ma.GurusHealth.ru

Класификацијата на дијабетес мелитус

Видео: Како за лекување на дијабетес. Алексеј Makhov

дијабетес мелитус (SD) - група на метаболички болести се карактеризира со хипергликемија поради повреда на секреција и / или ефикасноста на инсулин акција. Хронична хипергликемија која се развива во шеќерна болест, компликации поврзани со развојот на многу органи и системи на прво место, од срцето, крвните садови, очите, бубрезите и нервите. LED диоди во вкупно се погодени 5-6% од населението. Во економски развиените земји на светот секои 10-15 години бројот на пациенти со дијабетес се зголемува за 2 пати. Очекуваното траење на животот со дијабетес е намален за 10-15%.
Причини за дијабетес се разликуваат во голема мера. Во повеќето случаи, шеќерна болест се развива како резултат или апсолутна недостаток на инсулин (дијабетес мелитус тип 1 AN-1) или како резултат на намалувањето на периферните чувствителност на инсулин во комбинација со секреторен дисфункција &бета - клетките на панкреасот ((дијабетес мелитус тип 2 -. SD-2) Во некои случаи, на доделувањето на пациентот на LED 1 или LED 2 е тешко, сепак, во практиката повеќе значајни надомест CD, наместо точно определување на нејзиниот вид. етиолошки класификација дефинира четири големи клинички одделение ДМ (Табела 1)..
Табела 1
Класификацијата на дијабетес мелитус
I. Тип 1 дијабетес (Уништување -cells, обично доведува до апсолутен недостаток на инсулин)
А. Автоимуни
Б. Идиопатска
II. Тип 2 дијабетес (Од доминантна отпорност на инсулин со релативно недостаток на инсулин за да преовладува секреторен дефект со отпорност на инсулин или без)
III. Други специфични видови
А Генетски дефекти-клетки функција

Б. генетски дефекти во инсулинската акција
  C. болести на егзокрин панкреас
Д. ендокринопатии
Е. Дијабетес предизвикани од лекови и хемикалии
F. инфекции
G. Ретки форми на имуно-посредувана дијабетес
H. Други генетски синдроми, понекогаш во комбинација со дијабетес
IV. гестациски дијабетес
Најчестите SD-1, SD-2 и гестациски дијабетес се дискутира во одделни членови. на Други специфични видови Тоа сметки за само околу 1% од случаите на дијабетес. На етиологија и патогенеза на дијабетес тип се појавува повеќе истрага во споредба со тип 1 и особено тип 2 дијабетес. Неколку олицетворение дијабетес предизвика моногенски наследни генетски дефекти функција-клетки. Овие вклучуваат различни опции за автосомно доминантно наследен синдром на МОДИ (Eng. зрелост почетокот дијабетес на младите - дијабетес тип на возрасни во млади), кои се карактеризираат со повреда, но не и недостаток на секреција на инсулин во нормални чувствителноста на периферните ткива на него.
Casuistically ретки генетски дефекти на инсулинската акција, поврзани со мутација на инсулин рецептор (leprechaunism, синдром на Rabsona-Mandeholla). Дијабетес природно се развива кога болести на егзокрин панкреас, -cells доведува до деградација (панкреатитис, панкреатектомија, цистична фиброза, хемохроматоза), како и некои ендокрини заболувања, кои вклучуваат прекумерно производство kontroinsulyarnyh хормони (акромегалија, Кушингов синдром). Лекови и хемикалии (Vakor, пентамидин, никотинска киселина, диазоксид, итн) се ретко предизвикуваат CD, но може да придонесе за декомпензација на улици и манифестација на болеста со инсулинска резистенција. ред заразни болести (Рубеола, плунковни жлезди болест, koksaki- и аденовирусен инфекција) може да биде придружена од страна на уништување на -cells, со поголемиот дел од пациентите што е дефинирано од страна на SD-1 имуногенетски маркери. Ретки форми на имуно-посредувана дијабетес Тие вклучуваат дијабетес, која се развива кај пациенти со "тврд-mam"-sindromom (автоимуни невролошка болест) и дијабетес поради изложеност на автоантитела кон инсулин рецептори. Различни варијанти со зголемување на стапката на дијабетес се среќаваат во многу генетски синдроми, како што Даунов синдром, Klinefelter е, Тарнер, Волфрам, Prader-Willi и некои други.
Дедов II, Melnichenko GA, Фадеев VF
ендокринологија
Сподели на социјални мрежи:

Слични
ЕндокринологијаЕндокринологија
Инсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекцијаИнсулин пумпи ефикасни отколку конвенционалните инјекција
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
Интестинална пропустливост кај пациенти со дијабетес мелитус тип I I Вид cdИнтестинална пропустливост кај пациенти со дијабетес мелитус тип I I Вид cd
Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…Дополнителни анти-дијабетско агенси. Во прилог на основните антидијабетични лекови кои се користат…
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Акутен панкреатит во дијабетесАкутен панкреатит во дијабетес
Структура и функција на инсулин. Кардиоваскуларни нарушувања во дијабетесСтруктура и функција на инсулин. Кардиоваскуларни нарушувања во дијабетес
Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2Посебни аспекти на честите инјекции на инсулин во дијабетес мелитус тип 2
» » » Класификацијата на дијабетес мелитус