ma.gurushealth.ru

Дијабетес и Бременост

гестациски дијабетес (HSD) - е гликоза нетолеранција прв го откри за време на бременоста (Табела 1). Оваа дефиниција не ја исклучува фактот дека патологијата на метаболизмот на јаглени хидрати може да биде проследен од бременоста. GDM треба да се разликува од ситуации во кои жените претходно дијагностицирани со дијабетес (поради возраст, повеќето SD-1) се случува на бременоста.
Табела 1
гестациски дијабетес

Етиологија и патогенеза

Веројатно сличен на оние од дијабетес тип 2. Генетската предиспозиција комбинација со физиолошки фактори гестациска инсулинска резистенција и ризик:

- на возраст над 30 години

- Дебелите

- дијабетес тип 2 во непосредна семејство

- гликозурија

- hydramnios и големи овошје

- претходи дете раѓање тежина на повеќе од 4.000 g или мртвородено

- припадниците на националностите или трка со зголемен ризик за развој на дијабетес тип 2

епидемиологија

1-14% од сите бремени жени (3-4% во САД и Велика Британија)

Големи клинички манифестации на

Видео: Дијабетес и Бременост: Што е гестациски дијабетес?

Како по правило, не постои се

дијагностика

Giperglikemiya- OGTT на ризичните групи

диференцијална дијагноза

Вистински дијабетес, гликозурија бремена

третман

Хипокалорична dieta- ако не може да се постигне надомест - инсулин

Outlook

Видео: дијабетес за време на бременост симптоми

Кога на сиромашните надомест за веројатноста за развој на разни болести кај фетусот е 30%, хипогликемија во првите денови по породувањето - 45%. Повеќе од 50% од жените во текот на следните 15 години, дијабетес тип 2 манифест

Етиологија и патогенеза 

Кога HSD слични на оние на тип 2 дијабетес. Високо ниво на јајниците и плацентата стероиди, како и зголемување на формирање на кортизол од надбубрежните кортекс резултат во текот на бременоста развој на физиолошки отпорност на инсулин. Развој на GDM е поврзан со фактот дека на инсулинска резистенција се развива природно за време на бременоста, а со тоа и зголемување на потребата за инсулин во предиспонирани лица надминува функционалниот капацитет &бета - PZHZH клетки. По раѓањето, со враќањето на хормонални и метаболни врска со почетното ниво тоа е обично поминува. 
GDM обично се развива во средината на 2-ри триместар, меѓу 4 и 8 месеци од бременоста. Поголемиот дел од пациентите имаат вишок телесна тежина и се мери на историја на дијабетес тип 2. Фактори на ризик за GDM, како и група жени со низок ризик на GDM се прикажани во табелата. 2.
Табела 2
Фактори на ризик за развој на гестациски дијабетес

Зголемен ризик од GDM

Низок ризик од GDM

- Возраст над 30 години

- синдром на метаболизмот и / или со прекумерна тежина

- дијабетес тип 2 во непосредна семејство

- гликозурија

- hydramnios и големи овошје

- пред раѓањето на детето со тежина од повеќе од 4.000 g или раѓање на мртво дете

- припадниците на националностите или трка со зголемен ризик за развој на дијабетес тип 2

- Возраст помлади од 25 години

- Нормално тежина

- Отсуството на дијабетес во потесното семејство

- во минатото биле откриени нарушена гликозна толеранција

- во минатото немаше негативни исходи на бременоста

- белиот трка

Хипергликемија доведува до мајката хипергликемија во циркулаторниот систем на детето. Гликоза лесно поминува низ плацентата и континуирано се пренесува на фетусот од крвта на мајката. Исто така, таму е активен транспортот на амино киселини и кетонски тела пренесува на фетусот. Спротивно на тоа, инсулин, глукагон и слободни масни киселини во крвта на мајката на фетусот не падне. Во текот на првите 9-12 недели од бременоста фетусот PZHZH уште не произведува свој инсулин. Овој пат одговара на фазата на фетална органогенеза, кога на константна хипергликемија кај мајката може да се формираат разни малформации (срце, 'рбетот,' рбетниот мозок, гастроинтестиналниот тракт). Од 12-та недела од бременоста, фетусот почнува да синтетизира PZHZH инсулин како одговор на хипергликемија развива реактивен хипертрофија и хиперплазија-клетки на фетусот PZHZH. Како последица на хиперинсулинемија развиваат фетална макрозомија, како и инхибиција на синтезата на лецитин, со што се објаснува високата стапка на респираторен дистрес синдром кај новороденчињата. Како резултат на клетка хиперплазија и хиперинсулинемија, постои тенденција на тешка и пролонгирана хипогликемија.

