториски техники на пренатална дијагноза. Дијагноза на хромозомски болести.Други лабораториски техники на пренатална дијагноза. Дијагноза на хромозомски болести.
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Биохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефектБиохемиски скрининг за време на бременоста и резултати дефект
Скрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедуриСкрининг за ризикот од Даунов синдром. Намалување на бројот на инвазивни дијагностички процедури
Маркери на хромозомски патологија на првиот триместар. На централниот нервен систем во патологијаМаркери на хромозомски патологија на првиот триместар. На централниот нервен систем во патологија
Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.
Нухална транслуценца скрининг. Нухална транслуценца со високо-ризични бременостиНухална транслуценца скрининг. Нухална транслуценца со високо-ризични бремености
Triple биохемиски скрининг. Хромозом и хромозом сетTriple биохемиски скрининг. Хромозом и хромозом сет
Скрининг за трисомија, triploids, секс хромозомски абнормалности кај фетусот.Скрининг за трисомија, triploids, секс хромозомски абнормалности кај фетусот.
» » » Скрининг маркери на фетусот патологија во раните фази од бременоста.