ma.GurusHealth.ru

Третман hypocalcemic криза

За ослободување на акутна хипокалцемија прикажано на следните активности.
1. Итна хоспитализација специјалист единица.
2. парентерална администрација на калциумови соли. Најмногу склопот на е интравенска инфузија 10-20 ml на 10% хлорид, калциум лактат или глуконат, растворени во 500 ml од 5% глукоза. Исто така е можно во многу бавно / воведувањето на овие решенија во исти дози. Меѓутоа, со овој метод на внесување во местото на инјектирање повремено развиваат венска тромбоза. Исто така, при контакт extravasal калциум решенија развиени масивна некроза на околните ткива. Ако калциум спречува воведувањето не нападнат, и присуството на хипокалцемија не е доведена во прашање, тоа треба да се претпостави присуство алкалоза или хипомагнеземија. Во такви случаи што е прикажано испитување на третман со интравенозна инјекција од 10 ml на 5% раствор од аскорбинска киселина и 10 ml од 25% раствор на магнезиум сулфат a. По вендузи е прикажано хипокалцемија непосредна задача замена калциум терапија лекови (6.10 g глуконат или калциум лактат дневно, со постепено намалување на дозата за одржување - 2-6 g / ден) и витамин препарати D.
3. симптоматски третман на напади. По вендузи напади интравенска администрација на калциум се администрира седативи и антиспазмотици во вообичаените дози (бромиди, барбитурати, папаверин, седативи и др.).
4. борбата против асфиксија. Со развојот на ларингоспазам и апнеа шоу интубација и механичка вентилација. Понекогаш за да се врати дишењето да се свртат кон трахеотомија.

5. Доделување препарати на витамин D или неговите аналози. Кога hypocalcemic мозочен удар користат повеќето активна подготовка на витамин D - калцитриол (rokaltrol) кој одреди внатрешноста на 0,25-1 mg 1 пат дневно. Доза зедов поединечно, во зависност од тежината на клинички знаци на напад, и калциум нивоа на резултатите од мониторингот, крвта фосфор и магнезиум. Наместо на калцитриол може задача Am-10 (tahistin) кој се 1-2 mg (40-80 капки) на секои 6 часа пред вендузи напади, проследено со намалување на доза од 2 mg на секои 2 дена.
6. Неутрализација негативно влијание фосфат. Богата со калциум млеко и зеленчук исхрана содржи многу фосфор, со што се зголемува уринарната екскреција на калциум и апсорпција на неговиот скелет. За врзување на фосфор пациент за време на оброк треба да се земе 20-40 ml од суспензијата на 4% од алуминиум хидроксид.
7. корекција на киселинско-базната рамнотежа. Кога gipoparatireoidnoy етиологија hypocalcemic карактеристика криза да се решат овие случаи alakaloza покажува задача усно после јадење амониум хлорид 3-7 g на ден.
Жукова Лос Анџелес, Sumin СА, Лебедев TY
итни ендокринологија
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Калциум панкреатитКалциум панкреатит
Индикации и контраиндикации за intraosseous инфузија кај новороденчињатаИндикации и контраиндикации за intraosseous инфузија кај новороденчињата
Прва помош за хиперфосфатемијаПрва помош за хиперфосфатемија
Итна медицинска помош во акутна десно вентрикуларна инсуфициенција (акутна белодробна срцето)Итна медицинска помош во акутна десно вентрикуларна инсуфициенција (акутна белодробна срцето)
Лечење на хипоксични синдром фетусот за време на работна силаЛечење на хипоксични синдром фетусот за време на работна сила
Етиологија hypocalcemic кризаЕтиологија hypocalcemic криза
Дијагноза и прва помош за хиперкалцемија и хипокалцемијаДијагноза и прва помош за хиперкалцемија и хипокалцемија
Почетокот на хипокалцемија недоносени клиника, дијагностика, третманПочетокот на хипокалцемија недоносени клиника, дијагностика, третман
Хипомагнезинемија: симптоми, третманот, причините, симптомитеХипомагнезинемија: симптоми, третманот, причините, симптомите
» » » Третман hypocalcemic криза