ma.gurushealth.ru

Хормонална контрацепција: мини-пилула

Видео: Топ 5 модерни методи на контрацепција

"Мини-пилула" (пратеник) содржат само мали дози на прогестерон (300-500 g), која е 15 до 30% прогестоген доза на естроген-gestagen комбинација препарати.
Механизмот на дејство на контрацептивни пратеник е составен од неколку фактори:
а) "на грлото на матката фактор" - под влијание на CHM намалена количина на цервикалниот мукус зголемува неговата вискозност, што ја намалува способноста на сперматозоидите да продира во periovulyatornom periode-
б) "мајка фактор" - употребата на пратеник доведува до промени во ендометриумот, спречување implantatsii-

в) "Тувал фактор" - Пратеник се одговорни за забавување на миграција на матката јајце trube-
g) "централен фактор" - 50% од пациентите пратеник инхибираат овулација (деривати на 19-нортестостерон во споредба со деривати на 17а-oksiprogesterona имаат поизразен инхибиторен ефект на хипоталамо-хипофизата систем).
Контрацепција ефикасност пратеник - 0,3-9,6 бременост на 100 жени / години.
Избрани предавања за гинекологија и акушерство
Ед. НА Strizhakova, AI Давидова, LD Belotserkovtsevoy
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормонална контрацепција: Метод на инјектирањеХормонална контрацепција: Метод на инјектирање
Untitled DocumentUntitled Document
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Хормонална контрацепција методХормонална контрацепција метод
Контрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејствотоКонтрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејството
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Bisekurin (bisecurin). Комбиниран препарат кој содржи gestagen етинодиол диацетат, етинил естрадиол…Bisekurin (bisecurin). Комбиниран препарат кој содржи gestagen етинодиол диацетат, етинил естрадиол…
Карактеристики на интраутерина контрацепцијаКарактеристики на интраутерина контрацепција
СпермицидиСпермициди
Изборот на контрацептивни средства. Хормонални контрацептиви.Изборот на контрацептивни средства. Хормонални контрацептиви.
» » » Хормонална контрацепција: мини-пилула