ma.GurusHealth.ru

Анатомија на панкреасот

Видео: САД анатомија на панкреасот

RV - неспарени вроден орган се наоѓа во ретроперитонеалниот простор на ниво на 1-11 лумбална пршлени. Должината на жлездата во просек 18-22 см, просечна тежина - 80-100 Во истакнати нејзините три анатомски дела: на главата, телото и опашката. Главата на панкреасот, приврзаник на дуоденумот, додека опашката се наоѓа на портите на слезината. дебелина жлезда во различни делови од 1,5-3sm. Предни и дното површини на телото на панкреасот покриени со перитонеумот. RV има тенка капсула сврзното ткиво и благи сврзното преграда. Се наоѓа во предниот дел на стомакот на Р.В. и првичната ДП одделот К. панкреасот главата лежи во облик на потковица кривината на KDP.
Зад главата на панкреасот се на долната шуплива вена и порталната вена, правото на реналната артерија и Виена, заеднички жолчен канал. На задната површина на телото е во непосредна близина на аортата и на слезенката Виена и опашката се наоѓа зад левиот бубрег со своите артерија и вена и левата надбубрежна жлезда (види. Сл. 1-2).
Топографска анатомија на панкреасот
Сл. 1-2. Топографска анатомија на панкреасот. Бројката шематски покажува слика на пресек на горниот дел на стомакот
Главен (virsungov) панкреасните канали се формира со спојување на lobular и дуктална тело се протега во дебелина од опашката на главата поблиску до задната површина. Дијаметар GLP возрасни човечки е 1-2 mm во регионот на опашката и телото на 3-4 mm и во регионот на главата, кадешто GLP во 60% мешавини со продолжување (santorinievym) канал (види. Сл. 1-3).
Структурата на панкреасот
Сл. 1-3. Структурата на панкреасот. Тоа го покажува анатомски однос на вкупниот жолчниот канал и панкреасните канали
Панкреасните канали се спојува со општите zholchnym канал формирање шишенце панкреасот дел печен, и се отвора во KDP на врвот на своите големи (ампула) папила. Во 20-25% од каналите на протокот во дуоденумот одделно, во зависност од различни отелотворувања на системот на канал (види. Сл. 1-4). Така, 10% од терминалот дел од атрофија се јавува Wirsung канал и панкреасните канали се дренира преку Санторини - такво сценарио наречен засенчени панкреасот (панкреасот поделба) и се припишува на аномалии во развојот на органот. ДСП должина од 18-20 см.
систем vnutripankreaticheskoy дуктална Анатомското конфигурација
Сл. 1-4. анатомски дуктална систем за конфигурација vnutripankreaticheskoy. Приказ на приближниот процент од секоја од можните варијанти на
Интрамурална одделенија obshego жолчниот канал и панкреасните канали, како и црниот дроб-панкреасот ампула е опкружен со мазни мускулни влакна формирање на Oddi сфинктер, a la carte регулирање на протокот на жолчката и панкреасот сок во дуоденумот. Локација ампула брадавица е променлива, но повеќето од тоа се наоѓа во 12-14 см од пилорусот. Сфинктер на Oddi има доста комплицирана структура и не е формално заеднички од страна на двете канали (види. Сл. 1-5).
Структурата на сфинктер на Oddi
Сл. 1-5. Структурата на сфинктер на Oddi
Следниве опишува формирањето на мускулите, формирање на Oddi сфинктер.
• Комплицирани мускулите папила дуоденумот, се состои од мускули:
- сфинктер база sosochka-
- дилататорните sosochka-
- отворање папила сфинктер.
• Сопствени сфинктер заеднички жолчен канал (Вестфал сфинктер) се наоѓа на границата со сфинктер на база на папила.
• Сопствени сфинктер канал на панкреасот.
Што се однесува до карактеристиките на самиот мазна формации на сфинктер на Oddi структура, во принцип, тие се идентични со други мазни мускулни клетки во сите внатрешни органи.
Како што се гледа од сликата, функцијата на сфинктер, така што не само што го дели заеднички жолчен канал и ДЛП луменот на дуоденумот, но, исто така, во текот на голема далечина над каналите одделува еден од друг.
Sphincteric апарат систем zholcheotdeleniya и дуктална панкреасот извршува комплексни функции, од една страна, обезбедување на рационална потрошувачка на жолчката и панкреасот сок со ограничување на протокот на жолчката и панкреасот сокови во дуоденумот помеѓу оброци и, од друга страна, спречување обратна струја жолчката и цревната содржина во жолчката и ДЛП канали и олеснување (придонес) пополнување на жолчното ќесе. Овие карактеристики се должи на способноста на сфинктерот и да се создаде градиент висок притисок помеѓу системот на канал и дуоденумот. Сфинктер на Oddi олеснува кревање притисок обично жолчка канал, при што оваа вредност е различен во различни нивоа на жолчниот канал - 4-10 mm Hg
Овие функции работат првенствено отстранува генерално жолчка канал, пред ампула сфинктер Вестфал (м. Сфинктер дуктус choledochi) и сфинктер на црниот дроб, панкреасот ампули, работи во врска со панкреасните канали на сфинктер. Исто така, sphincteric апарат папила KDP одговорен за регулирање на притисокот во шуплината на KDP.
Сепак, формирањето на мускулите и сфинктер на Oddi работат како моќна пумпа, обезбедување на интензивна протокот на жолчката и панкреасот секрети во дуоденумот празнина за време на варењето.

