ma.gurushealth.ru

Хормонална контрацепција: Метод на инјектирање

Видео: контрацептиви - нивните видови и својства

метод за инјектирање на контрацепција (IR) се користат b&не-Ли 18 милиони жени во светот. Структурата на IR вклучуваат долго дејство прогестагени лишен од естрогенски и androgenic активност:
  • Депо медроксипрогестерон ацетат ( "Depo Provera") 
  • норетистерон Enanthate ( "нето-ен"). 

Видео: Контрацепција - д-р Komarovsky школа - Интер

Механизмот на дејство на IR контрацепција: 
  • сузбивање на овулација (инхибиторен ефект на хипоталамо-хипофизата систем);
  • промена на физичко-хемиските својства на цервикалниот мукус (го зголемува неговата вискозност и stringiness) што го спречува навлегувањето на спермата;
  • повреда на ензими, "одговорен" за процесот на оплодување;
  • трансформација во ендометриумот, спречување имплантација. 

Видео: Хормоналните контрацептиви се контраиндицирани

Контрацепција ефикасност IR - 0,5-1,5 бременост на 100 жени / години.

Избрани предавања за гинекологија и акушерство
Ед. НА Strizhakova, AI Давидова, LD Belotserkovtsevoy
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Pfizer е сеќавајќи се серија на контрола на раѓањето апчињаPfizer е сеќавајќи се серија на контрола на раѓањето апчиња
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Хормонална контрацепција методХормонална контрацепција метод
Oviary не ќе го пропушти орални контрацептивиOviary не ќе го пропушти орални контрацептиви
Контрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејствотоКонтрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејството
Карактеристики на интраутерина контрацепцијаКарактеристики на интраутерина контрацепција
СпермицидиСпермициди
Изборот на контрацептивни средства. Хормонални контрацептиви.Изборот на контрацептивни средства. Хормонални контрацептиви.
Untitled DocumentUntitled Document
Акушерство и ГинекологијаАкушерство и Гинекологија
» » » Хормонална контрацепција: Метод на инјектирање