ma.gurushealth.ru

Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост

Видео: Живот здрави! Три прашања дијабетологијата. Побара од вас - одговор! (2013/07/23)

Гестациски дијабетес, дијабетес или прогестин - е нарушена толеранција на глукоза (IGT), се случува за време на бременоста и исчезнува после породувањето. Дијагностички критериум на дијабетес како вишок е било кои два на гликемија во капиларна крв од следните три вредности, mmol / L: празен стомак - 4,8, 1 час - 9.6 и после 2 часа - 8 по орален гликоза товар од 75 гр.

IGT за време на бременоста се одразува на физиолошки ефекти kontrinsulyarnyh плацентата хормони и инсулин отпор, и се јавува кај околу 2% од бремените жени. Рано откривање на нарушена толеранција на глукоза е важна од две причини: прво, 40% од жените со гестациски дијабетес историја за 6-8 години се развие клинички дијабетес и, според тоа, тие треба диспанзер nablyudenii- второ, против NTG зголеми ризикот од перинатална смртност и фетопатија како и пациенти со претходно утврдени дијабетес.

Исто гестациски дијабетес, бременост изолирани дијабетес мелитус тип I или II. За да се намали развој на компликации кај мајката и фетусот, оваа категорија на пациенти со рана бременост бара максимална надомест на дијабетес. За таа цел, пациентите со дијабетес за време на откривање бременост мора да биде хоспитализиран за инспекција дијабетес стабилизација и отстранување на опортунистички инфекции.

Во текот на урината првиот и readmissions треба да се испита органи за рано откривање и третман во присуство на истовремена пиелонефритис, како и да се оцени функцијата на бубрезите да се идентификуваат дијабетична нефропатија, обрнувајќи особено внимание на следење на гломеруларна филтрација, дневниот протеинурија, серумскиот креатинин. Бремените жени треба да се оценува од страна на очен лекар за да се оцени состојбата на дно и откривање на ретинопатија. Во присуство на хипертензија, особено се зголеми во дијастолниот крвен притисок повеќе од 90 mmHg. Уметност., Е индикација за антихипертензивна терапија.

Употреба на диуретици кај бремени жени со хипертензија не се прикажани. По испитувањето одлучува за можноста за продолжување на бременоста. Индикации за неговото раскинување со дијабетес кои се појавија пред почетокот на бременоста, се должи на висок процент на смртност и фетопатија фетуси, која е во корелација со времетраењето и компликации од дијабетес. Зголемена смртност во фетуси на жени со дијабетес, се должи на двете мртвородено и неонатална смртност како резултат на присуство на респираторен дистрес синдром и конгенитални малформации.

Причините за зголемената инциденца на фетуси се макрозомија, хипогликемија, дефекти при раѓање, респираторен дистрес синдром, хипербилирубинемија, хипокалцемија, полицитемија, хипомагнезинемија. Подолу е класификација на големина карактеризирање П. Вајт (стр%) веројатност на одржлива раѓањето на детето, во зависност од времетраењето и компликации од дијабетес мајка.

Класа А. IGT и без компликации - p = 100;
Б. траење на дијабетот најмалку 10 години, се појави на возраст над 20 години, без васкуларни компликации - p = 67;
В. времетраењето на помеѓу 10 и електронски се појавува во 10-19 години, не васкуларни компликации - p = 48;
D. траење од повеќе од 20 години до 10 години-потекнува ретинопатија или васкуларна калцификација нозе - p = 32;
E. карличните васкуларна калцификација - p = 13;
F. Нефропатија - p = 3.
Ако одлуката за прекинување на бременоста, тоа се врши во период до 12 недели, и, доколку е потребно, на подоцнежен датум (пред 27 недели). Ако негативна одлука на ова прашање потребни мерки за компензација на дијабетес. Нејзините осцилација критериум е гликемијата во текот на денот, не оди подалеку од границите на 3,5-7,5 mmol / L (60-130 mg%), што одговара на нивото на шеќер во крвта кај бремени без дијабетес.

Жени се дијагностицирани со дијабетес за време на бременоста, како и на претходно воспоставени дијабетес тип II, во повеќето случаи препише диета без јаглени хидрати обезбедување на зголемена телесна маса од 1 до 2 кг за I тримесечје, а потоа 300-400 гр неделно во текот на II и III триместар. Вкупно на телесната тежина за време на бременоста треба да биде 10-12 кг. Кога упорни зголемување на базалните гликемија на нивоата надминува 4,8 mmol / L, администрира инсулин.

Исхраната на пациентите со дијабетес тип I на позадината на бременоста мора да обезбеди слична зголемување на телесната тежина во соодветните фази од бременоста. Во инсулин-зависен дијабетес мелитус (vol) за време на I триместар намалување на потребата од инсулин, склоност кон хипогликемични услови и кетоацидоза, и токсемија на бременоста се карактеризира со гадење и повраќање. Намалување на потребата за инсулин се должи на зголемување на искористеноста на гликозата овошје доаѓаат преку плацентата на бремените жени и намалување на апетитот позадина toxicosis.

Во овој период бара засилена контрола на метаболизмот на јаглените хидрати, во насока на спречување на кетоацидоза и хипогликемија. Во II и III триместар потребата за инсулин се зголемува како резултат на kontrinsulyarnyh акција на плацентарна хормони. компензација дијабетес се врши од страна на редовни инјекции инсулин или комбинација на регуларниот инсулин повеќе (3-5) и се одржува во две инјекции (% дневна доза наутро и% - навечер).

Планираните хоспитализација жени произведуваат на 32-34 недели од бременоста и за време на сведочењето - во секое време. Посебно внимание треба да се посвети на ненадејна намалување на потребите за инсулин во подоцнежните фази од бременоста, како што покажува неуспехот на плацентата и претставуваат закана за животот на фетусот.

Критериуми за нормално плод на животот во овој период вклучуваат регистрација на ритамот на срцето стапка, која треба да се менува со спонтани контракции и феталните движења. Монотона срцето стапка е индикација за фетална хипоксија, особено во асоцијација со намалување на содржината на естриол во крвта или урината (40% во однос на неговото ниво во 3 претходните денови) и намалување на лецитин / sfigmomielin (помалку од 2) што е дефинирано во амнионската течност. На сооднос на лецитин / sfigmomielin се одразува степенот на зрелост на фетусот, како сведок државата во хиалина мембрана на белите дробови алвеолите и во отсуство на абнормалности својата вредност повеќе од 2. Со намалување на овој индикатор за да се спречи респираторен дистрес синдром, гликокортикоиди третман се врши за време од 48 часа.

Испорака е направена во 38-та недела од бременоста со вагинално породување или царски рез за акушерски индикации. На денот на пациенти раѓање администрира со кратко-делувачки инсулин субкутано во доза од 1/4 од секој ден, и 5% гликоза, интравенозна инфузија, по стапка од 100-150 ml / h под контрола на гликемија. Ако е потребно, потоа дозата на инсулин за одржување на промена на гликоза во крвта во опсег 3,5-7,5 mmol / l (60-130 mg%). Понатаму под услов гликемија стабилен кога се дава интравенозно 1-2 IU на инсулин / hr со 5% раствор на глукоза (100-150 ml / h). По раѓањето, Дневните инсулински е иста како и пред бременоста, а понекогаш и привремено да се намали во текот на првите 3 дена по раѓањето.

NT Starkov
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
Шеќер rafineries дијабетес. глукагонШеќер rafineries дијабетес. глукагон
ЕндокринологијаЕндокринологија
Истражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитусИстражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитус
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетесФизичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
» » » Шеќер rafineries дијабетес. Дијабетес и Бременост