епидемиологија 

Дијабетес влијае на 0,3% од сите жени на репродуктивна возраст, 0,2-0,3% од бремените жени имаат пациенти првично дијабетес, а во 1-14% од бременостите развој GDM или шеќерна болест се манифестира вистина. Преваленцијата на GDM варира во различни популации, така што во САД е откриен во околу 4% од бремените жени (135 илјади. Годишно).

клинички манифестации 

Кога нема ДДЦК. Може да биде не-специфични симптоми на декомпензација на дијабетес.

дијагностика 

Одредување на нивото на гликоза во крвта на гликоза се покажува на сите бремени жени, како дел од биохемиска анализа на крвта. Жените кои се изложени на ризик (Табела 2)., Што е прикажано држи тест на толеранција орален гликоза (OGTT). Тоа е опишано многу опции на неговото одржување кај бремени жени. Наједноставниот од овие вклучува следните правила:
 • 3 дена пред жената на испитување лежи на нормалната исхрана и се придржува до вообичаените физички самата активност;
 • испитувањето се врши на празен стомак во утринските часови, по текот на ноќта брзо од најмалку 8 часа;
 • по земање на гладно примерок од крв жена за 5 минути пијалок раствор кој се состои од 75 g на сува гликоза растворени во 250-300 ml на вода- redetermine гликемија се врши преку 2 ч. 
Дијагнозата на GDM е инсталиран на следниов критериуми:
 • на гликоза во целата крв (венски, капиларна) на празен стомак > 6.1 mmol / l или 
 • гликоза, венска крв, плазма > 7 mmol / l или 
 • на гликоза во целина капиларна крв или венска крвна плазма после 2 часа после 75 g гликоза товар > 7.8 mmol / l. 
Ако една жена, која припаѓа на групата на ризик, и резултатите се нормални, тестот се врши еднаш на 24-28 недела од бременоста.

диференцијална дијагноза 

HSD и вистински ОР гликозурија бремена.

третман 

Ризикот за мајката и фетусот, како и пристапи кон лекување дијабетес и контрола го одликува со GDM и во вистинска CD се исти. Доцни компликации од дијабетес за време на бременоста може значително да напредува, но со надомест квалитет LED индикација за прекинување на бременоста не е. Една жена кои страдаат од дијабетес (како по правило, тоа е CD-1), е да се планираат бременост во млада возраст, кога ризикот од компликации е најниска. Ако планирате бременост, се препорачува да се откаже контрацепција неколку месеци по оптимална надомест. Контраиндикации за планирање на бременоста се тешки прогресивна нефропатија со ренална инсуфициенција, тешка коронарна артериска болест, тешка пролиферативна ретинопатија, не се подложни на корекција, кетоацидоза во почетокот на бременоста (кетонски тела се тератогени фактори).

Целта на третманот HSD и вистински дијабетес за време на бременоста е постигнување на следните лабораториски параметри:
 • глукоза на гладно < 5—5,8 ммоль/л;
 • гликемија по 1 час по јадење < 7,8 ммоль/л;
 • гликемија 2 часа после јадење < 6,7 ммоль/л;
 • просечната вредност на дневниот гликемиски профилот < 5,5 ммоль/л;
 • ниво HbAlC време месечно следење, и кај здрави (4-6%). 
Во ДМ-1, како и надвор од бременоста, жената треба да добиваат интензивна терапија со инсулин, но нивото на шеќер во крвта за време на бременоста треба да се проценува 7-8 пати на ден. Ако тоа е невозможно да се постигне normoglycemic надомест на штета против позадината на конвенционалните инјекции, мора да сметаат на пренос на пациентите на инсулинска терапија со инсулинска пумпа.
Во првиот чекор третман на GDM доделени исхрана терапија, која се состои во ограничување на внесот на енергија за околу 25 kcal / kg на вистински телесна тежина, поради првенствено сварлива јаглехидрати и масти од животинско потекло, како и продолжување на вежбање. Ако на позадината на исхрана терапија не ги постигне целите на третманот, пациентот треба да му ја додели интензивна инсулинска терапија. Секој таблета хипогликемични агенси (TSP) за време на бременоста контраиндициран. На инсулин е потребно за пренос на околу 15% од жените.

Outlook 

Кога на сиромашните надомест GDM и дијабетес за време на бременост, веројатноста за развој на разни болести кај фетусот е 30% (ризикот е 12 пати повисока отколку во општата популација). Повеќе од 50% од жените кои во текот на бременоста GDM откриен, во текот на следните 15 години манифестира тип 2 дијабетес.
Дедов II, Melnichenko GA, Фадеев VF
ендокринологија
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и БременостШеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
» » » Дијабетес и Бременост