ma.gurushealth.ru

Карактеристики на интраутерина контрацепција

Видео: Спирални интраутерина. отстранување

Во моментов, овој метод на контрацепција се користи од страна на повеќе од 70 милиони жени ширум светот. Развојот на интраутерина контрацепција е поврзан со предлог Р. Рихтер (1909) се администрира во прстен на матката шуплина направени од стомакот на свилени буби.
класификација Модерни морнарица:
1) инертен (или неутрален) направени од полиетилен со додавање на бариум сулфат (за radiopacity)
2) лекови кои содржат бакар и gestagens.
Механизмот на дејство контрацептивни Морнарица конечно изучува, постојат неколку теории:
1) spermato- теорија и акција ovotoksicheskogo бакар јони
2) теорија неуспешниот акција - спирала доведе до зголемување на синтезата на простагландини кои го зголемуваат тон miometriya-
3) теорија забрзана перисталтика Тувал - спирала промовира подобрување на подвижноста на цевки, со што се обезбедува пенетрација на предвремено оплодената јајце клетка во празнина во таква ситуација matki- имплантација станува невозможно поради недостатокот на подготовка на ендометриумот и trofoblasta-
4) теорија стерилен воспаление - IUDs предизвикуваат воспалителни промени во ендометриумот (полиморфонуклеарни leukocytic инфилтрација, зголемен број на макрофагите, итн), спречување implantatsii- ..
5) теорија spermatotoxic акција - морнарица подобрување на фагоцитоза на макрофагите и инхибираат сперма миграција spermatozoidov-
6) теоријата на ензимот нарушувања во ендометриумот - на спирала зголемување на содржината на киселина и алкална фосфатаза во телото на матката, што ги попречува implantatsii- процес

7) на теоријата на потиснување на функционална активност на ендометриумот - спирала содржат gestagens, што доведува до ендометријален атрофија, и го инхибираат развојот на секреторен трансформација.
Индикации за употреба на морнарицата: 
 • Морнарица е најдобриот метод на контрацепција за нулипарите жени (особено по раѓањето на последното дете), кои имаат постојан партнер (бидејќи не постои ризик од сексуално преносливи болести преку). 

Видео: Мирена интраутерина Контрацепција

Контраиндикации за употреба на морнарицата: 
а) апсолутна:
 • бременост;
 • акутен и субакутен воспаленија на надворешна и внатрешна гениталиите;
 • нема историја на раѓање;
 • адолесценцијата.

Видео: интраутерина контрацепција

б) релативна:
 • аномалии на репродуктивниот систем;
 • матката fibroids;
 • ендометриоза;
 • инфантилен матката (должина матката шуплина е помалку од 6 см);
 • на грлото на матката вирус;
 • на грлото на матката ерозија;
 • сомнеж од ендометријална хиперплазија, менструални неправилности;
 • повторливи воспаление на матката и нејзините додатоци;
 • крв болести, анемија;
 • ekstragenital'nye болест (субакутен ендокардит, дијабетес, хронични инфламаторни ekstragenital'nye болест со чести егзацербации);
 • алергии на бакар;
 • ектопична бременост во историјата;
 • стеноза на грлото на матката канал.

Видео: контрацептивни методи. Спирала, прстен, гел

Избрани предавања за гинекологија и акушерство
Ед. НА Strizhakova, AI Давидова, LD Belotserkovtsevoy
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормонална контрацепција: мини-пилулаХормонална контрацепција: мини-пилула
Хормонална контрацепција: Метод на инјектирањеХормонална контрацепција: Метод на инјектирање
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Акушерство и ГинекологијаАкушерство и Гинекологија
Воведувањето на интраутерина уред (спирала)Воведувањето на интраутерина уред (спирала)
СпермицидиСпермициди
Untitled DocumentUntitled Document
Епидемиологија, Терминологија и класификација на ектопична бременостЕпидемиологија, Терминологија и класификација на ектопична бременост
Ектопична бременост. Механизми на формирање на ектопична бременостЕктопична бременост. Механизми на формирање на ектопична бременост
На хируршки метод на контрацепцијаНа хируршки метод на контрацепција
» » » Карактеристики на интраутерина контрацепција