Моторна активност на сфинктер апарат ампула брадавица е под контрола на комплексни невро-хуморалниот механизми. Со медијатори регулирање на активноста на сфинктер вклучуваат enkephalins и ендорфин, супстанца P, азотен оксид, вазоактивни intestinalny полипептид (VIP), невропептид Y, холецистокинин (HC) и калцитонин поврзани со пептид.
Така, делови од сфинктер на Oddi спречи рефлукс на дуоденален содржината во virsungov канал и жолчните канали, жолчката во ДЛП, секреција на панкреасот - во жолчните канали. мерење притисок преку каналите mikrokanyulyatsii покажува повисок притисок во панкреасните канали во споредба со притисокот во општата жолчен канал. Дали оваа разлика во притисокот било физиолошки значење, се уште не е позната.
На главата на панкреасот добива снабдување со крв преку хепаталната артерија (a. Hepatica), предниот и задниот дел на панкреасот-дуоденална артерија. Isthmus и телото на панкреасот обезбедени алтернативно со различните гранки на вкупно црниот дроб и гастро-дуоденални артерија и право гастро-omental артерија. Во регионот на истмус понекогаш е алтернативно со заминување од заеднички црниот дроб, горната мезентерична, целијачна, спленична или гастро-дуоденални артерија т.н. грбната панкреасот артерија. Се наоѓа на границата на телото и на главата на панкреасот, тоа е анастомотично границата обележје. RV тело добива крв од спленичната артерија преку голем гранка - одлично панкреасот артерија Gaplera. Тоа може да се прошири еден или два сандаци со оружје широко anastomose едни со други и со други артерии.
Како резултат на соединението на панкреасот артерија во телото регионот и RV опашката на формирани две intraorgan анастомоза по должината на горниот и долниот раб на телото. Заедно со артериска лакови упатат anastomosing овие гранки формираат затворена пери-на панкреасот артериски круг, се врти на предната и на задната површина на простата во текот на целото време гранки anastomoziruyushie заедно. Така, на панкреасот паренхимните артерискиот систем е три-димензионални мрежа најчесто се intraorgan anastomoziruyushih меѓусебно поврзани садови.
Венска одливот се врши со исто име венски садови паралелно артерии. Сите крв тече од панкреасот влегува во порталната вена и во црниот дроб. Лимфните од Р.В. одлив случува низ лимфните јазли се наоѓаат по должината на крвните садови (parapiloricheskie, pancreatoduodenal лимфни јазли и лимфни јазли на портата на слезината).
RV се однесува на "Шампион" од страна на обемот на протокот на крв на 100 g ткиво: гликоза во крвта на протокот на 50-180 ml / min на 100 g ткиво, и кога стимулира секреција - 400 ml / min на 100 g ткиво. Nemayaovazhnoy панкреасот перфузија функција смета за висок и дифузни пропустливост на крвните садови: сам тоа е 0.1-0.3 ml / min на 100 g ткиво на функционална хиперемија PZH- тоа се зголемува за да се 1,5-20 ml / min резултатот на 100 g податоци покажуваат високи барања жлезда во снабдувањето со крв, а со тоа, во пластични материјали, енергија и кислород, како и отстранување на метаболити.
