ma.gurushealth.ru

Долна средишната линија лапаротомија (лапаротомија)

Видео: Средната лапаротомија средна laparotomia

1. Намалување на кожата и поткожното масно ткиво поминува низ средната линија. Ако не е доволен дел изложеност прошири заобиколување на папокот на левата страна. Хемостаза врши преклоп струна лигатура или електрокаутеризација (Сл. 1а).
2. расчленат скалпел подолжно 1 cm aponeurosis. На рабовите на засек малку укината, се сече со ножици надолно на долниот агол и заздравувањето до нејзиниот горен агол (Сл. 1b, в).
3. се открие на тетива на обвивка на една од rectus abdominis мускулите и притисни на рачката на скалпел или ножици по должината на краевите на делот (види. Сл. 1b, в).
4. сецира табла и попречната ткиво preperitoneal повлечена, изложување на париеталниот перитонеум. Последново е отворен помеѓу две стеги и вивисецирале под визуелна контрола на целата должина на намалување на рабовите на перитонеум стеги на зафат и врзан со пелена, ограничување на абдоминалната празнина (Сл. 1 d, e).
5. Ревизија на карличните органи и нивните разграничување од јамки на дебелото црево, воведување оментум во марамчиња абдоминалната празнина навлажнета со изотоничен раствор на натриум хлорид.
6. Затворање на предниот абдоминален ѕид: шијат перитонеумот континуирано струна шиење, почнувајќи од горниот агол на раната. Поврзе на десно и лево rectus abdominis. Aponeurosis намалена конци користење на синтетички влакна (најлон, полиестер), или свила. Поткожното масно ткиво ги собере одделни струна конци. Кожата се наметнат некои свилени конци или Staples, или континуирана интрадермален струна шиење (Слика 1, g, h, д).
Долна средната линија лапаротомија. и - отворање на абдоминалната празнина Медијален надолжен дел (1 - долната епигастрична артерија, 2 - вагината право rectus abdominis мускулите, 3 - linea alba, 4 - лево rectus abdominis, 5 - поткожното ткиво, 6 - лево пирамидални abdominis мускул) - b - otseparovka лево rectus abdominis на бел први стихови - сепарација лево rectus први стихови гр бело - обдукција bryushiny- d - e дисекција bryushiny- - соединение перитонеум и лево rectus abdominis со континуирано бела линија струна shvom- w - соединение рабовите на aponeurosis заврзана струна Швајцарија Ми-s - Состави на рани на кожата загради Мишел
Долна средната линија лапаротомија. и - отворање на абдоминалната празнина Медијален надолжен дел (1 - долната епигастрична артерија, 2 - вагината право rectus abdominis мускулите, 3 - linea alba, 4 - лево rectus abdominis, 5 - поткожното ткиво, 6 - лево пирамидални abdominis мускул) - b - otseparovka лево rectus abdominis на бел први стихови - сепарација лево rectus први стихови гр бело - обдукција bryushiny- d - e дисекција bryushiny- - соединение перитонеум и лево rectus abdominis со континуирано бела линија струна shvom- w - соединение рабовите на aponeurosis заврзана струна Швајцарија Ми-s - Состави на рани на кожата загради Мишел
Сл. 1. Долна средната линија лапаротомија. 
и - отворање на абдоминалната празнина на средната надолжна намалување (1 - долната епигастрична артерија 2 - вагината право rectus, 3 - linea alba, 4 - лево rectus abdominis, 5 - поткожното ткиво, 6 - лево пирамидални abdominis мускулите) - 
b - otseparovka лево rectus abdominis мускулите на бели први стихови 
во - филијала лево rectus abdominis мускулите на бели први стихови 
r - отворање bryushiny- 
итн - намалување bryushiny- 
д - поврзување на перитонеумот и левата rectus abdominis мускулите со бела линија континуирано струна shvom- 
Па - Состави aponeurosis заврзана струна shvami- 
s - Состави на рани на кожата загради Мишел

Ед. КВ Воронин
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Анестезија за време на операцијата за повреди на абдоминалната празнина и нејзините органиАнестезија за време на операцијата за повреди на абдоминалната празнина и нејзините органи
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Мускулна стомакот страничниот ѕид се наредени во три слоја. Сурфактант лежи абдоминална…Мускулна стомакот страничниот ѕид се наредени во три слоја. Сурфактант лежи абдоминална…
Техника за отстранување на конциТехника за отстранување на конци
Трахеотомија и трахеостомијаТрахеотомија и трахеостомија
Крст супрапубична лапаротомија за PfannenstielКрст супрапубична лапаротомија за Pfannenstiel
Локација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. бубрезите MeridianЛокација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. бубрезите Meridian
Секој rectus abdominis, m. Rectus abdominis, вагината е на rectus abdominis мускулите, вагината м.…Секој rectus abdominis, m. Rectus abdominis, вагината е на rectus abdominis мускулите, вагината м.…
Тактички инсталација руптура на маткатаТактички инсталација руптура на матката
ТрахеостомијаТрахеостомија
» » » Долна средишната линија лапаротомија (лапаротомија)