ma.gurushealth.ru

Контрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејството

Контрацепцијата е важна компонента на програми за планирање на семејството. И покрај одредени недостатоци на современи методи за заштита од несакана бременост, нивната употреба е дефинитивно побезбедно абортус.
Основа на изборот на контрацептивен метод е принципот на индивидуален пристап. Во различни периоди од репродуктивен живот на жената е потребно да се избере најдобриот метод на контрацепција врз основа на број на фактори, меѓу кои треба да се истакнат:
а) на ефикасноста на методот,
б) неговата прифатливост,
в) особено физички и гинеколошка состојба,
g) репродуктивно историја,
г) возраст,
д) брачниот статус,
г) национални и верски карактеристики,
ж) темперамент,
i) односот на партнерите на различните методи на контрацепција.
Карактеристики на секој од моментално достапните методи на контрацепција со список на индикации и контраиндикации, предности и недостатоци, и така натаму. Д. се прикажани во следните делови. Покрај презентацијата на материјалот развиени од нас тука претставуваат шема (Шема 1), детали кои ќе ви овозможи да изберете рационален метод за заштита од несакана бременост, земајќи ги во предвид факторите како што се возраста на пациентот, особено нејзиното репродуктивната историја и сексуална активност.
шемата 1 
адолесценцијата 
Основни барања: 
 • сигурна контрацепција, 
 • заштита од болест, сексуално преносливи 
 • реверзибилност. 
Препорачани методи: 
 • методи бариера (кондом) + спермициди;
 • COC (2 години по менарха) - монофазна содржат прогестерон третата генерација, или мулти-фаза препарати, 
 • ако имате повеќе партнери - "двојно Холандската метод" - ХЕЦ + кондом) 

Видео: Webinar "Сексуално образование за младите луѓе. Практични аспекти "

МЛАДИ репродуктивна возраст (на првото раѓање) 
(A период на зголемена сексуална активност) 
Основни барања: 
 • сигурна контрацепција, 
 • заштита од болест, сексуално преносливи 
 • реверзибилност. 
Препорачани методи: 
 • COC (монофазна содржат прогестерон третата генерација или повеќефазна дрога), 
 • во рок од 3 месеци пред планираната бременост - бариерни методи и / или ритам метод, 
 • ако имате повеќе партнери - "двојно Холандската метод" - ХЕЦ + кондом. 
доење 

Основни барања:
 • нема ефект на доење, 
 • робустен, но реверзибилна контрацепција. 
Препорачани методи: 
 • мини-пилула, 
 • морнарицата, 
 • методи бариера во комбинација со спермицид, 
 • injectables. 
ИДНИНАТА планирање на семејството во желба да се зголеми интервалот помеѓу раѓањата 
Основни барања: 
 • сигурен, долгорочен, ами реверзибилен контрацепција, 
 • заштита од болест, сексуално преносливи (во присуство на непостојана или повеќе партнери). 

Видео: Depo Provera-: Стерилизација на малцинствата? | Тинк-тенк RT

Препорачани методи: 
 • КОК 
 • морнарицата, 
 • мини-пилула, 
 • инекции препарати, 
 • методи бариера во врска со спермицидот. 
ДОЦНА репродуктивен период 
(По раѓањето на последното дете) 
Основни барања: 
 • сигурна контрацепција, 
 • минимален ризик за метаболички нарушувања. 
Препорачани методи: 
 • DHS, 
 • поткожни импланти, 
 • инекции препарати, 
 • морнарицата, 
 • COC (монофазна содржат прогестерон третата генерација или повеќефазна дрога), 
 • мини-пилула, 
 • методи бариера во врска со спермицидот.
Избрани предавања за гинекологија и акушерство
Ед. НА Strizhakova, AI Давидова, LD Belotserkovtsevoy
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормонална контрацепција: Метод на инјектирањеХормонална контрацепција: Метод на инјектирање
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Хормонална контрацепција методХормонална контрацепција метод
Oviary не ќе го пропушти орални контрацептивиOviary не ќе го пропушти орални контрацептиви
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Создаден контрацепција компјутерски чипСоздаден контрацепција компјутерски чип
Физиолошки метод на контрацепцијаФизиолошки метод на контрацепција
Методи за третман на рак на дојка. Контрацепција.Методи за третман на рак на дојка. Контрацепција.
Карактеристики на интраутерина контрацепцијаКарактеристики на интраутерина контрацепција
Доброволно хируршки стерилизацијаДоброволно хируршки стерилизација
» » » Контрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејството