ma.gurushealth.ru

Хидротерапија. на дебелото црево за перење-наводнување

Видео: Миење на ректумот

Подводни цревна лаважа.

Постапката подводни цревна лаважа спроведена во бањата на капацитет 400-600 литри или во специјално адаптирани базен.

За извршување на оваа постапка бара посебен апарат како што се "APKP" (сл. 376).

Терапевтски температурата на водата 35-37 ° C е воведена во црево делови 1,5-2 l за 30-40 мин. Во ова време низ дебелото црево е донесен 20-30 литри вода. По курс на третман пропишани обично не повеќе од 6-8 процедури.

Цревна лаважа-наводнување. Резервоар монтиран на ѕидот на висина од 120 см од нивото на каучот е исполнет со чистење течност температура од 38-40 ° C (Сл. 377). Да се ​​сместат гумена цевка се протега од резервоар, цревни сондата се прикачени, на спротивниот крај на кој треба да биде воведена во ректална цевка. Гуска ставен на кауч или кревет.

Апарат за подводни цревна лаважа (& amp; laquo-APKP & amp; raquo-) во собраа форма
Сл. 376. Апарат за подводни цревна лаважа ( "APKP") во собраа форма
Сл. 377. Апарат за длабоко на дебелото црево: 1 - резервоарот, 2 - вода-стакло, 3 - термометар 4 - кран 5 - гумена цевка, 6 - транзиција вентил, 7 - цревни сонда 8 - Совет 9 - носителот 10 - гуска, 11 - метал сад, 12 - затворање гума, 13 - гуска база на цевка, 14 - гума цевка, 15 - во тоалет, кофата, 16 - цевка на пластични

Необлечено пациентот се наоѓа на гуска, сестрата влегува во интестиналната цевка во дебелото црево во таков начин што на крајот од својот излегува на дупки ce 1 см. Ректална цевка намачкани со вазелин и, туркање левата рака задникот на пациентот, право нежно го воведе во ректумот, унапредување постепено до длабочина од 8-12 см.


Потоа ректален уред поврзан на излезот од резервоарот за гумена цевка црвенило вода, а потоа постепено се отвора вентил цевка за поврзување на резервоар со интестиналниот сонда и течноста почнува да тече полека во цревата. Во процесот на цревата наводнување сонда полека се пресели преку ректална цевка на (по стапка од околу 3-4 см на мин) до длабочина од 40-60 см.

Пополнување на лумен на течност дебелото црево преку просторот помеѓу цревни сонда и ректалната цевка влегува гума цевка грабнувачот и надвор - во гуска. До крајот на првиот наводнување на интестиналната цевка е отстранета, а потоа и на дебелото црево. По облекување, пациентот е одмор од најмалку 30 минути. Времетраењето на дебелото црево за наводнување на 20-25 минути се врши во еден ден. Со една постапка оди 8-20 литри. Во текот на третманот се состои од 6-8 процедури.

Цревни на столица. Постапката се врши во посебна кабина опремена со посебни тоалет сад и резервоарот за перење течност капацитет 20 л. На резервоарот се монтирани на страничниот ѕид на садот на висина од 120-150 cm над нивото на вториот (Сл. 378).

Уред за перење на дебелото црево на столица
Сл. 378. Апарат за миење на дебелото црево на столица

На резервоарот се полни ладна и топла вода. На предната страна има ѕидот на нивото на водата мерач и термометар. На ѕидот на тоалетот чинија е фиксна лачен метална цевка на кој се стави крај на санирани гума ректален врвот. Пациентот нежно вметнете ја во ректумот.

метал цевка е истовремено ректален носител на врвот. Течност тече од резервоарот на ректален врвот на гума цевка обезбедени со стегач поврзување на резервоарот со ректален врвот, од кои што влегува во црево во делови од 0,5-2 l, и тоа, исто така, го регулира протокот на самиот пациент.

За миење на цревата во седечка положба на пациентот и други апарати што користат цревната lavages - модел "ACP" 706. лаважа врши минерална вода. Кога се користи за оваа намена свежа вода таа нужно мора да додадете различни лекови, Carlsbad, готварска сол и други.

По приемот на секоја редовна серија на вода на пациентот со стегач запира понатаму администрација на перење течност и без отстранување на врвот малку напната за протерување на вода во него: со измет. Времетраење на третманот за 10-15 минути.

Во тоа време, пациентот се полни и празни цревата на 5-6. Првото перење поминат 8-10 литри течност, а потоа бројот постепено се зголемува до 15-20 литри на постапката. На температурата на перење течност на 38-39 ° C. Во недела на пациентот зема 2-3 третмани со вкупниот број во текот на 6-8 третмани.

Постапката за именување хидротерапија третмани

Кога правите дестинација во форма № 44, лекарот мора да се определи и: при доделување на општите и локалните бањи - бањи форма (.. хлорид, натриум, карбонска, хлороводородна, итн), вода, температура, концентрација на хемикалии, времетраењето на постапката, усогласување на времето ( секој ден, секој втор ден, и така натаму. г.). При доделување на тушеви укажуваат на температура, притисок на вода авион, должината на постапката, усогласување на своето време.

дизајн на примерок на формулации: 1. Натриум хлорид бања температура 36 ° C, концентрација: 30 g / l, на ден. 2. Кружен туш, температурата на водата 35 ° C, на притисок од 100 kPa (1 atm), на ден.

При доделување на општите и локалните температура бања постепено се зголеми, покрај погоре треба да се даде почетна температура на водата и зголемување граница. При доделување на општите и локалните контраст бањи мора да биде одредена температура на вода и време на престој во топла и ладна бањи, а бројот на Immersions во бањата и друго.

Кога 'рбетниот влечење наведено во температурата на водата и притисокот врз' рбетот (во kg). Кога перење-интестиналниот наводнување мора да биде одредена температура на водата за перење и нејзината висина во секој поединечен перење. Кога подводни цревна лаважа, во прилог, постои температурата на водата во бањата.

Bogolyubov В.М., Василева МФ, MG Vorobyov
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Автономни под вода апарат за дишење. Историја на апарат за дишењеАвтономни под вода апарат за дишење. Историја на апарат за дишење
Техники за чистење на дебелото цревоТехники за чистење на дебелото црево
Хидротерапија свежи, минерални и лековити води. душата водаХидротерапија свежи, минерални и лековити води. душата вода
Предна ресекција на ректум со наметнување на рачно шиење еден редПредна ресекција на ректум со наметнување на рачно шиење еден ред
Медицинска сестра. Елементи на прва помошМедицинска сестра. Елементи на прва помош
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Флегмона hernial црево произлегува од некроза на дебелото црево во strangulated хернија и…Флегмона hernial црево произлегува од некроза на дебелото црево во strangulated хернија и…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Прва помош и медицински технологии стимулира природните методи на детоксикацијаПрва помош и медицински технологии стимулира природните методи на детоксикација
Клизма со панкреатитисКлизма со панкреатитис
» » » Хидротерапија. на дебелото црево за перење-наводнување