ma.GurusHealth.ru

Дијабетес мелитус: класификација

Видео: Класификација на дијабетес мелитус

дијабетес мелитус - група на метаболички (метаболички) болести се карактеризира со хипергликемија, која резултира од дефект во секреција на инсулин, инсулин акција или и двете. Хронична хипергликемија кај дијабетес во комбинација со штета, дисфункција и неуспех на различни развој на органи, особено на очите, бубрезите, нервите, срцето и крвните садови.

Дијабетес мелитус (ДМ) - глобален здравствен проблем во целиот свет, како и за пациенти од сите возрасти. Преваленцијата на дијабет се удвојува на секои 10-15 години. Експертите предвидуваат дека до 2030 година, на 15-20-ти жител на планетата ќе има дијабетес.
Инциденцата на дијабетес во светот
Инциденцата на дијабетес во светот

Виси целиот свет опасноста од ширењето на "епидемија СД" дијабетологијата направи еден од најбрзо растечките гранки на медицината. Во последниве години, го врши вистински пробив во обезбедување на висок квалитет на медицинска нега на пациентите со дијабетес. Тоа е долго и цврсто утврдени во секојдневната практика најдобрите на постојните инсулин - генетски модифицирани хуманиот инсулин и аналози. Има нови tableted лекови за решавање на причините кои доведуваат до развој на дијабетес тип 2, нови sekretagogi, sensitayzery инсулин.


На пазарот преплавија со најсовремени средства за испорака на инсулин, како и системи за следење на контрола на квалитетот на дијабетес. И уште најмалку ДМ проблемот е решен! Повеќе од 50-70% од пациентите со дијабетес во светот се во лоша надомест на метаболизмот на јаглените хидрати, што неминовно води кон развој на фатална и оневозможување на васкуларните компликации на дијабетес: ретинопатија, нефропатија, синдром на дијабетична нога, коронарна болест на срцето и мозокот.

Модерни класификација на дијабетес

Б 1999 година, Светската здравствена организација (СЗО) ја усвои нова класификација на дијабетес, кој се базира на етиологијата на нарушувања на јаглени хидрати.

Етиолошки класификација на дијабетес мелитус (СЗО, 1999)
Етиолошки класификација на дијабетес мелитус (СЗО, 1999)

Кога DM1 целосно уништување на инсулин &бета - клетките на панкреасот води до фактот дека инсулинот во телото на човекот престанува производство, во врска со која бара доживотно инсулин заменска терапија. Без инсулин развива ketoatsidoticheskaya состојба, што подразбира кома и смрт. Ова е причината зошто на дијабетес тип 1, претходно се нарекува инсулин-зависен тип на дијабетес. Во дијабетес тип 2 болест почетокот инсулин од панкреасот продолжува, но од различни причини (или инсулин не е доволен, или ткива се отпорни на дејството на инсулин, се вика инсулинска резистенција) застанува на хормонот ефикасно да се контролира метаболизмот на јаглени хидрати и развива хипергликемија.

Инсулинска резистенција (IR), без сомнение, има генетски детерминирани, но реализацијата на овој генетски програмата доведува најчестите надворешните фактори се: високо-калорична диета, дебелина, недостаток на вежбање, односно сето она што ја карактеризира современиот живот на човештвото ... е потребно тип 2 дијабетес претходно се нарекува не-инсулин зависен како и во првите години од почетокот на инсулин болест за нејзиното лекување. Исправка на хипергликемија произведени од страна на начин на исхрана и хипогликемични лекови. последователно, &бета - клетките на панкреасот се исцрпени и да престане да лачи инсулин, така што овие пациенти, како и кај дијабетес тип 1 мора инсулинската терапија.

Дедов II, Shestakova СН
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес масти и посно. Чешање во дијабетесДијабетес масти и посно. Чешање во дијабетес
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Интестинална пропустливост кај пациенти со дијабетес мелитус тип I I Вид cdИнтестинална пропустливост кај пациенти со дијабетес мелитус тип I I Вид cd
Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Акутен панкреатит во дијабетесАкутен панкреатит во дијабетес
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
» » » Дијабетес мелитус: класификација