Панкреасот е симпатикусот и парасимпатикусот инервација - од целијачна плексус и вагусниот нерв. Автономната еферентна инервација опфаќа (мотор) и аферентните (сензорни) нерви. Центарот се наоѓа во симпатична инервација на 'рбетниот мозок Th5-Th9 сегменти, а потоа дел од симпатичните нервни аксони на неврони се испраќаат на целијачна плексус и панкреасот. Овие нерви innervate на крвните садови и intrapancreatic ганглии и носат влакна чувствителност на болка.
Парасимпатичниот инервација на вагусниот нерв носи. RV, исто така, добива инервација од неврони metasympathetic нервен систем. Конечно, панкреасот содржи голем број на нервни влакна кои го контролираат крвните садови, ацинусната и островските клетки - овие нервни влакна обвиваат на простата ацинусите, наредени околу крвните садови и околу Лангерхансови островчиња. Главните невротрансмитерите одговорни за функцијата на егзокрините на панкреасот, се ацетилхолин, ВИП, гастрин-ослободувачки пептид, и други. Комбинации на нервниот и хуморалниот регулација на системот за контрола на работењето на простата. Така, на неврони во панкреасот се вклучени во контролата на ендокрините и егзокрините функции на телото.
Инервација zholchevyvodyaschey систем, панкреас и дуоденумот има заедничко потекло, кој ја одредува блиски односи на нивното функционирање. Zholchevyvodyaschaya систем, исто така, добива инервација од симпатикусот и парасимпатикусот структури. Влакната на симпатични нерви, наслов од симпатична багажникот, преку утробата нерви се дел од јазол ѕвездести, каде ќе се сретнат со влакната на вагусниот нерв. Покрај тоа, на жолчниот канал инервира и право диафрагмален нерв.
Нервни влакна на симпатикусот и парасимпатикусот потекло, исто така, се најде директно во жолчниот меур сфинктер систем и дуктална zholchevyvodyaschih систем тракт. Во жолчното кесе, цистична канал и жолчно канал генерално има splegeniya нервните ганглии и слични на оние во дуоденумот.
Бројни нервни влакна се депонирани во мускулите слој, околу крвните садови и во системот на мукозата zholcheotdeleniya. Плексус систем zholchevyvodyaschey и панкреасот се тесно поврзани со автономниот нервен систем на KDP, неговата плексус, што е од суштинско значење за координирање на активностите на овие органи и останатиот дел од гастроинтестиналниот тракт (ГИТ).
Мејс IV, кадрава YA
Сподели на социјални мрежи:

Слични
На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…
Capitate панкреатитCapitate панкреатит
Панкреасот телоПанкреасот тело
Надбубрежните анатомијаНадбубрежните анатомија
Анатомски и физиолошки информации за панкреасотАнатомски и физиолошки информации за панкреасот
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
Унцинатниот процесот на панкреасотУнцинатниот процесот на панкреасот
Анатомија и физиологија на панкреасотАнатомија и физиологија на панкреасот
» » » Анатомија на панкреасот